Terhességi szűrések – amire érdemes odafigyelni

Szerző: Szentkuty Nikolett
A várandósság alatt bizonyos vizsgálatok kötelezőek, mások ajánlottak, viszont még mindig sokan kétségbe vonják ezek szükségességét. Idén a Médiaunió is fel kívánja hívni a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára, mi pedig Dr. Katona Renáta  szülész-nőgyógyászt, Richter Aranyanyu díjas orvost kérdeztük arról, hogy mire érdemes, és mire feltétlenül szükséges odafigyelni a terhesség előtt és alatt.
Gyakran hallani, hogy ideális esetben már a terhesség tervezésekor érdemes kivizsgáltatni magunkat, illetve elkezdeni szedni a terhességi vitaminokat. Milyen vizsgálatokon tanácsos részt venni, és mikor kell elkezdeni a vitaminok szedését?

Rutinvizsgálatok elvégzését javasoljuk, ez az évente egyébként is elvégzendő tapintásos vizsgálatot, citológiai mintavételt, hüvelyi ultrahangot és tapintásos emlővizsgálatot jelent. Ha a leendő anya kórelőzményében több vetélés, esetleg egyéb kóros terhesség szerepel, vagy a családban előfordult már veleszületett rendellenesség, akkor kiegészítő vizsgálatok is szükségesek. A vitaminokat pedig már a pozitív családtervezés kezdetétől fogva érdemes szedni. A folsav bevitele a legfontosabb, ezt mindegyik várandósoknak szánt vitamintabletta tartalmazza.

Okozhat-e bármilyen rendellenességet a magzat fejlődésében, ha akár már a fogamzásgátló elhagyását követően 2-3 héttel megfogan?

A legtöbb fogamzásgátló tabletta esetében nem, de azt javasoljuk, hogy a párok három hónap elteltével kezdjenek el próbálkozni, hogy a méhnyálkahártyának legyen ideje megvastagodni, és alkalmas legyen a beágyazódásra. Az ovuláció szinte az első hónapban visszatér, de a nyálkahártya normál működésének visszaállásához ennél több idő időre van szükség.

Milyen vizsgálatokon kötelező részt venni a terhesség ideje alatt?

A terhességet megállapító vizsgálat az elmaradt menzeszt követően bármikor elvégezhető, az optimális időpont a 6. hét. Ezt követően négy alkalommal kell részt venni ultrahang-vizsgálaton, majd több alkalommal vérvételen. A teljes laborvizsgálat a fertőző betegségek, illetve a terhességi cukorbetegség kizárása miatt szükséges. A 36. héttől hetente javasolt a CTG-vizsgálat, ez a magzat szívhangjának és a fájástevékenységnek a folyamatos megfigyelését jelenti.



Miért fontos 35 év felett genetikai vizsgálatot is végeztetni?

Mert az életkor előrehaladtával megemelkedik a kromoszóma-rendellenességek előfordulásának esélye. Amennyiben nincsenek egyéb gyanújelek, amelyek indokolnák, ezt a vizsgálatot a 37. életévtől ajánljuk.

A terhességi szűrővizsgálatokkal kiszűrhetőek olyan rendellenességek, amelyek már az anyaméhben korrigálhatóak? Ha nem, miért fontos mégis részt venni ezeken?

Számos kromoszomális és morfológiai rendellenesség kiszűrhető, de többnyire valóban csak a betegség tényét tudjuk megállapítani. A méhen belüli magzaton elvégezhető műtétek lehetősége egyelőre nagyon limitált és kockázatos. Ennek ellenére elmondhatjuk, hogy egyrészt fontos, hogy a jövendő szülők előre tájékoztatást kapjanak a lehetséges kockázatokról, a probléma esetleges kimeneteléről, következményeiről és a rendellenesség későbbi műtéti lehetőségeiről stb. Másrészt a vizsgálatoknak köszönhetően a szülés körülményeit úgy tudjuk alakítani, hogy a baba a lehető legoptimálisabb körülmények közé szülessen. Például szívfejlődési rendellenesség esetén késedelem nélkül a gyermekkardiológiai központba tudjuk szállítani, ahol azonnal szakértő kezekbe kerül, s a gyógyulási esélyei így a legmagasabbak.

Milyen egyéb szűrésekre van lehetőség, amelyek ugyan nem kötelezőek, de ajánlott őket elvégeztetni?

Véleményem szerint havonta egyszer ajánlatos részt venni terhesgondozáson, valamint szakorvosi vizsgálaton. Így nyomon követhető a kismama egészsége, illetve a magzat növekedése. Ezen kívül számos non-invazív genetikai teszt is rendelkezésre áll.

Bizonyos vizsgálatoktól sokan ódzkodnak, mert attól tartanak, hogy árthatnak a magzatnak. Önnek mi a véleménye erről?

Az ultrahang-vizsgálatok és egyéb terhességi rutinvizsgálatok biztosan nem ártanak a magzatnak. Az invazív genetikai vizsgálatokat pedig csak nagy kockázatú terhességek során ajánljuk, ahol ezen beavatkozások haszna messze meghaladja azok kockázatát. Összefoglalva: valamennyi kismamának azt javaslom, hogy feltétlenül végeztesse el a szükséges szűrővizsgálatokat.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!