Mit tehetünk egy tisztább Magyarországért?

Szerző: Szimpatika
A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! akcióhoz egyre többen csatlakoznak, és az összegyűjtött szemét mennyisége is nő. Az idén rekordmennyiségű, mintegy 2300 tonna szemetet gyűjtöttek 1590 helyszínen az önkéntesek a májusi eseményen.
Magyarország legsikeresebb önkéntes mozgalmának nevezte a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! akciót, amelyet az idén ötödik alkalommal hirdetett meg májusban a tárca felkérésére az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatósága.

Te szedd! akció a budapesti Citadellán (MTI Fotó: Kovács Tamás)
Nagy István szombaton Budapesten sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a TeSzedd! bebizonyította, hogy lehet és érdemes jó cél érdekében mozgósítani a magyar lakosságot. Évről-évre egyre többen csatlakoznak az akcióhoz, a kezdeti mintegy 50 ezerről idén májusra 170 ezer fölé emelkedett az önkéntesek száma.

Az országos szemétgyűjtési akcióban a legtöbb önkéntes Pest megyében gyűjtött szemetet az idén, 203 találkozási ponton (Budapesten kívül) 13 590 regisztrált önkéntes töltötte a zsákokat. A második helyre Hajdú-Bihar, a harmadikra pedig Borsod-Abaúj-Zemplén megye került.

A városok közül a TeSzedd! akcióban Budapest volt a legaktívabb 151 találkozási ponton 8078 regisztrált önkéntes vett részt a munkában. Emellett a vidéki városok közül aktívak voltak többek között: Püspökladány, Mosonmagyaróvár, Hatvan, Hajdúnánás, Szombathely, Edelény, Karcag, Fertőd és Miskolc önkéntese - ismertette az államtitkár.

Nagy István hangsúlyozta, az akció sikerét mutatja, hogy a kezdeti egynapos időtartamot háromnaposra kellett bővíteni a nagy érdeklődés miatt. Szavai szerint a sikert bizonyítja az is, hogy a TeSzedd! már második éve csatlakozott az Európai Bizottság által kezdeményezett LIFE+ program részeként meghirdetett Tisztítsuk meg Európát! akcióhoz, amelyet összesen 27 európai uniós, és öt, a közösségen kívüli országban tartottak meg. Az adatok alapján 2015-ben Magyarország adta a szemétgyűjtési helyszínek és a résztvevő önkéntesek több mint felét - mondta.

Az adatok mellett a legnagyobb siker mégis az, hogy minden évben sok tízezren mutatják meg a gyakorlatban is a környezettudatos gondolkodás fontosságát és erejét. Az akció célja nemcsak az eldobált szemét összeszedése, az illegális hulladéklerakók felszámolása, hanem a társadalmi szemléletformálás, a környezet iránti érzékenység és az önkéntesség fontosságának erősítése is - hangsúlyozta Nagy István.

Az államtitkár az M1 aktuális csatornának adott interjújában az akcióval kapcsolatban megjegyezte azt is, nagyon fontos eredmény, hogy sok fiatalt is sikerült megszólítani. "Minél korábban szembesülnek a gyerekek mindazzal a hatással, amit a környezetszennyezésünk, a szemetelésünk okoz, annál nagyobb eredményt tudunk elérni" - tette hozzá.

Szerinte a fiatalok meg kell értsék, hogy mit jelent a szelektív hulladékgyűjtés, vagy az újrafelhasználás, és a legjobban ezt úgy tudják magukévá tenni, ha látják a folyamatot.

Forrás: Weborvos

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!