Hőség: veszélyforrások a konyhában
Élelmiszer eredetű megbetegedéseket az elfogyasztott ételben lévő baktériumok, vírusok, méreganyagok okoznak. A leggyakoribb tünetek a hányinger, hányás, hasmenés, hasi görcsök, általános rosszullét, esetenként láz. A legtöbb ételmérgezés a háztartásokban történik az alapvető szabályok be nem tartása miatt.
Nyáron különösen figyelni kell a hús- és baromfitermékek, valamint a nyers tojást tartalmazó élelmiszerek (majonéz, habos, krémes sütemények) megfelelő előkészítésére, kezelésére, tárolására. Veszélyforrás minden hűtést igénylő, gyorsan romló élelmiszer is, például a tej, tejtermékek, vagy nyaralásnál a tengeri ételek, kagyló, különösen nyers állapotban fogyasztva.
A Nébih figyelmeztet, hogy megbízhatatlan helyről, nem tiszta, alkalmi árustól ne vásároljunk élelmiszert. Kerülendők a gyanúsan előnyös akciók is, mert a termékek szennyezettek, romlottak lehetnek - teszik hozzá. A megmaradt vagy későbbi felhasználásra szánt ételt minél hamarabb le kell hűteni, mert néhány órányi szobahőmérsékleten tárolás már veszélyes lehet. Felhasználás előtt újra át kell forrósítani az ételt, nem elég csak megmelegíteni.
Forrás: MTI
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Vissza az edzőterembe: 10 + 5 tipp a szeptemberi újrakezdéshez
- Szeptember, a tüdőfibrózis hónapja
- Egyre több az allergiás beteg a géllakk összetevői miatt
- Hogyan lehet sikeres az őszi életmódváltás?
- Az egészséges anya-lánya kapcsolat hatalmas kincs
- Hogyan előzhetjük meg a „kattintás-betegséget”?
- A többet alvó gyerekek jobban teljesítenek az iskolában
- Gyakran láthatatlan, de veszélyes - így vehetjük fel a harcot a nemi betegségekkel szemben
- Már az 1600-as években használtak kokaint Európában
- Nem megoldás, ha a hisztiző gyerek mobilt kap a kezébe, hogy megnyugodjon
- A hasi elhízás és az egészség
- Nagy agy, gyorsabb öregedés?
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!