Építsen napkollektort házilag!

2010. 06. 25.
|
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Címkék: Üzenet a Földnek 
Hogyan lehet házi barkácsolással olcsón, egyszerű anyagokból napenergiával működő légkollektort, gyümölcsaszalót vagy éppen vízmelegítőt készíteni - mindezt pedig úgy, hogy közben egy hátrányos helyzetű kistérséget is segítünk vele?
Az ErőNyerő megújuló energia műhely az ország egyik leghátrányosabb helyzetű vidékén, a kilenc településből álló Mezőcsáti Kistérségben tevékenykedik. A műhely kezdeményezői olyan kisléptékű, szelíd technológiai megoldásokat szeretnének megmutatni a nagyközönség számára, amelyek szociális és gazdasági szempontból egyaránt segíthetik a térség háztartásait, ráadásul tiszta és kimeríthetetlen energiaforrásokra építenek, amilyen például a napenergia.

A műhelyt koordináló Bodorkós Barbara elmondása szerint az elkészített eszközök a felhasználók mindennapjait könnyíthetik meg, hiszen rásegítenek a fűtésre, melegvizet állítanak elő, vagy éppen gyümölcs aszalására alkalmasak. A műhely szakértői olyan helyszínekre próbálják az eszközöket telepíteni, ahova azok a legjobban illeszkednek, és ahol a legjobban hasznosulnak.

Fontos szempont számukra az is, hogy a „fapados" technológiák azokhoz jussanak el elsősorban, akik nem engedhetnék meg maguknak például azt, hogy profi napkollektoros rendszereket vásároljanak, vagy éppen egy környezetbarát ház építésébe vágjanak bele. De természetesen szívesen látják mindazokat is, akik kevésbé szorulnak rá ezekre az olcsó megoldásokra, egyszerűen csak szívesen bütykölnek otthon a garázsukban vagy éppen a kertjükben - magyarázta a koordinátor.

Az első ErőNyerő műhelymunka alkalmával az érdeklődő helybeli lakosokkal és iskolásokkal közösen –  a légkollektor, valamint a vizes napkollektor mellett –  egy napkollektoros aszalót is építettek, amelyhez mintegy százhúsz darab üres, a kidobástól megmentett sörösdobozt használtak fel.

A nagy népszerűségnek örvendő berendezés hatékony eszköz a kertben termő gyümölcsök szárításához, ugyanis egy ilyen aszalóval akár húsz kiló gyümölcsöt is meg lehet a napon szárítani, mindössze tizenkét óra alatt. Az aszaló újdonsült tulajdonosa Roszkos Lajos, a mezőcsáti iskola nyugdíjba vonult  fizika tanára lett, aki ígéretet tett arra, hogy a szeptemberi Mezőcsáti Kistérségi Helyi Termék Fesztiválra már saját aszalású helyi termékekkel érkezik. A tanár úr már meg is kezdte az aszaló tökéletesítését, tapasztalatait pedig folyamatosan megosztja a térség érdeklődő lakóival.

Roszkos Lajos a rábízott berendezéseket az első műhelymunka után éppen egy hónappal a helyi középiskolában megrendezett, megújuló energiaforrásokról szóló diákkonferencián állította ki, ahol már maguk a diákok mesélték el egymásnak, hogyan is működnek ezek az eszközök. „A program egyik fő célja épp ez: a szemléletformálás és az alternatív technikák elterjesztése. Ezek a folyamatok pedig akkor működnek a legjobban, ha a kezdeményezéseink egy idő után önjáróak lesznek" - véli Barbara. „A vizes napkollektorhoz szükséges csövek összeillesztése során például a lelkes, amatőr szerelők már nem is igényelték a szakértői útmutatást, csapatmunkában maguk is kitalálták az illesztés módját."

A vizes napkollektorból kifolyó meleg víz a műhely szakértőinek reményei szerint hamarosan egy Tisza menti kemping vendégeit örvendezteti meg, amelyet szintén önkéntesek alakítanak majd ki. A légkollektor a rajta átáramló levegőt melegíti fel, amelynek mozgását a meleg levegő felfelé történő áramlása, valamint egy kisebb ventilátor segíti. A következő fűtési időszakban a berendezés egy szegényebb tiszakeszi család házának falára erősítve tölti majd be misszióját.

„A légkollektorról azt kell tudnunk, hogy a napkollektorhoz hasonlóan a nap energiáját alakítja át hőenergiává, és a fűtés rásegítésre használható, elsősorban a késő őszi és téli időszakban, amikor már kint hideg van, de még van ereje a napnak. Sok helyen már az is nagyon nagy szó, ha tizenegynéhány fok helyett 18-20 fok van a szobában, vagy akár kevesebb fát fűt el az ember telente" – mutatott rá Bencsik Attila, a műhely meghívott külső szakértője.

A kutatók az energiahatékonyságra is igyekeznek felhívni a figyelmet: az őszi műhely során olyan praktikus módszereket terveznek bemutatni, amelyek szintén az úgynevezett energiaszegénység mérséklésére alkalmasak. Hazánkban mintegy másfél millió embert –  vagyis mindazokat, akik a kiadásaik több mint 10 százalékát fordítják energia megvásárlására –  érint az energiaszegénység. „Gyakran előfordul, hogy az állami támogatással épített házak rosszul szigeteltek, és a tulajdonosoknak nincs pénzük drága szigetelőanyagok beszerzésére"  – sorolja a problémákat Dr. Kohlheb Norbert. Pedig ablakainkat utólag is lehet szigetelni egy horonymaróval és némi szilikon tömítőanyaggal. Egy ilyen, amúgy drágább gép akár civil szervezetektől is ingyen kölcsönkérhető, a szilikon pedig nem kerül többe néhány száz forintnál. A különféle energiatakarékossági módszerek alkalmazásával a fűtési költségek szintén csökkenthetők: mivel így az energia nem illan el a tetőn a környezetbe, vagyis nem kell az utcát fűteni.

Szintén az energiaszegénységet enyhítheti a régi időkből ismert szalmabálás hőszigetelés. A vályoggal vastagon tapasztott szalmabála –  a közhiedelemmel ellentétben –  nem tűzveszélyes. Természetes vegyszerrel kezelve pedig a szalmabálába a rágcsálók sem férkőznek be. Egy üres padlás födémére egyenletesen leterítve néhány órán belül érezhető a különbség a benti hőmérsékletben. „Nem elég azonban átadni ezeket az eszközöket az energiaszegény családoknak, hanem meg is kell őket tanítani arra, hogyan kell azokat megfelelően használni" – hívta fel a figyelmet az ilyen típusú beruházások buktatóira a szakértő.

Az alternatív megoldásokkal tehát nem csupán a környezetünkért tehetünk és az energiaszámlánkat csökkenhetjük, hanem közvetett módon az energiaszegény lakosok egészségügyi helyzetét és életminőségét is jelentősen javíthatjuk. A légkollektor alkalmazásával például kevesebb lehet majd a légúti megbetegedés a térségben. A helyi lakosokkal végzett közös barkácsolás pedig hozzájárul az energiatudatos gondolkodásmód kialakulásához - és ami nem kevésbé fontos: még a közösségi összetartozást is erősítheti.

A szerelésekről szóló fotók, videók, valamint a részletes szerelési útmutatók megtalálhatóak a www.jovomeno.org, valamint a www.essrg.hu honlapon.

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

»

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

»

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

»

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

»

A nyitólapról ajánljuk

#KORONAVÍRUS

Júniusi akció

Air7 a tüdő vitaminja tabletta dohányosok részére

30 db

6 999 Ft

233,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Lactofeel hüvelygél

7×5 ml

2 849 Ft

81,4 Ft/ml
Orvostechnikai és gyógyászati segédeszköz *

Femibion 0 Babatervezés tabletta

28 db

3 899 Ft

139,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Béres CalciviD 7 filmtabletta

60 db

2 799 Ft

46,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Flebaven 1000 mg tabletta

60 db

4 899 Ft

81,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Corsodyl alkoholmentes szájöblögető oldat

300 ml

1 699 Ft

5,7 Ft/ml
Kozmetikum

Bio-Oil natúr bőrápoló olaj

60 ml

3 349 Ft

55,8 Ft/ml
Kozmetikum

Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula

20 db

2 699 Ft

135 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ophylosa® 0,15% cink-hialuronát tartalmú oldatos szemcsepp

2×10 ml

2 749 Ft

137,5 Ft/ml
Orvostechnikai eszköz*

Nottevit Skinny Sleep étrend-kiegészítő kapszula

30 db

3 549 Ft

118,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

NATURLAND Szúnyog és kullancsriasztó spray

100 ml

1 749 Ft

17,5 Ft/ml
Speciális készítmények

Magnisteron magnézium tabletta férfiaknak

30 db

2 099 Ft

70 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Algopyrin 500 mg tabletta

30 db

2 999 Ft

100 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dentinox fogínygél gyermekeknek

10 g

1 949 Ft

194,9 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nurofen 200 mg gyógyszeres tapasz

2 db

1 499 Ft

749,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Loceryl® 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk

2,5 ml

4 899 Ft

1959,6 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bánó fokhagyma galagonya fagyöngy kapszula

100 db

3 899 Ft

39 Ft/db
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

Vitango 200 mg filmtabletta

30 db

3 599 Ft

120 Ft/db
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Visine® Classic 0,5 mg/ml oldatos szemcsepp

15 ml

1 899 Ft

126,6 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Corega Erős Ízmentes műfogsorrögzítő krém

40 g

1 349 Ft

33,7 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Neogranormon kenőcs

25 g

1 449 Ft

58 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cralex® 125 mg tabletta

60 db

1 849 Ft

30,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cataflam Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

2 299 Ft

115 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2021. júniusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el