Természetes módszerek a szúnyogok ellen

Szerző: Szimpatika
Házi recepteket gyűjtött össze a Napközben azoknak, akik idegenkednek a bolti szerektől. Utóbbiak egyébként szigorú vizsgálatokon esnek át, mielőtt az üzletekbe kerülnek - derült ki szintén a műsorból.
A Balatonnál már zajlik a kémiai irtás, de mindenki maga körül is igyekszik távol tartani a szúnyogokat. Ki krémet, ki spray-t, ki füstölőt, ki elektromos riasztót használ. A különféle megoldásokat és a biztonság kérdését járták körbe a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

MTI-fotó: Varga György
Murányi István a Magyar Kozmetikai és Háztartás-vegyipari Szövetség főtitkára a műsorban kifejtette, a szúnyogirtók a legjobban bevizsgált termékek közé tartoznak. Ha valamelyikre például ráírják, hogy bőrön kell alkalmazni, külön vizsgálatot végeznek a bőrfelszívódással kapcsolatban. Ha egy termék címkéjén ott az engedélyszám, akkor biztosak lehetünk benne, hogy biztonságos.

Európában általános tendencia, hogy sokan nem olvassák el a címkén lévő leírást. Az összetétel lehet fontos információ, de ezen kívül nagyon sok olyan adat is van, amit jó lenne, ha elolvasnának a vásárlók, többek között a használati útmutatót - tette hozzá a szakember.

Az EU-ban kétlépcsős rendszer van. Az egyes hatóanyagokat külön is bevizsgálják, sőt az unióban már csak ún. jóváhagyott alapanyagokat lehet felhasználni. Amikor egy gyár ezeket használja fel egy készítményhez, akkor a termék egészét is különféle vizsgálatoknak vetik alá. Ezek részben a hatékonyságot igazolják, részben biztonsági kockázatokat - nemcsak az emberi egészségre, hanem a környezetre vonatkozóakat is - próbálják kideríteni.

Szabó György, „Gyuri” bácsi, a bükki füves ember hozzátette, szúnyogriasztásra a muskotályzsálya olaját, a diólevelet, és ha valaki nem allergiás, a muskátli levelét is ajánlja, de azt nagyon óvatosan, mivel mérgező növény. A diólevélteát, ha előző este fogyasztjuk el, akkor semmilyen csípő rovar nem támad, mert nem szeretik a dióolaj illatát.

Diólevél
Mindkettőből lehet teát is csinálni, akár összekeverve. Este egy csapott evőkanálnyi összevágott füvet vagy keveréket le kell forrázni 2,5 dl vízzel, aztán fedő alatt kell tartani 15 percig, utána leszűrni, majd akár reggelig ott lehet hagyni a konyhában, de már este is el lehet fogyasztani egy csészével. A teát úgy is használhatjuk, hogy reggel a szabad felületekre kenjük, a bőrünkön érezni fogják a szagot a rovarok - tette hozzá.

A muskátliteát nem szabad inni. Használható, ha kis gézbe belekötünk néhány levelet, összetörjük, és vállunkra vagy kalapunkra helyezzük riasztóként. Kifejtette, nagyon régi tapasztalat az is, hogy füstölt húst egy éjszakára ruhába csavarnak, amely átveszi a szagot, aztán magunkra véve a ruhadarabot a rovarok már messziről megérzik a füstös szagot, és nem jönnek közelünkbe.

Ecet is alkalmazható, az ötszázalékos és a legfeljebb 10 százalékos. Ez a legegyszerűbb módszer, be lehet vele kenni a bőrt, de utána nem árt krémet használni, mivel az ecet bőrirritáló.

Forrás: Kossuth Rádió/Napközben

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!