Milyen vizsgálatokat érdemes elvégeztetni várandósan?

A statisztikák szerint az év végi ünnepek környékén gyakoribbá válnak az intim pillanatok is a családban, ennek köszönhetően sokan már áldott állapotban kezdhetik meg az új évet, és szeptemberben új taggal bővül a család. A várandósság gondozásának legfőbb tényezője a magzat fejlődésének ellenőrzése, amiben az ultrahang játssza a főszerepet. Összegyűjtöttük, hogy a várandósság különböző szakaszaiban, mely ultrahang - és egyéb fontos vizsgálatokat javasolt elvégeztetni.

ELSŐ TRIMESZTER

Nulladik ultrahangvizsgálat (várandósság 5-10. hete)
Tekinthetjük ezt akár a legelső ultrahangvizsgálatnak is, hiszen az utolsó menstruációtól számított 5 hetes terhességet követően már látható a petezsák, majd később a szikhólyag és az embriócsomó. Ilyenkor általában hüvelyi vizsgálatot végeznek a kismamákon, amely során megállapítják a terhesség tényét. Sajnos az esetek többségében a várandósok ettől az időponttól kezdve szedik a magzatvédő vitaminokat, pedig azok fejlődési rendellenességek kialakulásának megelőző hatása csak akkor érhető el, ha már a fogamzás előtt minimum egy hónappal elkezdi szedni a leendő kismama.

A 12. hétig bezárólag esedékes az első trimeszteri vér- és vizeletvizsgálat is, illetve fel kell keresni a területileg illetékes védőnőt, aki a várandósgondozást végzi majd, és kiállítja a terhességi kiskönyvet.

Első ultrahangvizsgálat (12-14. hét)
Ennek a vizsgálatnak egyre nagyobb jelentősége van a magzati diagnosztikában. Az ultrahangtechnológia fejlődésével egyre több fejlődési rendellenesség azonosítható a várandósság e korai szakaszában, és az ultrahang mellett az anyai vérben vizsgálható tényezők mérésével ekkor végezhető a Kombinált-teszt, mellyel a gyakoribb kromoszómális rendellenesség, mint például a Down-kór előfordulásának kockázatát határozzák meg. Új módszer az ún. non-invazív vizsgálat, a PrenaTest, amellyel a várandósság 9-20. hete között az anyai vérben keringő magzati DNS-ek vizsgálatával nagy pontossággal lehet azonosítani a Down-kór és más kromoszóma-rendellenességek jelenlétét.

MÁSODIK TRIMESZTER

Második (genetikai) ultrahangvizsgálat (18-21. hét)
A magzat testrészeit tüzetesen megnézik, fejlődési ütemét, a terhesség korát, valamint a szülés várható időpontját is megállapítják ebben a szakaszban. Az embrió életműködésének megfigyelése és az áramlásmérés a magzati erekben szintén kiemelt szerepet kap, ahogyan a testkontúr, belső szervek, testrészek egészséges kifejlődésének vizsgálata is. A méhlepény működésének ellenőrzésére is sor kerül, valamint a magzatvíz mennyiségét is megnézik, de ebben a periódusban a méhnyak hosszának meghatározásával már a koraszülésre utaló jeleket is meg tudják állapítani.

Az általános ultrahangvizsgálat mellett speciális, a magzati szív vizsgálatára összpontosító ultrahangvizsgálatot is végeznek a 18. és a 22. hét között.

HARMADIK TRIMESZTER

Harmadik ultrahangvizsgálat (29-31. hét)
Ekkorra magzat általános fejlődését, méreteit, a méh és méhlepény állapotát vizsgálják. Itt még elegendő helye van a magzatnak az anyaméhben ahhoz, hogy korszerű ultrahangkészülékkel csodálatos képeket készítsünk a babáról és ismerkedhessünk vele, már a méhen belüli élete alatt is.

Negyedik ultrahangvizsgálat (37-38. hét)
Ezekben a hetekben a magzat becsült súlyát, elhelyezkedését, a magzatvíz mennyiségét és a méhlepény állapotát vizsgálják meg. Indokolt esetben ismét elvégezhetik a magzat ereinek áramlásmérését.

A 40. hét körül pedig sor kerül a várva várt eseményre, a szülésre, és világra jön a csecsemő.

Fontos! A kötelező ultrahangvizsgálatok mellett lehetőség van sürgősségi vizsgálatra is a várandósság egész ideje alatt, amikor az anya valamilyen rendellenesség észlelése alapján (pl.: kevesebb magzati mozgás) a kisbaba életjelenségeit és általános állapotát ellenőrzik.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!