Így etessük a madarakat!

Szerző: Szimpatika
A madarak téli etetése az ember számára is fontos, hiszen ez a legjobb módszer arra, hogy közelebbről is megismerhessük szárnyas szomszédainkat. Hogy biztosan jól sikerüljön a madárles, megkérdeztük Orbán Zoltánt, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársát, mire kell odafigyelnie egy kezdő madárbarátnak.
Mennyire lehet etetés közben közel menni a madarakhoz?

Ez csak a saját ügyességünkön múlik. Akkor járunk a legjobban, ha az etetőket, itatókat az ablak elé tesszük, méghozzá olyan helyre, ahol napközben sokat tartózkodunk. Így gyakorlatilag egy ablak-lest építhetünk ki, és mivel a madarak nagyon gyorsan hozzászoknak a jelenlétünkhöz, szinte garantált, hogy így sokukat megfigyelhetjük.

Mikor célszerű elkezdeni az etetést, és meddig érdemes folytatni?

Ha új helyen szeretnénk bejáratni egy etetőt, akkor nyugodtan el lehet kezdeni október tájékán a táplálék kihelyezését. Az etetést általában addig szoktuk folytatni, amíg a tartós fagyok el nem múlnak. Ez persze évről évre változik, de általában április környékén már abba lehet hagyni.

A tél közepén is el lehet kezdeni az etetést, ilyenkor érdemes megtisztítani a talajt, és jól látható helyre szórni az eleséget, hogy a madarak észrevegyék az új táplálékforrást. Fontos tudni, hogy Magyarország környezeti helyzete nem indokolja, hogy nyáron is etessük a madarakat, mert ezzel torz viselkedésre kényszerítenénk őket. Sok magevő faj például rovarokkal eteti fiókáit, és ha ebbe „beleszólunk” az etetéssel, komoly élettani problémákat is előidézhetünk. Aki mindenképpen szeretné a nyári hónapokban is magához csábítani a madarakat, azoknak az itatók kihelyezését ajánljuk, amelyek szintén vonzzák a madarakat, és valódi segítséget nyújtanak nekik.

Milyen táplálékot érdemes kitenni a madaraknak?

Talán sokkal egyszerűbb, ha először elmondom, mit nem szabad. Az etetőre járó énekesmadaraknak soha ne adjunk kenyeret, de még morzsát se. A péksütemények a párás, sokszor esős környezetben erjedésnek indulhatnak, amitől egyes fajok bélgyulladást kaphatnak, sőt, el is pusztulhatnak. Ugyanez nem mondható el vízimadarak esetében, tehát a hattyúknak, kacsáknak nyugodtan adhatunk kenyeret, számukra ez nem jelent problémát.

Az etetőkbe alapvetően háromfajta eleséget érdemes kihelyezni. A legelterjedtebb a fekete, ipari napraforgómag, amibe érdemes apró szemű magvakat, elsősorban kölest keverni – az utóbbit takarmányboltokban vagy pintyeleség néven állatkereskedésekben szerezhetjük be. Ezt a talajon szétszórva is, és etetőben is célszerű elhelyezni.

A másik fontos eleség az állati zsiradék. Számos helyen kapható az úgynevezett cinkegolyó, mely egy hálóban lévő mag- és faggyúkeverék, de akár kifőzött szalonnát, margarinkockát vagy vajtéglát is kitehetünk.

A harmadik gyakori eleség az alma, ami a legegyszerűbb és a legolcsóbb. Az sem baj, ha kicsit ütött, törött a gyümölcs. Ezt félbe vagy negyedbe vágva a talajon szétszórva, vagy a fák ágaira tűzve adhatjuk a madaraknak. Ezzel a három eleséggel gyakorlatilag az énekesmadarak mindegyikét ki tudjuk szolgálni.

Télen, a fagyban hogyan oldhatjuk meg a folyadék biztosítását?

Télen nem az a cél, hogy egész nap hullámzó vizet lássanak az itatóban a madarak. Bőven elég, ha két-három órán keresztül elérhető számukra a folyékony víz. Ha egy nagyobb műanyag virágalátétet használunk itatónak, és ebbe langyos – 25-30 fokos – vizet töltünk, akkor az már megfelelő. Azt szoktuk javasolni, hogy télen reggel 10 és délután 3 óra között tegyük ki az itatót.

Mi a legfontosabb teendője annak, aki a madáretetés mellett dönt?

A legfontosabb az, hogy ha elkezdtünk etetni, akkor nem szabad egyik napról a másikra, a tél közepén abbahagyni. Egy veréb méretű énekesmadár téli túlélése nem arról szól, hogy megéri-e a márciust, hanem arról, hogy napközben tud-e annyi élelmet szerezni, hogy a hideg estéket átvészelje.

Mivel a madarak számítanak a bejáratott etetőkre, ezért körülöttük sokkal többen vannak, mint amennyit a természetes táplálékok el tudnának tartani, ha pedig hirtelen megvonjuk tőlük az eleséget, akkor sokan elpusztulhatnak. Ezért mindenkitől azt kérjük, gondolja át, hogy egész télen át tudja-e majd etetni őket, és csak akkor kezdjen bele, ha ez nem okoz gondot.

Akinek nincs kertes háza, hogyan tud bekapcsolódni a madáretetésbe?

Nagyon egyszerű: olyan etetőről is tudunk, mely egy panelház negyedik emeletén, egy erkély nélküli lakásnál van. Megfelelő rögzítéssel egy ablakpárkányra szerelt muskátlis ládában is ki lehet alakítani egy mini madárvédelmi központpontot, amiben van etető és egy pici itató is. Akár 8-10 faj is megtalálhatja egy ilyen helyen a táplálékát, és rendszeresen odajárhat érte.

További részletes információkat a Magyar Madártani és Természetvédő Egyesület honlapján, az mme.hu oldalon találhatnak.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!