Felelősség az egészségért

Szerző: Szentkuty Nikolett
Ma Magyarországon az Európai Unió átlagához képest kétszer annyian halnak meg túl korán, vagyis 65 éves koruk előtt, olyan egészségügyi okok miatt, amelyek szűréssel, védőoltással kivédhetőek lennének, vagy időben felismerve gyógyíthatóak. Arról, hogy miért rendkívül fontosak a szűrővizsgálatok, és milyen tendenciák figyelhetőek meg hazánkban, dr. Kincses Gyula fül-orr-gégészt kérdeztük.

Még egy autónak is éves ellenőrzésre van szüksége a megfelelő működéshez. Mi, emberek, miért nem tartjuk elég fontosnak, hogy rendszeresen karbantartsuk a szervezetünket?

Valóban ennek a szemléletnek kellene elterjednie a magyar emberek körében, hogy az autót sem akkor viszem szervizbe, amikor már nem működik, hanem rendszeres átvizsgálásra van szükség. El kell menni a háziorvoshoz, a szervezett szűrésekre, és ha kell, kis beavatkozással megelőzni a nagy bajt. De sajnos jelenleg Magyarországon a lakosság jelentős része vagy egyáltalán nem, vagy nem kellő rendszerességgel jár szűrésre. Sokan nincsenek tisztában azzal sem, hogy milyen szűrések járnak nekik ingyen, „hivatalos” helyen. Az alkalmi szűrések ugyan népszerűek, de ezek általában nem a veszélyeztetett csoportokat érik el, és a szűrések eredménye sem garantált, hogy hasznosul.

Melyek azok az egészségügyi területek, ahol kiemelten fontosak, akár életmentőek lehetnek a szűrővizsgálatok?

Azzal mindenki tisztában van, hogy bizonyos nőgyógyászati betegségek, pl. az emlőrák, a méhnyakrák, és bizonyos férfiakra jellemző betegségek, mint pl. a prosztatarák, szűréssel időben felismerhető és sokkal könnyebben kezelhető, mint egy későbbi, elhanyagolt állapotban. Azt azonban már kevesen tudják, hogy sokkal egyszerűbb szűrésekre is szükség van. Ha rendszeresen ellenőriztetjük a vérnyomásunkat, a koleszterinszintünket, és az eredményeknek megfelelően gyógyszert szedünk, elkezdünk mozogni, egészségesen táplálkozni, akkor sokkal több élet menthető meg ezzel, mint kizárólag a rákszűrésekkel. Ugyanígy a cukorbetegségre való szűrés is nagyon fontos, hiszen a rejtett vagy kezdődő diabéteszről kevesen tudnak, és későbbi stádiumban súlyos szövődményei lehetnek: érbetegségek, látássérülés. Ezen kívül a bőrgyógyászati vagy szájüregi szűrést sem szabad elhanyagolni, hiszen egy könnyen szűrhető, jól látható területről van szó. Ráadásul bizonyos bőrrák típusoknak későn felismerve nagy a halálozási arányuk. Tehát az alapszűréseknek nagyon komoly jelenőségük van. Ezeket a vizsgálatokat bármelyik háziorvosi rendelőben, vagy akár egyes patikákban is el lehet végeztetni, nem szükséges hozzájuk szakorvosi segítség. A szűrővizsgálatok annyira fontosak, hogy úgy tudom, idén a Médiaunió Alapítvány is ebben a témában indít kampányt.

A szűrések lényegesek, de pl. a kötelező tüdőszűrés korhatárát kitolták. Miért?

A tüdőszűrésről azt kell tudni, hogy a TBC népbetegség volt Magyarországon, de ma már az oltások és a higiénés viszonyok javulása miatt nem jelent globális fenyegetettséget. Viszont vannak olyan lakossági csoportok, pl. a hajléktalanok, a mélyszegénységben élők, bizonyos sűrűn lakott, de kis területek, ahol célzott szűrésekre van szükség. Ezeket a csoportokat érdemes szűrni, nem az általános tüdőszűrésre van szükség. Ma már a korszerűbb technikával a rákbetegséget is ki tudjuk szűrni, de egyelőre ezt a módszert nagy általánosságban még nem alkalmazzuk.

Megfigyelhető bármilyen különbség a két nem egészségi állapota között?

Azt gondolom, hogy a nők gondoskodóbbak, jobban odafigyelnek a családjuk és a maguk egészségre. Így nemcsak a speciális női betegségekre figyelnek jobban oda, de hamarabb elmennek általános szűrésekre is.

A gyereknél indokoltak-e a szűrővizsgálatok?

A szűréseknek nem csak a fertőző, vagy később kialakult betegségekkel kapcsolatban van jelentősége.Léteznek olyan velünk született problémák, amelyek időben felismerve könnyen korrigálhatóak, később viszont súlyos károsodásokat okozhatnak. Tipikusan ilyen pl. a csípőficam-szűrés, aminek a kialakulását egyszerű eszközökkel meg lehet előzni, később viszont mozgáskárosodással kell számolnunk. A korán felismert halláskárosodás terápiával, korán felhelyezett hallókészülékkel, a hallásmaradvány fejlesztésével szintén jól kezelhető. Ugyanez igaz számtalan „táplálkozási” betegségre is. Tehát a gyerekek szűrése nagyon fontos, de szerencsére ez a védőnői és házi gyermekorvosi rendszernek köszönhetően alapvetően megoldott.

Van-e eltérés a vidéki és a városi lakosság szűrővizsgálaton való részvételi szokásai között?

Általában a városi lakosság egészségtudatosabb, és könnyebb is a hozzáférése az egészségügyi ellátáshoz. Tehát vélelmezhető, hogy ők gyakrabban járnak vizsgálatokra is. Ha a potenciálisan elvesztett életévek adatait nézzük, ami az idő előtti elhalálozások mutatója, akkor láthatjuk, hogy nagyon súlyos összefüggés figyelhető meg a településszerkezet és az elveszett évek között. Minél kisebb egy település, annál rosszabb a lakosok életesélye, és ez vélhetően egyébként a szűrésekhez való hozzáféréssel is összefügg.

Nemzetközi összehasonlításban mennyire vagyunk egészségtudatosak?

Azt gondolom, a volt szocialista országokban nagyon gyenge az öngondoskodásra való hajlam, az egyén felelőssége a saját egészségére nézve. Tőlünk nyugatabbra ez sokkal inkább beépült a mindennapokba, előnyös lenne a mi egészségkultúránkat is így fejleszteni.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!