Az alkohol csökkenti a termékenységet

Statisztikai adatok bizonyítják, hogy az egészségesen, szeretetben, harmóniában élő pároknál könnyebben következik be a kívánt gyermekáldás, mint azoknál, akiknél nem igazán rendezettek a körülmények.
Ha a leendő szülők életére árnyékot vet az alkohol, a drog, egészségtelen táplálkozás vagy a cigaretta, a termékenység csökken, de ha mégis bekövetkezik a fogamzás, a magzat, a terhesség és a szülés nagyobb valószínűséggel lesz rendellenes.  A káros környezeti hatásokhoz újabban az egyéb függőségeket is  odasoroljuk, mint például a sportfüggőséget, gyógyszerfüggőséget, vagy a magas stresszel járó "munka-alkoholizmust".

Társadalmi jövőkép nem létezik egészséges utódok nélkül. Egyetlen újszülött sem választhatja meg, hogy milyen családba érkezik, de vajon átgondolják-e a gyermekere vágyó, főleg a gyermekáldással hirtelen szembesülő párok, hogy milyen felelősség van rajtuk a saját egészségi állapotukat illetően? Azt már szinte mindenki tudja, hogy az alkohol, a drog, a cigaretta, a helytelelen táplálkozás és a stressz károsítja a méhmagzatot, de vajon azt is tudják a párok, hogy mindezek kihatással vannak a fogamzás sikerére, pontosabban sikertelenségére is?

"A fogamzás előkészítésétől a szoptatás végéig tartó időszak az, amikor a legnagyobb szerepe van az anya-apa-gyermek triád egészségügyi szimbiózisának, azaz a káros környezeti hatások kiszűrésének, a nyugalom biztosításának. A mai táplálkozási lehetőségeket figyelembe véve, mind a női, mind a férfipartner számára kötelezően ajánlható a napi vitamin-, ásványi anyag- és nyomelempótlás kismamavitaminokkal és a férfiaknak javasolt készítményekkel. A leendő baba egészségét az antioxidáns komponensek segítik a veleszületett betegségek rizikójának csökkentésével" - mondta Prof. Dr. Ősapay György, a népszaporulat kérdésével, meddőségi problémák elemzésével, korrigálási lehetőségeivel foglalkozó szakember, a Magyar Tudományos Akadémia doktora.

Statisztikai adatok bizonyítják, hogy az egészségesen, szeretetben, harmóniában élő pároknál könnyebben következik be a kívánt gyermekáldás. A mai stresszes világunkban, a nem kielégítő táplálkozás és megannyi környezeti ártalom mellett bizony igen nehéz a kismamának kilenc hónapig tökéletességre törekedve vigyáznia a méhmagzatra. A statisztikai adatok szerint Magyarország sajnos nem csak a művi, hanem a spontán vetélések és a koraszülések számában is élen jár. Ha a leendő anya és apa nem a várva várt baba egészségére koncentráló életet élnek, bármit is tesz az egészségügyi és szociális ellátó rendszer, a terhességet és a magzatot is súlyos következmények érhetik.

Elengedhetetlen tehát a kismamák és kispapák páros felelősségvállalása a fogamzás előkészítésétől kezdve és a szoptatás idejének a végéig fokozottan ügyelve a kismama táplálkozására, életmódjára és természetesen utána is a család védelmére. 2012-es adatok szerint a koraszülések száma hazánkban az időben született csecsemők 9%-a volt. Ez mára 11%-ra emelkedett, míg a németeknél a négy évvel ezelőtt 6%-os, ill. a skandinávoknál 3-4 %-os statisztikai adat maradt. Magyarországon minden 10. baba a várandósság 37. hete előtt jön a világra, közülük évente 1200 koraszülött súlya nem éri el az 1500 grammot. A Magyar Perinatológiai Társaság eddig csak az orvosi megközelítéssel foglalkozott, de elismeri, hogy a szociális szakmával való együttműködés is igen fontos a megelőzés végett. Az elmúlt két év eredménye, hogy bár sajnos a koraszülések statisztikája romlott, a csecsemőhalandóság örvendetesen 20%-kal csökkent. Sajnos a magyarországi statisztika ebben a tekintetben még mindig kiugróan magas Európában.

Dr. Ősapay kiemelte, hogy például az alkohol bizonyítottan csökkenti a termékenységet és káros a magzatra, azonban erre számos esetben nem fordítanak elegendő figyelmet a párok. Ez nemcsak hazánkban fordul elő, például az Egyesült Államokban a várandós nők 30%-a rendszeresen fogyaszt alkoholos italt.

"Tanulmányok bizonyítják, hogy például napi öt pohár bor fogyasztása 3-6 hónapon át közel felére csökkentette a megtermékenyülés valószínűségét. A férfiak is jó, ha odafigyelnek az életmódjukra, mert az alkohol a spermiumok képződését és mozgását is jelentékeny módon károsítja. Ebből következik, hogy az alkohol fogyasztását jó, ha a gyermeket tervező pár mindkét tagja elhagyja a tervezett várandósság előtt" - jelentette ki Prof. Dr. Ősapay György, akinek szavait egy dán egyetemi kutatás is alátámasztja.

"Minél több alkoholt fogyasztanak a fiatal férfiak, annál kevesebb és rosszabb minőségű spermium termelődik szervezetükben, derült ki a University of Southern Denmark (USD) által folytatott kutatás eredményeiből. Azoknak a férfiaknak, akik heti szinten a legtöbb alkoholt fogyasztották - több mint 40 pohárnyit - igen kevés mennyiségű spermája volt - a kutatás meglepő módon arra is rámutatott, hogy a spermiumszám csökkenése már azon férfiaknál is látható volt, akik csak heti 5 pohárnyi alkoholt fogyasztottak. Egy pohár nagyjából egy sörnek, egy pohár bornak vagy egy röviditalnak felel meg" - tette hozzá a szakember.

Arról nem is beszélve, hogy e káros függőségek emelik a koraszülések valószínűségét, tehát hangsúlyoznunk kell, hogy a gyermekvállalás mindig páros felelősségvállalás. Ugyanakkor elengedhetetlen a megelőzésben részt vevő egészségügyi szakdolgozók és a szociális szféra szakembereinek bevonása. Nagy szükség van a fiatalok babavállalás felelősségének oktatásra, a szociális, az egészségügyi szolgálatokra, védőnői hálózatokra különösen egyes területeken, például az Észak-magyarországi roma populációnál, ahol még mindig 20% a koraszülések aránya.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!