Hol lennének a férfiak a nők nélkül?

2010. 06. 05.
Szerző: O.M.

Az Amerikai Egészségügyi és Szociális Minisztérium (HHS) átfogó programot indított a férfiak egészségének megőrzésére. A kampány a nők figyelmét igyekszik felhívni a férfiakat veszélyeztető kockázati tényezőkre, mivel adataik alapján ők azok, akik a legtöbbet tehetik az erősebbik nem tagjainak egészségéért.
Felmérések alapján a hölgyek gyakrabban vesznek részt szűrővizsgálatokon, mint a férfiak. A női magazinok kiemelten foglalkoznak egészséggel, életmóddal kapcsolatos kérdésekkel, ezen kívül a nők szívesebben keresik a témához kapcsolódó írásokat az interneten is.

A férfiak hajlamosak legyinteni az enyhe panaszokra, többségük rendszerint csak a család valamely hölgy tagjának unszolására jelenik meg orvosi vizsgálaton. Gyakrabban teszik kockára testi épségüket és a HHS adatai alapján hajlamosabbak a dohányzásra és több alkoholt is fogyasztanak életük során, mint a nők.

Az életmódból adódóan bekövetkező egészségügyi problémák többsége azonban megelőzhető, illetve korai felismerés esetén kezelhető. A női gondoskodás jelentősége is e két tényezőben rejlik.

Az Egyesült Államokban, férfiak körében a legtöbb haláleset szív-és érrendszeri betegségek miatt következik be. Második helyen a daganatos megbetegedések, majd ezt követően a különböző okokból bekövetkezett balesetek állnak a harmadik helyen. Hazánkban mért adatok szerint az első két helyen szintén a szív- és érrendszeri és daganatos betegségek szerepelnek. Eltérés csak a harmadik helyen mutatkozik, itt az emésztőszervi megbetegedések után, a halálokok közt a negyedik helyen szerepelnek a balesetek.

A hazai lakosság körében a szív- és érrendszer elváltozásaiból adódó rendellenességek szedik a legtöbb áldozatot. A szív-és érrendszeri betegségek férfiak körében jellemzően 50 év alatt jelentkeznek gyakrabban. Az Országos Egészségfejlesztési Intézet adatai alapján az egyik fő rizikófaktor a magas koleszterinszint.

Dr. Marton Anna kardiológus főorvos további kockázati tényezőként említi a helytelen táplálkozási szokásokat, a mozgásszegény életmódot, fokozott stresszt, elhízást és a dohányzást. Arra is felhívja a figyelmet, hogy az életmódbeli tényezőkön kívül léteznek olyan, a szív- és érrendszert érintő néma, de kockázattal járó elváltozások, melyek gyakran hosszú ideig nem okoznak panaszt, váratlanul jelentkezhetnek és sajnos gyakran végzetes következményekkel is járhatnak. Kiemelten fontos az öröklődés szerepe is, azok esetében, akiknél megfigyelhető a szív-és érrendszeri problémák családon belüli halmozódása, fokozott a betegség kialakulásának kockázata.

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?


Az Amerikai Egészségügyi és Szociális Minisztérium ajánlásai alapján a kockázati tényezők csökkentésére javasolt:
-a dohányzás mellőzése,
-a vérnyomás-, koleszterinszint és testsúly normalizálása,
-friss zöldségek és gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabona és alacsony zsírtartalmú tejtermék, szárnyasok és halak rendszeres fogyasztása,
-a telített- és transzzsírokat, hozzáadott cukrot és sót tartalmazó fogások mellőzése,
-rendszeres testmozgás.

Dr. Marton Anna a fentieken kívül felhívja a figyelmet a rendszeres szűrővizsgálat fontosságára is. Sokan jelentős túlsúllyal kezdik az életmódváltást. Hosszú évek mozgásszegény életmódját azonban nem lehet egyik napról a másikra felszámolni. A hirtelen megkezdett, intenzív mozgás nem csak az ízületek, de a keringési rendszer számára is jelentős megterhelést jelent. Ilyen esetekben egy jól felépített, egyénre szabott terápiára van szükség, amely a beteg állapotát figyelembe véve, fokozatosan biztosítja a kívánt eredmény elérését.

Az Amerikai Egészségügyi és Szociális Minisztérium programjával kapcsolatban a főorvosnő elmondta, a nők valóban fontos szerepet töltenek be a férfiak egészségének megóvásában. A férfiak gyakran nem egyedül, a legtöbb esetben párjukkal érkeznek a rendelésre.

Az étrendi előírások betartásában is a nőké a vezető szerep, hiszen valljuk be a férfiak többsége valószínűleg nem grillezett csirkét választana a rántott hús helyett, s köretként is szívesebben fogyaszt sültkrumplit, mint salátát. Az életmódváltás is sikeresebb lehet, ha van egy társ, aki bátorít a kezdeteknél és segít, amikor egyedül feladnánk.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!