Ünnepek után

Szerző: Szentkuty Nikolett
Januárban a szokásosnál is több hulladék keletkezik – Budapesten különösen nagy mennyiségben, de a probléma az egész országot érinti. Az újrahasznosításban és a szemét minél gyorsabb összegyűjtésében azonban mi is segíthetünk. Hogy hogyan, arról a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. szóvivőjét, Dorogi Gabriellát kérdeztük.

Legkésőbb vízkeresztkor szinte mindenki megválik a karácsonyfájától. Hova szállítja a kidobott és kiszáradt fákat az FKF?

Karácsonyt követően az FKF Nonprofit Zrt. szervezetten gyűjti be és szállítja el a fenyőfákat, becsléseink szerint mintegy 500-600 ezer darabot. Az igazi dömping vízkeresztet, vagyis január 6-át követően kezdődik el, és körülbelül egy hónapig tart. Ilyenkor úgynevezett fenyőfa-járatokat üzemeltetünk, amelyek csak a kidobott karácsonyfákat gyűjtik össze. A kiszolgált tűlevelűeket a Fővárosi Hulladékhasznosító Műbe szállítjuk, ahol az aprítást követően elégetjük, hiszen a magas gyantatartalom miatt a fenyő kitűnő tüzelőanyag.

Milyen mértékben újrahasznosíthatóak a fenyőfák?

A begyűjtött fák 100 százalékosan hasznosulnak, elégetésükkel villamosenergiát és fűtési gőzt biztosítunk, amely több tízezer háztartás ellátását biztosítja. Tehát ilyen szempontból hasznos hulladéknak minősülnek.

Milyen módon váljunk meg a fától, ha környezetünket is szeretnénk megóvni a felesleges hulladéktól?

A lakosoknak több lehetőségük is van megválni karácsonyfájuktól. Az egyik mód az, hogy a kukák mellé helyezik ki úgy, hogy az ne akadályozza sem a gyalogosok, sem a gépkocsik forgalmát. A másik lehetőség, hogy a kijelölt gyűjtőpontokon rakják le. Ezek olyan közterületek – kb. 250 helyszínen –, amelyek alkalmasak nagyobb mennyiség elhelyezésére, illetve a gyűjtőjárművel is könnyen megközelíthetőek. Ezek listáját már karácsonyt megelőzően is közzétesszük honlapunkon és Facebook-oldalunkon is.

Az ünnepeket követően, főleg szilveszterkor szintén megnő a hulladékok mennyisége. Ez mennyire érzékelhető a Közterület-fenntartó számára?

A karácsonyt követően munkatársaink számára jól érzékelhető módon megnő az elszállítandó hulladék mennyisége, döntően a csomagolási hulladéké, hiszen ilyenkor kerülnek kidobásra az ajándékok díszpapírjai, csomagolóanyagai. Szilveszterkor a közterületek szennyezettsége nő meg, leginkább a szabadtéri rendezvények helyszínein, illetve az odavezető útvonalakon.

Hogyan igyekeznek ilyenkor minél hamarabb visszaállítani a közterületek tisztaságát?

Szakembereink az érintett helyszínek ismeretében, valamint hosszú évtizedek tapasztalatával a hátuk mögött tervezik meg a takarítás logisztikáját, hogy rendelkezésre álljon a megfelelő mennyiségű takarító- és szállítójármű, valamint a kézi erő. Mire az éjszaka ünneplők délután ébredeznek, munkatársaink általában már befejezték az érintett területeken a takarítási feladatokat, és eltüntették az előző éjszaka keletkezett hulladékot.

Melyek az év azon időszakai, amikor több munkavállalót igényel a városok megtisztítása? Például a farsangi programok is sok hulladékkal járnak?

Minden olyan alkalom kiemelt feladatot jelent társaságunknak, ami sok, akár több százezer embert mozgat meg. A szilveszteren kívül ilyen például május 1-je, vagy augusztus 20-a is, de bármilyen más, nagyobb szabadtéri rendezvény érzékelteti a hatását ilyen szempontból is.

Mit tehetünk mi magunk azért, hogy kevesebb felesleges szeméttel terheljük a környezetünket?

Környezettudatos gondolkodással csökkenthetjük a „termelt” hulladék mennyiségét. Ennek első lépcsője a hulladékképződés megelőzése, amely a mai fogyasztói társadalomban rendkívül nehezen kivitelezhető. A második lehet a tudatos vásárlás, hiszen megtervezve a bevásárlást, például saját bevásárlószatyrok használatával, vagy csak a ténylegesen szükséges termékek megvételével csökkenthetjük a kidobásra kerülő zacskók, illetve egyéb hulladékok mennyiségét. De még sok ilyen aprósággal tehetünk a környezetünkért, ami talán eszünkbe sem jut elsőre. Például az is sokat segít, ha az adott dolgot többször is felhasználjuk. Ilyen megoldás lehet karácsonykor, hogy cserepes fenyőt bérelünk, amit majd az ünnepeket követően visszaviszünk. Arra is érdemes figyelni, hogy vajon újra tudjuk-e hasznosítani a hulladékot azzal, ha új funkciót találunk neki: például madáretetőt, vagy gyermekjátékot csinálunk a PET palackból. Egy kis egyéni odafigyeléssel rengeteg szeméttől kímélhetjük meg a természetet, a nagy változásnak pedig a gondolkodásunkban kell elkezdődnie.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!