A diszlexiásoknak és a diszgráfiásoknak segít a magyar találmány

2017. 06. 14.
Szerző: Szimpatika
A magyar fejlesztésű UO toll a helyes íráspozicionálás elsajátításában segít, a kisgyerekek íráskészség fejlesztéséhez is fontos kellék, emellett terápiás céllal alkalmazható speciális segédeszköz, amely a diszgráfia rehabilitációs fejlesztésétől kezdve, többek között az izomsorvadásos betegek életének megkönnyítésére is alkalmas.


Felnőttként kialakult írásképpel rendelkezünk, és a megszokott módon ragadunk tollat, ha valamit papírra kell vetni. Ezzel együtt azon sem csodálkozunk, ha hosszútávon ez kéz- vagy hátfájást okoz a kényelmetlen testtartás miatt, pláne, hogy a legtöbben elszoktunk a jegyzeteléstől. Pedig a baj nem a kézírással van – mi használjuk helytelenül az íróeszközt.

Az UO toll lehetővé teszi például, hogy ami számunkra természetesnek tűnik - mondjuk egy személyes dokumentum szignálása -, az számukra is könnyű, hétköznapi feladattá váljon.
A Magyar Feltalálók Napján Bagó Ákos formatervező mérnökkel, az UO toll feltalálójával beszélgettünk.

Milyen céllal indultál neki anno az eszköz megtervezéséhez?
Az UO toll megtervezése egy iskolai projekt volt 2003-ban. Édesanyám, aki a szakmai háttértudást biztosította, gyógypedagógusként dolgozik, én magam formatervező mérnök vagyok, és mindig is érdekelt a rehabilitáció - ez volt a kiindulópont. Emellett megfigyeltem, hogy a barátaim, iskolatársaim furcsán, kicsavart testtartással fogják a tollat, és engem is idegesített, hogy dolgozatírás közben kényelmetlenül érzem magam.
A megfelelő írásfogás nagyon fontos, így a tollat elsősorban azoknak terveztem, akiknek az írás nehezebben megy, akadályokat gördít eléjük. Úgy gondoltam, ez egy fontos probléma, amit meg kell oldani. Ebből a célból találtam ki az úgynevezett feltámasztást, amely a toll lényegi elme, és amelynek segítségével lehetetlenné válnak a helytelen ceruzatartások. Az írásfejlesztő toll alapvetően nem az azonnali kényelemre összpontosít, hanem hosszú távon könnyíti meg az írást.

Hol és hogyan tudtátok tesztelni a tollakat?
Összehasonlító kutatásokat végeztünk például az Országos Rehabilitációs Intézetben, különböző általános iskolákban, óvodákban és eltérő tantervű iskolákban. Rádöbbentünk, hogy nemcsak az írásfogás pozicionálásban segít az eszköz, hanem a diszgráfia és kapcsoltan a diszlexia kezelésében, valamint a rehabilitációs fejlesztésben is.
Emellett a balkezesek életét is megkönnyíti a toll, sőt időskorúaknak is képes segítséget nyújtani a kézremegés tompításában. Megkönnyíti azon személyek életét, akiknek a folyamatos írás miatt állandóan fárad a kezük.


Említetted, hogy a toll rehabilitációs eszköz is, és terápiás célokat szolgál. Alapvetően kiknek szántátok az UO tollat? Ki a fő célcsoport?
Alapvetően a felnőttek, írásproblémával küzdő személyek és a balkezesek is célcsoportnak számítanak, de legfőképpen kisiskolás gyerekeknek szánjuk. A felnőtteknek már van egy berögzült írásmechanikája, írásfogása, őket nehezebb átszoktatni a tollra, kb. 2-3 hétbe telik. Egy kisiskolásnak, ha odaadod, ösztönből jól fogja meg az eszközt, és képes úgy fejlődni általa, hogy 2-3 év múlva akár el is hagyhatja, és így a helytelen írástartás lehetetlenné válik.
Emellett a rehabilitációs terület is nagyon fontos, egyfajta misszió. Alsó tagozatban először ceruzával tanulnak meg írni a gyerekek.

Mikor kezdik el használni az UO tollat?

Ez így igaz, először ceruzával tanulnak meg írni a gyerekek, éppen ezért már úton is van a ceruzafejlesztésünk, amely ugyanúgy jól pozicionálja a kezet, és így nagyban segít az íráskészség fejlesztésében.
Alapvetően nem nagyüzemi módon történik a tollak gyártása, és jó ceruza- illetve tollbetétet találni is nehéz, így a gyártási folyamat lassabb a megszokottnál. Ez egy kézműves termék, a családtagjaimmal gyártjuk a tollakat, a két kezünkkel. A nagymamám például a folyamat csomagolás-részét imádja, úgyhogy ő az, aki mindig lecsap erre a feladatra.


Ezek szerint lelkesedésből és küldetéstudatból nincs hiány. Vannak esetleg sikersztorik, amelyek még inkább motiválnak?

Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben sokszor elmondják, hogy milyen sokat segít nekik az eszköz, illetve különböző iskolákból is érkeznek pozitív visszajelzések. Rengeteg kedves emlék van, őrzünk például leveleket olyan személyektől, akiknek sokat segített az eszköz a problémáik leküzdésében.
Ilyen például egy ismert magyar író, aki a súlyos kézremegés miatt már nehezen ragadott tollat – tőle például egy dedikált könyvet kaptunk, amit ezzel írt alá. Számos sikertörténet van, amely hihetetlenül motiváló.
Egy diszgráfiával küzdő fiú például folyamatosan küldött nekünk leveleket. Számára olyan mértékben segített az eszköz a fejlődésben, hogy a tanárai külön szülői értekezletet hívtak össze ennek megcsodálására, megtárgyalásra.
Egy másik klassz történet egy izomsorvadásos fiúhoz köthető: kaptunk tőle egy kézzel írt levelet, amelyet csak az UO tollal tudott papírra vetni. Így vált lehetővé, hogy hivatalos iratokat dedikálhasson, vagy hogy egyáltalán saját szignóval rendelkezzen.
Mi például természetesnek vesszük, hogy van sajt aláírásunk, sőt az identitásunk része, és szuper érzés, hogy a toll segítségével egy olyan személy is képessé vált erre, akinek azelőtt hatalmas küzdelem volt kézzel írni.


Az UO írásfejlesztő toll

Különlegessége formájában rejlik, az ujjak és a kéz pozicionálásával fejti ki fejlesztő hatását. A speciálisan kialakított feltámasztás által lehetetlenné válnak azok a helytelen ceruzafogások, amiket gyakran látunk kisiskolásoknál és felnőtteknél egyaránt. Nem egyszerűen ergonomikus kialakítású toll, hanem fejlesztő íróeszköz, amely nem az azonnali kényelemre összpontosít, hosszútávon könnyíti meg az írást.
- bal- és jobbkezesek egyaránt használhatják
- a feltámasztás révén a balkezesek kevésbé takarják az írásukat, testtartásuk egyenes maradhat
- az ép és fogyatékkal élő gyermekeknek a finommotorikus mozgáson keresztül segít a vizuális figyelem, a szem-kéz koordináció, az íráshoz szükséges manipuláció, és az eszközhasználat fejlesztésében
- a biztos fogással könnyebb a betűformálás, így a gyerekek számára örömtelibbé válik az írás
- alkalmas arra, hogy a központi idegrendszer sérülése miatt az írás részképességet elveszítetteknek visszaadja az írás lehetőségét
- remegő kéznél a kéz súlyán keresztül csillapítja a rezgő mozgást
- hasznos egészséges fiataloknak és felnőtteknek a helyes író-, rajz-, ceruzafogás (újra)tanulására
- tartós használatra készült, újratölthető
- 3 méretben kapható

Mire jó?

• Segíti az írás nyomatékának, lendületének, folyamatosságának, és az egész íráskép pozitív irányú változását;

• Kiképzése jól illeszkedik a kéz formájához, az íráshoz szükséges izmok munkáját segíti;

• A csukló folyamatos kondicionálásán keresztül, a figyelem - szem - kéz koordináció összerendeződésével fejleszt; • Használatával balkezeseknél, az íráskép takarása csökken;

• Gyenge kézizomzatnál a kéz súlyán keresztül segíti az írást; • Segítségével kézbénulásnál, ízületi betegeknél a kéz -annak feltámasztásával -írókézzé alakul;

• Remegő kéznél a kéz súlyán keresztül csillapítja a rezgő mozgást.

Használható:

• Íróeszközhöz szoktatásnál, kisgyermekeknek firkálásnál.

• Betűelemek, betűk írni tanításánál és gyakoroltatásánál.

• Olvasható írás megtartására gyermekeknél és felnőtteknél.

• Helyes fogás kialakításához gyermekeknél és felnőtteknél.

Terápiásan ajánlott
:

• Finom-mozgásban elmaradottaknak

• Részképesség zavarban, vagy gyengeségben szenvedőknek (elsősorban diszgráfia, mivel azonban komplexen fejlesztünk, ezért diszlexia, diszcalculia esetében is)

• Izomsorvadásban, izomgyengeségben szenvedőknek

• Izommerevségben szenvedőknek

• Remegő kéz, remegő ujjak esetén

• Ízületi betegségekben szenvedőknek

• Fej- és agysérült embereknél

• Grafomotoros és finommotorikus tevékenység fejlesztésére

• Kézizom sérülteknél

• Központi-idegrendszer mozgásközpont sérülteknél

• Írás újratanításánál

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!