Kreatív módszer: így spórolhatunk a vízzel

Szerző: Szimpatika
Magyarországon naponta száz liter az egy főre jutó vízfogyasztás, Európában mi pancsoljuk el a legtöbb vizet. A hazai fejlesztésű, víztakarékos zuhanyrózsa a szokásos 60-80 helyett öt liter vízzel oldja meg a fürdést.
Európa-elsők vagyunk vízpazarlásban. Ötszörösét használjuk el annak a vízmennyiségnek, amennyi Indiában vagy Etiópiában egy emberre jut.


Az M1 Kék bolygó című műsorában bemutatott zuhanyrózsa úgy működik, hogy miután beállították a vízhőmérsékletet, egy adagnyi tusfürdőt vagy sampont töltenek a zuhany fejébe. Ezután a tusfürdő összekeveredik a vízzel, amiből nagy mennyiségű habot lehet a testre, hajra engedni. Utána a készülék megáll, és jöhet a mosakodás, hajmosás. A következő állomás egy speciális öblítés, amely alatt a vízcseppek a legoptimálisabb beesési szögben érik a test felületét.

Bár egyelőre még csak prototípusai léteznek a zuhanyrózsának, szeptemberben Kakas Csaba és kollégái elindítják Kickstarter-kampányukat a rendeltetésszerűen startupcégek támogatására szolgáló, a világ legnagyobb közösségi finanszírozáson alapuló online felületén.

Ferenczi Attila Maxim - ügyvezető (Fotó: kornyezetbarat.hulladekboltermek.hu)
Egy másik magyar startup vállalkozás papírból készített kukával rukkolt elő. Ferenczi Attila cégvezető felidézte, annak idején környezetvédelmet hallgatott az ELTE-n, és meglepetten konstatálta, hogy az intézményben nincs szelektív hulladékgyűjtés.

Amikor pedig elkezdtek azon gondolkodni, hogyan lehetne ezt bevezetni, azt látták, a legnagyobb akadály, hogy drágák azok a beltéri szelektív kukák, amelyek mutatósak is. Ekkor jött az ötlet, hogy a tárolóedényeket erősített kartonból készítsék el. Mint ahogy az M1 magazinjából is kiderült, ezek a kukák tartósak, akár rájuk is lehet állni, és a nedves hulladékot is elviselik, mert tartozékuk egy 100 százalékban újrahasznosított alapanyagból készült zsák is.

Ilyen beltéri kukák egyelőre főként hazai irodákban és iskolákban találtatnak, Ferenczi Attila tervei szerint azonban idővel Amerikában is elérhető lesz az ökokuka.

Forrás: Hirado.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!