Házi vagy bolti?

2017. 10. 10.
Szerző: Macher Bori
A különböző kozmetikumok beszerzése manapság nagyrészt drogériákból vagy nagyobb áruházakból történik, mivel az elsődleges szempont a gyors és egyszerű vásárlás. Szerencsés esetben, ha nem rendelkezünk semmilyen bőrproblémával, valószínűleg úgy gondoljuk, nem szorulunk rá az összetevők komolyabb tanulmányozására, vagy ha mégis beleolvasunk, akkor sem tudjuk pontosan, hogy melyiknek milyen hatása van.

Évről évre népszerűbbek viszont azok a kisboltok, vagy netes felületek, ahol nagybetűkkel hirdetik a sok százalékos természetességet, hiszen egyre többen próbálnak a fogyasztói társadalom tudatosabb tagjaivá válni.

Az, hogy a bolti tusfürdők, testápolók, szappanok mérgek, épp olyan túlzás, minthogy házilag előállított társaik minden problémát varázsütésre megszüntetnek. Vannak azonban tények, amelyek egyértelműen a természetesség malmára hajtják a vizet.

A mesterségesen előállított tisztálkodószerek többsége tartalmaz SLS-t (nátrium-lauril-szulfát), vagy ennek valamilyen helyettesítő formáját (fontos megjegyezni, hogy ezek az anyagok sem térnek el lényegesen az eredetitől, tehát kedvezőtlen hatásaik is szinte ugyanolyanok). Ez egy nagyon hatékony zsíroldó vegyület, ami mosásra, nedvesítésre és habképzésre is alkalmas. Számos kutatás bizonyítja, hogy nem rákkeltő, de bőrirritáló hatású. Az érzékeny bőrű, vagy ekcémás emberek tüneteit súlyosbítja, valamint lassítja a sebgyógyulási folyamatokat. Semmiképpen sem előnyös, ha nap mint nap érintkezünk vele, pedig tisztálkodószereinken kívül tisztítószereink is ugyanezt az anyagot tartalmazzák.

Mindez ijesztően hangzik, ezért a vegyipar megtalálta a módját, hogy termékeit olykor „bőrbarát” jelzővel illethesse. Az etoxilálás folyamata például olcsón és gyorsan teszi az alapanyagokat lágyabbá, így lesz az SLS-ből (hogy csak egy lehetőséget említsünk) SLES, ami ugyan már egy bőrkímélőbb vegyület, de az eljárás során keletkezett melléktermék (amit nem kötelező feltüntetni a címkén), az 1,4-dioxán, viszont bizonyítottan veszélyes és rákkeltő hatású. Ezeknek a termékeknek az egyik legnagyobb hátránya tehát az, hogy összetevőik között a bőrünk alapvető funkcióit károsító anyagokkal találkozhatunk.

A természetes kozmetikumok beszerzésére jó alternatíva az ezekre specializálódott márkák és lelőhelyek felkutatása. Ahhoz, hogy valami megkapja a natur vagy bio jelzőt, számos kritériumnak kell megfelelnie, úgyhogy aggodalomra itt már semmi ok. Van persze még egy lehetőség, ha időnk engedi, magunk is elkészíthetjük ezeket. Meglepően kevés alapanyag felhasználásával lehet saját tusfürdőnk, testápolónk, ajakbalzsamunk, sőt akár fogkrémünk is, ami ráadásul a megszokott kiadás töredékébe kerül. Az összeállítás folyamata meg lehet akár egy családi program, a végén pedig mindenki büszkén használja majd azt, amit a két kezével készített.

A házi testápoló egyik lehetséges receptjéhez például nem kell más, mint kakaóvaj, kókuszolaj és extra szűz olivaolaj. Összemelegítjük az első két hozzávalót, amikor folyékonnyá válik, hozzáadjuk a harmadikat, hűtőbe tesszük, majd pár óra múlva habverővel felhabosítjuk, és már kész is a káros anyagoktól és hatásoktól mentes, 100 %-ban saját, valóban bőrbarát kozmetikum.

Mindezek ellenére persze a mesterségesen előállított tisztálkodószerek alkalmazása sem életveszélyes. Mindössze arról van szó, hogy léteznek természetesebb lehetőségek is, amik jobb hatással vannak a testünkre. Egy hasonlattal élve, számos élelmiszerben is találhatók számunkra kedvezőtlen hatású összetevők, ezért igyekszünk ezeket magunk elkészíteni, vagy lehetőség szerint azt megvenni, ami általunk megbízhatóbbnak tartott helyről kerül a polcokra/standokra, néha mégis egyszerűbb megvenni a megszokottat. A lényeg, hogy legyen bennünk törekvés a tudatosságra, nyitottság az újra, és tartsunk egy egészséges egyensúlyt, ami még nem igényel befektethetetlen mennyiségű energiát, mégis elmondhatjuk, hogy próbálunk tenni valamit magunkért, családunkért az egészség jegyében.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!