Gondolkodj Egészségesen!

Szerző: Szimpatika
Ezzel a nővel valami nem teljesen stimmel... - gondolhatják sokan, akik Bácskai Mártáról először hallanak. A sikeres közgazdász külföldi munkahelyét hátrahagyva visszatért Magyarországra, és egy óvodásoknak szóló programot hozott létre.
Óvó néniket és rengeteg szakembert keresett fel, majd a pénzét nem bankba tette, hanem kiadványt és EgészségZsákot hozott létre belőle.
Így született meg 2006-ban a Gondolkodj Egészségesen! Alapítvány.

Bácskai Mártáról nehéz elhinni, hogy óvodás korában 40 kilót nyomott. Szerencséjére szüleivel Franciaországban éltek akkoriban, s ő találkozott egy holisztikus szemléletű orvossal, aki kigyógyította a kövérségből, ráadásul megajándékozta egy egyedi látásmóddal is. Miután iskoláit befejezte, közgazdász lett. Külföldön dolgozott, jól keresett. Épp azon gondolkodott, vajon merre visz tovább az élete, amikor egy hazalátogatása alkalmával nagybátyja megkérdezte tőle: ’miért is ne adnál Magyarországnak is egy esélyt?’ Márta pedig döntött és maradt.

A 2006-ban indult Gondolkodj Egészségesen! Program célja az, hogy minden Magyarországon élő 7 év alatti kisgyermek számára esélyt biztosítson az egészséges felnőtté váláshoz. Nemcsak testi, hanem lelki értelemben is, hiszen a Program hitvallása szerint csak a testileg-lelkileg egész(-séges) felnőtt lehet csak boldog egész. Ennek a nagy egésznek része az étkezés vagy a testmozgás, de ugyanígy a tolerancia, a környezettudatosság, de akár a kultúra szeretete is.

A Program vázát tehát a Márta által felállított 11 terület, téma adja – a tizenegy témához pedig a Program felkért 11 híres vagy kevésbé ismert, de mindenképp a témában hiteles embert, akik egy-egy területet képviselnek.

Kilincselt itt-ott, beszélt a WHO-val és Brüsszellel is, felkeresett szakembereket és politikusokat - mindenki szívesen fogadta, de érdemben senki nem segített az ügyben, amelyet a fejébe vett.

Így hát a magánszféra felé fordult: ott keresett céges támogatókat, akiknek a segítségével, illetve néhány civil hozzájárulásával megszülethetett az első Egészségzsák.

Az Egészségzsákot első évben 35.000 óvodás kapta meg országszerte. A zsákban volt egy szülőknek szóló füzet, ami a tizenegy témát járta körül. A gyerekek öko-kifestőket, fogkefét, fogkrémet, és számos egyéb meglepetést találtak a zsákban elrejtve. Aztán a következő évben Márta egészségnapot szervezett, és meglepődve tapasztalta, hogy programjukra megtelt a Margitszigeti nagyrét.

Márta szerint bár az étkezés is fontos alap az egészséghez, korántsem minden. Ha az óvónéni szomorú vagy fáradt, és elege van a világból, akkor az a gyerekekre is kisugárzik. Ezért találkozókat szervez óvónőknek, ahol kibeszélhetik magukból a problémákat, játszhatnak és megtanulhatják, hogyan töltődjenek fel ismét a szükséges pozitív, kreatív energiákkal.

Mert sajnos sokan elfelejtik, hogy az óvoda nem gyerekmegőrző, és az óvónéni nem egy gép.  Most épp óvónői díjat szervez, mert véleménye szerint az óvodapedagógusok megbecsültsége igen alacsony. Szeretné megmutatni a világnak, milyen sok minden múlik a gyerekeinkkel foglalkozó szakembereken.

A Zöld Túrazokni bérlet programját a Millenárison a Gondolkodj Egészségesen! Alapítvány szervezi évek óta. Az óvodások a program első felében játékosan tanulnak, felfedezik a világot maguk körül - úgyis ez a dolguk ebben a korban -, azután pedig a délelőtt lezárásaként bábelőadáson, vagy koncerten vesznek részt.

Márta Élménykonyhát is szervez, amiben segítőtársa Mezei Elmira holisztikus táplálkozási szakértő, illetve Király Éva dietetikus. Ők együtt megmutatják, milyen is az egészséges étel - íz-kompromisszumok nélkül. Hogy mitől Élménykonyha az élménykonyha? Jó kérdés. Lehet, hogy azért, mert élmény, ha a gyerek bármi egészségeset megeszik, de lehet, hogy inkább attól, hogy nagy élmény a többi szülővel és leendő szülővel együtt, csapatban jót és egészségeset főzni. Ebben mind segít Elmira - trükkökkel és tippekkel: minden bevetve az egészség és a jó ízek reményében.

És hogy Mártának milyen tervei vannak még? Bevonni az ország összes óvodáját a Programba, minden óvodának Egészségzsákot osztani, illetve megértetni az emberekkel, hogy a pénz nem minden: az összefogás az, ami mindennél fontosabb és sokkal többre képes, mint bármi más.

Csemő településen ezt már jól tudják. A polgármester, a jegyző és a civilek összefogtak, pályáztak, a régiből egy szinte új óvodát varázsoltak, virágokat ültettek – igen, ezt is mind együtt, összefogva.

Kisebb, de szintén fontos siker, hogy Győrött egy apuka elérte a legnagyobb városi óvodában, hogy ne fehér, hanem barnacukor és méz kerüljön felhasználásra a konyhán. Apróságnak tűnhet, de ennek az apukának ez fontos volt a saját gyermeke miatt is, ezért megszervezte a dolgot és meggyőzte azokat, akiket kellett.
Felismerte, hogy egy kis kitartással, összefogással és rengeteg apró lépéssel sok minden megváltoztatható.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!