Mobilos szűrővizsgálat

2017. 09. 04.
Szerző: Szimpatika
A hasnyálmirigyrák korai észlelését segíti egy új applikáció, amely a felhasználók szelfijeit elemezve kutat a betegség nehezen felismerhető elsődleges tünetei után - közölték a Washingtoni Egyetem (UW) kutatói, a mobiltelefon-alkalmazás fejlesztői.

A hasnyálmirigyrák esetében csak a betegek 9 százaléka éri el az ötéves túlélési időt. A korai időszakban alig, vagy csak nagyon nehezen felismerhető a betegség és nincsenek olyan nem-invazív szűrőeszközök, amelyekkel még az előtt meg lehetne találni a tumort, hogy az terjeszkedni kezdene.
A BiliScreen nevű applikáció az okostelefon kameráját, a képi tartalom értelmezéséhez pedig a számítógépes látás és a gépi tanulás technológiáit használva észleli a megemelkedett bilirubinszint (epefesték) árulkodó jeleit az ember szemfehérjéjében. Az alkalmazáshoz egyébként fejlesztettek egy VR-szemüveghez hasonlító szemüveget, amelyben el lehet helyezni a telefont, hogy kiszűrjék a külső fényeket, így még pontosabb legyen az alkalmazás vizsgálata.

„A hasnyálmirigyrákkal az a probléma, hogy mire jelentkeznek a tünetek, már általában túl késő" - húzta alá közleményében Alex Mariakakis, az egyetem doktorandusza.
A sárgaság korai jeleinek - vagyis a még csak enyhén megemelkedett bilirubinszintnek - az azonosítása egy teljesen új szűrőprogram kidolgozását tenné lehetővé a kockázati csoportba tartozók számára.
„Reményeink szerint, ha az emberek havonta egyszer el tudják végezni ezt az egyszerű tesztet - a saját otthonuk kényelmében -, akkor néhányan talán időben észlelik a betegséget ahhoz, hogy a kezelések révén legyőzzék azt" - magyarázta Mariakakis, aki szeptember 13-án fogja ismertetni eredményeiket a Hawaiin megrendezett Ubicomp 2017 konferencián.

Felnőtteknél a szemfehérje sokkal érzékenyebben reagál a - hasnyálmirigyrákon túl hepatitiszt, vagy akár Gilbert-szindrómát is jelző - bilirubinszint-változásokra, mint a bőr. A bőrrel ellentétben továbbá a szemfehérje elváltozásai nagyjából hasonlóan néznek ki minden embernél, etnikai hovatartozástól függetlenül.

A BiliScreen a felhasználó által készített szelfit elemezve értékeli ki a szemfehérje színét. A hetven ember bevonásával végzett klinikai próbán az applikáció 89,7 százalékos hatékonysággal működött.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!