Mindent megtenni a gyógyulásért!

2017. 10. 03.
Amikor egy beteg megkapja a diagnózist, és kiderül, hogy a rákkal kell megküzdenie, a legtöbb esetben azonnal kétségbeesik. Pedig ma már ez nem jelent halálos ítéletet! A megfelelően kiválasztott, és minél korábban megkezdett terápia megmentheti a páciens életét.

Azonban a daganattípusok és a kezelési módszerek rendkívül eltérőek, és a gyógyulás esélyét nagymértékben befolyásolják a szervezet egyéni reakciói is. Bizonyos kezelési módok az egyik típusnál és betegnél eredményesek, másoknál viszont elmaradhat a kívánt hatás.

Gyakran gondot okoz az is, hogy egy-egy páciens nem jut elegendő információhoz az adott betegséget illetően, a legújabb gyógykezelésről nem is szerez tudomást, így dönteni sem tud arról, hogy a körülményeitől és a betegségétől függően melyik lenne a legmegfelelőbb számára.

Ezeken a problémákon hivatott enyhíteni az Oncompass Medicine információszolgáltató cég, amely törekszik a beteget előtérbe helyező kommunikációra, a minél szélesebb körű diagnosztikai módszerek kidolgozására, és a legideálisabb kezelési mód megtalálásra. Az intézmény a személyre szabott, célzott daganatellenes kezelésekhez szükséges molekuláris diagnosztika hazai és nemzetközi úttörője.

Dr. Peták IstvánAz Oncompass Medicine alapító igazgatója, Dr. Peták István kutatóorvos és molekuláris farmakológus, aki egyben a chicago-i Illinois Egyetem vendégelőadója is, nemzetközi tapasztalatait felhasználva igyekszik elősegíteni a betegek gyógyulását: „Rákkutatóként az a feladatom, hogy folyamatos kutatással és fejlesztéssel mindent megtegyek azért, hogy a rákos betegek hozzájussanak a személyre szabott, célzott kezelésekhez. Az elmúlt 10 évben a legnagyobb feladat az ehhez szükséges génhibák kimutatása volt: a molekuláris diagnosztika segítségével megkerestük, hogy melyik hibás gén okozza a daganatot. Jelenleg a legnagyobb feladat a génhibák összekapcsolása a megfelelő terápiával, azokkal a hatóanyagokkal, amelyek forgalomban, vagy fejlesztés alatt vannak. Abban szeretnénk segítséget nyújtani, hogy a kezelőorvos minél több opciót tudjon felkínálni a betegnek, és figyelembe tudja venni a preferenciáit. Így a beteg annak tudatában haladhat végig a kezelés folyamatán, hogy mindenről részletes tájékoztatást kapott, és minden döntési pontban az összes elérhető lehetőség közül választotta ki a számára megfelelőt – természetesen az orvostudomány által helyesnek véltek közül.”

„A vállalkozás egy értékes és jól felszerelt molekuláris genetikai laboratórium és egy informatikai szolgáltatás elegye. Magyarországon ez az első ilyen komplex szolgáltatás, ahol nemcsak egy laboratóriumi vizsgálati eredményt kap meg a klinikus illetve a beteg és a hozzátartozók, hanem szakmai útmutatást is, hogy az adott daganat genetikai elváltozása milyen típusú célzott immunterápiára és/vagy hagyományos kezelésre reagál leginkább, tehát teljes körű elemzést biztosít”– ismertette Dr. Mathiasz Dóra, az Oncompass Medicine fejlesztési igazgatója.

A hozzájuk forduló betegeket esetkoordinátorok segítik, akik nyomon követik a kezelési folyamatot, és gondoskodnak arról, hogy a további szükséges vizsgálatok megtörténjenek. Minden esetben személyre szabottan irányítják tovább a pácienst abba az onkológiai központba, ahol a legideálisabbak a lehetőségek az adott ráktípus kezelésére.

A kutatók nem ígérhetnek felelősséggel teljes gyógyulást minden betegnek, azt viszont készséggel vállalják, hogy a hozzájuk fordulókat az összes jelenleg elérhető kezelési lehetőségről tájékoztatják.

Dr. Mathiasz DóraArról, hogy mikor jut el a tudomány abba a fázisba, hogy a rákbetegségek teljes mértékben gyógyíthatóak legyenek, Dr. Mathiasz Dóra így nyilatkozott: „Pozitív változásnak tekinthetjük, hogy a gyermekkori daganatok esetében nagy előretörés figyelhető meg. A hatvanas-hetvenes években sajnos a gyerekek nagy részét még elvesztették az orvosok. Ezzel szemben ma már azt mutatja a klasszikus statisztika, hogy a gyermekkori daganatos betegek 90 százaléka gyógyítható, egyes leukémia és limfóma típusok esetében pedig ez az arány még jobb. A felnőttkori daganatoknál ezek az arányok hullámzóak, de bizonyos típusok jól karbantarthatóak. Azt mondhatjuk, hogy ha a molekuláris genetikai diagnosztika, immunterápia és a bioinformatika ebben az ütemben fejlődik, talán még a mi generációnk életében eljön az a pillanat, amikor a daganatos betegségek krónikus betegséggé szelídíthetőek.”

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!