De nehéz az iskolatáska...

Itt van az ősz, vége a vakációnak, kezdődik az iskola. Szeptember elejére valószínűleg mindenki beszerezte már a szükséges ceruzákat, tollakat, tanszereket és az aktuális tankönyveket. De vajon ki milyen iskolatáskát választ? Ami mindent kibír, vagy a divatosat, esetleg olyat, ami egészségügyi szempontból megfelelő, hogy az ízületeknek is jó legyen?
Szülőként fokozottan fontos odafigyelni, hogy gyerekeink egészségesen táplálkozzanak, valamint megfelelő mozgásformákat alakítsanak ki, hogy csontjaik, izmaik és ízületeik is egészségesen fejlődhessenek. Gyermekkorban változunk ugyanis a legtöbbet, gerincünk folyamatosan formálódik, és a helyes testtartást is ezidőtájt kell megalapoznunk.

A helyes testtartás kialakulása

A testtartásunk szemmel alig látható, folyamatos és komplex izommunka eredménye. Helyes testtartásról akkor beszélünk, ha az ízületi tok és a szalagok feszülése megfelelő, az izmok működése pedig harmonikus, aminek következtében minimális izommunka szükséges, és az ízületi felszínek terhelése egyenletes. Ehhez elsősorban törzsizmaink kitartó munkája szükséges, amik a gerinc, a váll és a lapocka mozgatásáért is felelősek, valamint a légzésben is részt vesznek. Az óvodáskorú gyerekek még sok, a gerinc egészségét fenntartó mozgásformát végeznek: kúsznak, négykézláb játszanak, ugrálnak, szaladgálnak, így ez az időszak viszonylag gerincbarátnak nevezhető. Azonban ahogy átlépik az iskola küszöbét, egyre több káros hatásnak lesznek kitéve. 6 éves kor után rendre gyakrabban jelennek meg különböző tartáshibák vagy akár gerincferdülés, és van, hogy az izomegyensúly is felborul.

Az iskoláskor egyben azt is jelenti, hogy gyermekeink „munkaidejükben” áttérnek az ülő életmódra, és már nagyon fiatalon megtapasztalják a hosszan tartó ülés gerincünkre kifejtett kedvezőtlen hatásait. Természetesen emellett a túlterhelés okozta károsító tényezők szerepe sem elhanyagolható. A nehéz iskolatáska, amit csak az egyik oldalon hordanak, súlyos aszimmetrikus terhelésnek teszi ki a fejlődő gerincet. Nem tesz jót az sem, hogy egyre több a gyerekek által kedvelt, ülőhelyzetet igénylő szabadidős tevékenység, mint például a TV-nézés vagy a számítógépes játék. A mozgásszegény életmód és a helytelen terhelés következtében felborulhat a testtartásért felelős izmok egyensúlya, és bizonyítottan nő a tartáshibák előfordulásának száma.
A gyerekek számára nehéz iskolatáska és a gravitáció okozta nem megfelelő terhelést a szervezet hosszú távon nem tudja nyomtalanul elviselni. A gerinc túlterhelése már fiatal korban elkezdődhet, és a későbbi degeneratív elváltozások alapjává válhat.

Milyen iskolatáskát válasszunk?
  • Válasszunk megfelelő méretű táskát. A táska ne legyen túl nagy, és ne legyen szélesebb a gyereknél. A legjobb, ha a táska alja kicsivel (kb. 20 cm-rel) a csípő felett van, teteje pedig nem éri el a tarkó vonalát.
  • Az iskolatáska vállpántja legyen elég széles és lehetőleg párnázott.
  • Az iskolatáska üresen se legyen nehéz, könnyű anyagból készüljön.
  • Ne vegyünk egypántos táskát.
  • Ha a táskának derékpántja is van, akkor egyenletesebben oszlik el a súly, mivel így az nem csak a vállakra nehezedik, hanem a medence is tudja tartani, nem utolsó sorban pedig a táska viselése is kényelmesebb lesz. A derékpánt ezen kívül rögzíti is a táskát, ami így nem mozdul el, és nem verdesi a gyerekek hátát menet közben akkor sem, ha esetleg futniuk kell.
  • Praktikus egy gurulós táska, ha a gyerekeknek gyakran kell magukkal nehéz csomagot cipelniük (pl.: sportfelszerelés, hangszer).
  • A párnázott és merevített hátrész segíti a súlyelosztást, és megóvja a gyerekek hátát az éles, hegyes tárgyaktól (pl.: a ceruza, vonalzó).
  • A táska háta lehetőség szerint legyen légáteresztő, hogy ne izzadjanak bele a gyerekek.
  • Jó, ha a táska belseje többrekeszes, mert így ügyes pakolással jobban eloszlathatjuk a gerincre nehezedő súlyt.

Hogyan pakoljunk az iskolatáskába?

  • Nem ajánlott, hogy a megpakolt iskolatáska súlya meghaladja a gyermek testsúlyának 10-12 %-át
  • Fontos, hogy jól oszlassuk el a súlyt a táskában, a legjobb az, ha a nehezebb könyveket a táska hátsó részébe, a testhez minél közelebb pakoljuk
  • Ne rakjunk éles vagy hegyes tárgyakat a hátrészhez.
  • Amit csak lehet, hagyjunk az iskolában, hogy minél kevesebbet kelljen hazacipelnie a gyerekeknek

Hogyan hordják a gyerekek az iskolatáskát?

  • Mindig mindkét vállra tegyük fel az iskolatáskát, mert a csak egy oldalon hordott táska nem megfelelően terheli a gerincet.
  • A gyermek termetéhez állítsuk be a pántok hosszát, ha nagyot nő, cseréljük le a táskát.
  • A pántok hosszát úgy állítsuk be, hogy a táska alja kb. 20 cm-rel a csípő fölé érjen, illetve jól igazodjon a hátához. Nem előnyös, ha a pántot túl hosszúra, „lógni” hagyjuk, mert akkor folyamatosan verdesheti a gyerekek hátát, a derék és a váll pedig túl erősen terhelődhet, a testtartás görnyedtté válhat. Fontos, hogy a pántok túl szorosak se legyenek.
  • Tanítsuk meg gyermekeinknek, hogy amikor fel- vagy leveszik a táskát, ügyeljenek a helyes technikára. Ne csak karból emeljenek, hanem mindkét térdüket behajlítva igyekezzenek a testhez minél közelebb tartva felmarkolni a táskát. Így nem feszítik túl a hátukat és a derekukat sem.
Mit tegyünk, hogy ne fájjon a gyerekek háta?
  • Biztosítsuk számukra a mindennapi testmozgást, fizikai aktivitást (pl.: játsszanak az udvaron, gyalogoljanak, sportoljanak, stb.)
  • Válasszunk számukra megfelelő hátizsákot
  • Otthoni tanuláshoz hasznos az ergonómiai szék vagy a dinamikus ülést biztosító nagy labda, párna
  • Fiatal korban a hát terhelése miatt érzett fájdalom gyorsan enyhül, ha pihenünk, azonban ha a gyerekek hosszan tartó, nem szűnő fájdalomról számolnak be, érdemes felkeresnünk egy szakorvos

Forrás: Ízületőr.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!