Vegyünk-e hüllőt a gyereknek?

2016. 04. 15.
Szerző: Kalmár András
Sok gyereknél jön el az a korszak, amikor nagyon szeretne valamilyen hüllőt tartani. A legtöbb szülő ódzkodik ettől, mert számos tévhit kering róluk a köztudatban. Bíró Lászlót, a Leguán díszállat-kereskedés szakemberét arról kérdeztük, mi igaz ezekből, mennyire veszélyesek ezek az állatok, és kinek ajánlható a tartásuk?

A hüllőktől általában idegenkednek az emberek. Melyek azok, amelyek mégis népszerűnek számítanak közöttük?

Ez mindig változik, mint a divat. Most a kisebb testű, könnyebben tartható hüllők a nagyon népszerűek. A szárazföldi teknősök (elsősorban a görög és mór teknős) az egyik kedvenc, ezt a könnyű táplálásnak köszönhetik, mert kis túlzással, de a hűtőből is elvannak. A család hölgytagjai gyorsan meg tudnak barátkozni egy olyan lakóval, aki "salátát" eszik. Kicsit hasonló a helyzet a szakállas agámákkal is, bár ők alapból rovarevők, azért nem vetik meg a zöldet sem. Ám mostanság a kaméleonoknak van reneszánsza - a sisakos kaméleon továbbra is a legnépszerűbb.

Mennyire bonyolult egy ilyen hüllő tartása?

A legtöbbről elmondható, hogy melegebbet szeret a mi éghajlatunknál, ezért fűtést és világítást igényel. A terrárium már szélesebb problémakör, mert míg egy kaméleon inkább felfelé szeret mászni, egy teknős vagy sikló már inkább a vízszintes felületeket részesíti előnyben. Nagyon fontos a jó tartás, ezt kezdhetjük úgy is, hogy elolvasunk egy könyvet! Böngésszünk a neten vagy kérdezősködjünk a szakkereskedésekben.

Nagyon sok gyerek szeretne valamilyen kisállatot, gyakran kígyót, madárpókot tartani. Veszélyesek-e ezek az állatok? Melyek azok, amiket kifejezetten gyerekek számára javasolnál?

A gyerekek nagyon jó alapokkal érkeznek, általában a szülőket kell győzködni. Ami nem való gyerek "kezébe", azok a mérges állatok! Igen veszélyes tud lenni egy kifejlett tigrispiton is. A választásnál ezért mindig gondoljuk át, mi mekkora lesz, amikor eléri a végső méretét. Én személyesen a gekkókat és a kaméleonokat ajánlanám, ott nem érhet minket baj. Ezen fajok jól tarthatóak a terráriumban, és kis odafigyeléssel akár tenyészthetjük is őket.

Hány éves kortól ajánlott az állattartás?

Az általános vélekedés 10 és 12 éves korra teszi annak a felelősségtudatnak a kialakulását, amikor már önállóan is a gyerekekre lehet bízni egy élőlényt. Persze itt is lehetnek eltérések. A saját tapasztalatom, hogy a lányokban ez korábban alakul ki.  

Mennyire egyszerű ezeket az állatokat lakásban (terráriumban) tartani?

Szinte minden megkapható már a legjobb boltokban, itt csak a pénztárcánk szab határt a fantáziának. Az eleség egy sarkalatos pont, érdemes ott vásárolni, ahol egész évben van többféle eleség. A hüllők legtöbbjének fontos a speciális fény (UV A, UV B), ezekkel lehet gondunk, mert drága technika szükséges az előállításukhoz. A vitamin és ásványi anyag keverékeknél pedig az az alapszabály, hogy csak megbízható világmárkát vegyünk meg.

Mennyire érzékenyek? Elkaphatnak az embertől bizonyos betegségeket? És mi tőlük?

Nagyon fontos, hogy az alap higiéniás szabályokat betartsuk. Az állattal való foglalkozás előtt és után mindig kezet kell mosni. A hüllőknek az is egy jó tulajdonsága, hogy a zoonozis - vagyis az emberről állatra és visszafertőzések veszélye minimális.

A teknősöket legendásan hosszú életűeknek gondoljuk, mi ebből a valóság? Meddig élnek a gyíkok, kaméleonok?

Aki látta a Nemo nyomában című filmet, az tudja, hogy vannak teknősök, akik akár több száz évig is elélhetnek. A terráriumi állatok nem mindig ilyen szerencsések, egy görögteknős kb. 30-50 évet él, egy leopárd gekkó kb. 10-15 évet, míg egy sisakos kaméleon csak 5 évet élhet meg jó tartás mellett.

A hüllők egy része védett, miért?

Így van, elsősorban az életterük szűkülése miatt. Mindennap pusztulnak az őserdők, és az emberi mezőgazdaság is szűkíti ezen állatok eredeti élőhelyeit. Az említett fajokból a görögteknős védet faj, amelyre az EU is külön figyelmet fordít, ezért ezen állatokat csak engedéllyel együtt szabad megvásárolni. A sisakos kaméleonok is védettek, de őket általában már itthon tenyésztik, bár hozzájuk is kell kérni egy tenyésztői igazolást, ha később nem szeretnénk gondot.

Kialakítható-e személyes kapcsolat egy hüllővel? Megérti-e a nevét, vagy odajön-e, ha táplálékkal kínálják, esetleg szereti-e, ha simogatják?

Vannak kimondottan "kézbe való" állatok, ilyenek a szakállas agámák vagy a leopárd gekkók, a kaméleonok inkább csak elviselik a gazdit. A névre hallgató hüllő kérdése kicsit hosszabb választ igényel, mert a kígyók, siklók nagy része süket, míg a gekkóknak  és az agámáknak van ugyan hallásuk, de külső fülkagylójuk nincs, ezért vannak félreértések.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!