Elkerülhetőek a visszér szövődményei

Nyáron nagyobb gondot fordítanak a betegek a visszeres panaszok kezelésére, azonban nem szabad elfelejteni, hogy a visszeresség a hideg évszakban sem múlik el, ezért a tüneteket télen is kezelni kell.
A nyári meleg miatt felerősödnek a visszeres panaszok, és a könnyed öltözet is többször emlékezteti az embert a betegségre, így annak kezelése is nagyobb hangsúlyt kap ebben az időszakban.

A visszérbetegség leggyakoribb tüneteit (lábfájdalom, zsibbadás, lábdagadás, lábikragörcs, nehézláb érzés, viszketés) azonban minden évszakban érdemes kezelni, ezzel ugyanis megelőzhetjük az olyan szövődmények kialakulását, mint a felületes visszérgyulladás vagy a lábszárfekély.

Előzze meg!

Ha Önnek még nincs visszérbetegsége, ám magasabb a betegség kialakulásának esélye, érdemes figyelmet fordítania a megelőzésre. Helyes életmóddal és rendszeres sportolással sokat tehet azért, hogy később ne legyenek visszeres panaszai.

Kezeljük, de hogyan?

Ha már kialakult visszérbetegsége van, akkor a gyógyszeres kezelés mellett fontos az életmódváltás, de hatékony lehet a vénás torna is.

Életmódtippek:
  • Igyon minél több folyadékot!
  • Mozogjon rendszeresen!
  • Étkezzen változatosan!
  • Fogyasszon C-vitaminban gazdag gyümölcsöket, zöldségeket!
  • Tornáztassa lábait munka vagy utazás közben!
Vénástorna

A lábizom-erősítő gyakorlatok segítenek a lábak, valamint a vénás rendszer egészségének megőrzésében. A mozgás fokozza a vérkeringést, ami csökkentheti a visszeres panaszokat.

Gyógyszeres kezelés

A visszeresség kezelésében fontos szerepet játszik a heparin, mely egy természetes eredetű, véralvadásgátló hatású anyag. Számos hatása mellett, gyulladásgátló hatóanyag is, amely gátolja az érfalon keresztül történő folyadékkijutást, vagyis a lábduzzanatot, fájdalmas lábfeszülést.

Kezeléssel a szövődmények is elkerülhetőek!

A helyes életmóddal, sportolással és kezeléssel a visszeres panaszok enyhítése mellett a súlyos szövődmények kialakulását is megelőzhetjük.

  • A kezeletlen visszérbetegség gyakori szövődménye a felületes visszérgyulladás. Fontos ilyenkor az életviteli szabályokra való odafigyelés mellett gyulladáscsökkentő gyógyszerek és kenőcsök alkalmazása, továbbá fásli viselése is indokolt lehet.
  • Súlyosabb esetben lábszárfekély alakulhat ki, ami a visszérbetegségek végstádiuma. Lábszárfekély esetén nemcsak a sebgyógyítás nehéz és hosszadalmas feladat, hanem a kiújulás megelőzése is legalább olyan nagy kihívás.

Forrás: WEBBeteg.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!