Itt az új megoldás a darazsak ellen!

2015. 08. 11.
Szerző: Szimpatika
Megtalálták az ázsiai lódarázs természetes ellenségét egy rovaremésztő növény, a kürtvirág formájában, amely csapdába csalja és elpusztítja az embereket és a mézelő méheket egyaránt megtámadó rovarokat.
A Kínában őshonos lódarázs (Vespa velutina nigrithorax) 2004-ben jelent meg Franciaországban, azóta elterjedt Portugáliában, Spanyolországban, Olaszországban és Belgiumban. Rendszeresen pusztítja a méheket, és megtámadja az embereket is, csípése akár halálos is lehet, mivel heveny allergiás reakciót válthat ki - olvasható a BBC hírei között.

Lódarázstetemekkel teli kürtvirág (Fotó: AFP)
A nantes-i botanikus kert kutatói figyeltek fel arra, hogy az Észak-Amerikában őshonos Sarracenia kürtvirág veszélyes az ázsiai lódarázsra, miközben ártalmatlan az Európában őshonos darázs- és méhfajokra.

A növény érdekes levelekkel rendelkezik, amelyek egy hosszú, fedéllel ellátott tölcsérre hasonlítanak. Az ázsiai lódarázs, nem tudván ellenállni a kürtvirág által termelt nektár bódító illatának, leszáll a levél peremére, majd egyre beljebb és beljebb merészkedik, mígnem lecsúszik a kürt mélyére, és onnan már nincs számára menekvés, a növény nedvei megemésztik.

Romanic Perrocheau, a botanikus kert igazgatója szerint a Sarracenia szelektív csapdát fejlesztett ki az ázsiai lódarazsak számára. A szakember szerint így alkalmazkodott az európai körülményekhez, mivel ázsiai lódarazsak még nem jelentek meg az őshazájának számító Massachusetts államban.

A botanikus kifejtette, kutatócsoportjával megvizsgálják 200 kürtvirág tartalmát, hogy kiderítsék "boszorkánykonyhája" titkait. A kürtvirágot ugyan könnyűszerrel lehet szaporítani Európában és nem veszélyes az őshonos flórára és faunára, ám egy-egy Sarracenia legfeljebb 15 kürtvirágot növeszt, ezek mindegyike legfeljebb félszáz lódarazsat ejthet csapdába, egy lódarázsfészekben pedig akár 4000 rovar is megtelepedhet, vagyis a kürtvirágok egymagukban nem képesek leküzdeni a lódarázs-inváziót.

Forrás: Hirado.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!