Süss fel Nap!

Szerző: Szentkuty Nikolett
A kellemes tavaszi meleg és a napfény sokakat arra késztet, hogy több időt töltsenek a szabadban, és elkezdjenek napozni, hogy a strandra már tökéletes barnasággal fekhessenek ki. Azt azonban érdemes szem előtt tartani, hogy már ilyenkor is leéghetünk. A barnulás egészséges formáiról és a napozás veszélyeiről Komlósi Imrénét, a Glória Patika gyógyszerészét kérdeztük.

Elsősorban mire érdemes figyelni napozáskor?

A napozás előnyös, hiszen a D vitamin egy részét így tudjuk elraktározni, ám a megfelelő fényvédelem kiválasztásának szempontjából nem mindegy, hogy valaki hol napozik. Más típusú védelemre van szükség egy hegyi kirándulás, vízi sport vagy strandolás közben. Az is számít, hogy ki milyen korú, például a csecsemőket tilos napoztatni, mert a hőháztartásuk nagyon könnyen felborulhat, de ugyanez a probléma fennáll az idősek esetében is. Nagyon fontos, hogy a strandon fogyasszunk bőségesen folyadékot, mert az izzadás következtében a vízháztartás is felborulhat, és ennek nagyon komoly következményei lehetnek.

Mit tegyen, aki szeretne minél hamarabb lebarnulni?

Rendkívül fontos a fokozatosság: kb. három hét alatt lehet hozzászoktatni a bőrt a napozáshoz. Nagyon csúnya hegek, akár maradandó sérülések, szeplők is kialakulhatnak, ha valaki védelem nélkül fekszik ki a napra, és leég. Ráadásul az UV sugárzás miatt a bőr öregedése is felgyorsul, tehát aki nem vigyáz, hamarosan mély ráncokat fedezhet fel magán. Napozás után, amikor már elkezdett kialakulni a barnaság, érdemes napozás utáni hidratáló krémeket használni, amelyek hűsítő anyagot is tartalmaznak, és egy kicsit stabilizálják a barnaságot.

Mit tehetnek a napallergiások, illetve akik valamilyen gyógyszert szednek?

A napallergia tünetei nagyon kellemetlenek, égő, viszkető érzéssel járnak. Mindenképp a megelőzésre kell fektetni a hangsúlyt, és takarni a bőrt, de ha már megvan a baj, a patikákban kapható hűsítőkrémek segíthetnek.

Bizonyos gyógyszerek fényérzékenyek, ezekkel nem szabad napra menni, mert a bőrön foltok keletkezhetnek, és rosszullétet is okozhatnak. Ezen kívül fontos tudni, hogy napozás előtt érdemes lemosni magunkról az illóolajokat, például a parfümöt, mert ezek is barna foltokat hagyhatnak maguk után.

Milyen krémeket használhatunk a bőrápoláshoz nyáron? Van-e olyan, amit kifejezetten tilos alkalmazni, ha kimegyünk a napra?

Általában a szerves alapanyagot tartalmazó krémek bőrbarátnak mondhatóak. A parafin tartalmúak azonban lezárják a pórusokat, így nem hagyják szellőzni azokat. Az izzadás miatt ezeknek muszáj tisztulniuk, ezért az ilyen típusú készítményeket érdemes kerülni.

Mennyire egészséges a barnító krémek használata?

A barnító krémek használata előtt le kell radírozni a felső hámréteget, majd felkenni a barnítót. Ez azonban egyáltalán nem véd a napsugárzástól, kizárólag barnításra alkalmas. Még a strandra is kényes kimenni így, mert leázik a bőrről. Ugyan előfordulnak ilyen készítmények a piacon, de alacsony a kereslet irántuk. Káros hatásuk akkor lehet, ha valaki fényvédelem nélkül, kizárólag barnító krémet használva kimegy a napra, hiszen így nagyon könnyen leéghet.

Létezik olyan természetes anyag, ami elősegíti a barnulást? Például néhány napozáshoz használt készítmény tartalmaz karotint.

A karotin valóban nagyon jót tesz a bőrnek, de véleményem szerint ez még mindig akkor a leghasznosabb, ha valaki sok sárgarépát fogyaszt. Belsőleg ugyanúgy, sőt még inkább meglátszik a bőrön a hatása, mintha csak rákennénk.

Van különbség a férfiak és a nők bőrének igényei között?

Igen, mivel a bőr zsírosságát a hormonok szabályozzák a faggyútermelés által. A férfiaknál a tesztoszteron szabályozza a faggyúmirigyek működését, ennek következtében zsírosabb a bőrük. A nők esetében a változó korban felborulhat a hormonok egyensúlya, és akinél ilyenkor megemelkedik a tesztoszteronszint, annak a bőre is zsírosabbá válhat. Tehát más mennyiségű faggyú termelődik a két nemnél, ezért egy férfinak kevésbé zsíros krémekre van szüksége a bőrápoláshoz. Számukra inkább a testpermetek, vagy a kevésbé zsíros, tejszerű készítmények ajánlhatóak.

A naptejet használhatjuk-e az egész testünkre, vagy egy-egy testrésznek speciális védelemre van szüksége?

A krémeket inkább az arcra javaslom, a test különböző pontjaira pedig a tejeket, mert azokat könnyebb eloszlatni. De akkor sincs baj, ha valaki a tejet keni az arcára, főleg ha problémás vagy zsírosabb bőrről van szó. Azt viszont fontos tudni, hogy a hegeket és a szemölcsöket külön kell védeni. Léteznek olyan stiftek, amelyeket kifejezetten kisebb pontokra, például szemölcsökre lehet felvinni, így ezeket egy magasabb faktorszámú készítménnyel lehet védeni. Mivel a szemölcsök később akár rosszindulatúvá is válhatnak, érdemes minden óvintézkedést megtenni, és évente melanóma-szűrésre járni.

Mikor kell elkezdeni védeni a bőrünket?

Már kora tavasszal is érdemes elkezdeni a fényvédők használatát, hiszen nem csak a strandon éghetünk le - akkor is ér minket napsugár, ha csak a buszra várunk. Ilyenkor jönnek ki a szeplők is, sokkal jobban „fog a Nap” ilyenkor. Erősebbnek érezzük, mert ilyenkor a bőr nincs annyira hozzászokva a napsugárzáshoz, mint például augusztusban vagy ősszel. A fényvédők használatával ártani nem tudunk, viszont megóvhatjuk magunkat számos kellemetlen, és akár súlyos következménytől is.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!