Így neveljük környezettudatosságra a gyerekeket

Szerző: Szimpatika
A Szeged melletti Fehér-tónál működő környezetvédelmi táborban a gyerekek a vakáció napjait természetközelben töltik. A pihenés, a játék és a barátkozás mellett nagy hangsúlyt kap a környezeti nevelés, a szemléletformálás.
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) már 19 éve szervez madárgyűrűzési táborokat a Szeged melletti Fehér-tónál. A fiatalok egyúttal fontos munkában, a madárvonulás-kutatásban is részt vesznek.

MTI Fotó: Rosta Tibor
Tokody Béla ornitológus, az M1 Kék bolygó című műsorában kifejtette, amikor meggyűrűznek egy madarat, egyedi azonosítóval látják el, ami bekerül az MME Madárgyűrűzési Központja vezette központi adatbázisba. Innentől kezdve a belföldi visszafogásokról is ad információt, értékes adatokat nyernek azzal, hogy a madár időben és térben hogyan mozdul el. Hozzátette, még érdekesebb, hogyha egy külföldi gyűrűs madár kerül kezükbe, hiszen nemcsak Magyarországon végeznek madárgyűrűzést, hanem szerte a világon.

A sándorfalvi gyűrűzőállomáson tavasztól őszig tart a madarak befogása és vizsgálata. Karcza Zsolt, az MME Madárgyűrűzési Központjának vezetője kifejtette, az énekes madarakat, a kisebb testű madarakat jobbára függönyhálóval fogják be, a nagyobb termetűeket kizárólag fészkeken, fiókakorukban jelölik meg. Évente csaknem ezer fiatal segédkezik az ornitológusoknak munkájukban, a legtöbben évek óta visszajárnak.

MTI Fotó: Rosta Tibor
Míg a fehér-tavi ornitológiai tábor kamaszoknak, addig a Budakeszi Vadaspark Vackor tábora inkább kisiskolásoknak szól. Szabó Péter, a vadaspark igazgatója kifejtette, mivel mindig játékos formában lehet legközelebb kerülni a gyerekekhez, a táborral igyekeznek bevonni őket a vadaspark életébe.

Mészáros Orsolya, a tábor vezetője elmondta, a zsiráfot, az elefántot minden gyerek ismeri, viszont lehet, hogy egy gímszarvast egy dámszarvastól már nem tud megkülönböztetni. Nagyon fontos, hogy ezeket az ismereteket már most elsajátítják, hiszen ők a következő generáció, és most dől el, hogy mit visznek tovább. Hozzátette, ezáltal elültethetik a gyerekekben a természet és környezet szeretetét, illetve az állatok megbecsülését.

Éppen ezért a Budakeszi Vadaspark, akárcsak a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, nemcsak a nyári vakáció idejére kínál programokat a gyerekeknek, hanem az őszi iskolakezdés után is.

Forrás: Hirado.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!