Hogyan komposztáljunk a belvárosban?

Szerző: Szimpatika
A komposztálás már nemcsak a kertben, nagycsaládos házaknál képzelhető el, hanem egy kisebb lakásban, bérházban vagy panellakásban is.
Ingyenes konyhai komposztálóedényeket is kapnak fővárosi társasházak, így már a belvárosi kis udvarokban, vagy a panelek konyháiban is lehet hulladékból humuszt készíteni. A Fővárosi Önkormányzat a kerületeknek osztotta ki a komposztálókat, akik átadták ezeket a lakóknak. A cél a hulladékkezelési költségek csökkentése. Hogyan komposztáljunk a belvárosban, vagy ha még balkonunk sincs, miként tehetjük ezt a konyhában, és mi a célja az önkormányzatoknak a komposztálóedényekkel?

Konyhai komposztálás (Fotó: AFP / Hirado.hu)
Forgács Edit a XVIII. kerületi Pestszentlőrinc-Pestszentimre Polgármesteri Hivatal környezetvédelmi referense a Kossuth Rádió Napközben című műsorában kifejtette, a komposztálóedények iránt nagy az érdeklődés, összesen 200 darab kiosztását tervezik ősszel. Szavai szerint műanyaglapra szerelt berendezésről van szó, a lakók összeszerelése után egy köbméteres nagyságú edényt kapnak. Felül is nyitható, oldala is szétszerelhető, ezáltal könnyen belehelyezhető a megfelelő hulladék, és a komposzt is egyszerűen eltávolítható. A végtermék a kiskertekbe kerül, a cél, hogy helyben hasznosítsák tápanyag-utánpótlás gyanánt.

Harazin Dorottya a Humusz Szövetség közösségi programvezetője szavai szerint sem a kifejezés, sem a gyakorlat nem új keletű. Nyugatabbra egészen elterjedt, és a városi komposztálás is kezd divatba jönni. A konyhai komposztáló osztása újabb és támogatandó elképzelés, hiszen akiknek nincs kiskertje, nem sok megoldás kínálkozik a szerves hulladék feldolgozására.

Hozzátette, a háztartásból kikerülő zöld javak szinte kivétel nélkül belekerülhetnek: a zöldség- és gyümölcshéjak, illetve –maradványok, szobanövények elszáradt levelei, virágföld, és bizonyos mennyiségben fahamut, a növényevő kisállatok ürülékét is beletehetjük.

A konyhai hulladékok alapból nagyon nedvesek, ezért fontos a közeg szárítása. Ehhez figyelni kell a helyes arányra, ha például belerakunk hagymahéjat, rakjunk hozzá kartonpapírt, vagy a tojástartót összevágva, így kiegyenlíti egymást a nedves és száraz anyagok aránya. Hangsúlyozta, arra is figyelni kell, hogy a beledobott növények ne legyenek betegek, mert utána a kiskertbe vagy balkonládába helyezett humusszal továbbadhatjuk a kórt. A nitrogéntartalommal kapcsolatban elmondta, a helyes arány figyelembe vételével a rendszer nem szorul adalékanyagokra vagy műtrágyára. Szavai szerint az érett komposzthoz konyhai keretek között rövidebb idő is elegendő, a kertben nagyjából egy év szükséges.

A környezetvédelmi referens magyarázata szerint komposztálási naplót is készíttetnek a pályázókkal, amelyben vezetni tudják, mekkora mennyiségű zöldhulladékot helyeztek az edénybe. Az FKF által elszállítandó zöldhulladék mennyisége jelentősen csökkenthető ezzel az eljárással, mert bár egy köbméteresek az edények, hamar lebomlik a zöldhulladék, ezáltal folyamatosan használhatóak a tárolók.

Azzal kapcsolatban, hogyan lehet felkelteni a lakosok figyelmét a komposztálás iránt, kifejtette, aki a kertben tevékenykedik, tudja, hogy a keletkező komposzt mennyire értékes a talajnak, őket ezáltal nem nehéz rávenni a gyakorlatra.

Forrás: Hirado.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!