Mit tehetünk a hisztamin allergia ellen?

2015. 06. 21.
Szerző: Szimpatika
Napjainkban nagy hangsúlyt helyeznek a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásra, ami felölelheti a csirkehúst, a különféle sajtokat, az olajos magvakat, gyümölcsöket és a vörösbort is. Néhányunknál azonban ezeknek az ételekmel egy része különféle kellemetlen tüneteket, többek között migrént, kiütéseket, orrfolyást idézhetnek elő. A furcsa reakciók a hisztamin intoleranciához köthetőek.
Minden ember rendelkezik az élelmiszerrel bevitt hisztamin lebontásához szükséges enzimmel. Egy egészséges embernél a hisztamintartalmú ételek fogyasztása nem okoz igazán panaszt, ám ha a lebontó enzim mennyisége a vékonybélben lecsökkent, vagy működése nem megfelelő, a túl nagy mennyiségű, hisztaminban gazdag étel fogyasztása kiválthatja az allergiaszerű panaszokat.


Dr. Augusztinovicz Monika, a Budai Allergiaközpont fül-orr-gégész allergológusa és klinikai immunológusa a hirado.hu-nak kifejtette, a hisztamin az élő szervezetben jelen lévő természetes anyag, biológiailag aktív sejttermék, amely részben a szervezetben termelődik, részben pedig élelmiszerekkel kerül be. Talán legismertebb funkciója az allergiás reakciókban betöltött szerepe. Felszabadulásakor a kiserekben, kapillárisokban értágulatot vált ki, fokozza az érfal átjárhatóságát. Elmondása szerint 1910 óta ismerik, hatásainak kutatása azóta is intenzíven folyik.

A tünetekkel kapcsolatban hangsúlyozta, a hisztamin hatásai szerteágazóak, több szervet érintenek. Lehetnek emésztési problémák (hasmenés, hasfájdalom, puffadás, gyomorégés), légúti panaszok (orrfolyás, tüsszögés, köhögés), bőrtünetek (bőrviszketés, kiütés, bőrvörösség), kialakulhat ödéma, jelentkezhet fejfájás, migrén, szédülés, hányinger, rohamokban izzadás, szívdobogásérzés, vérnyomás-ingadozás, illetve menstruációs zavarok.

A hisztaminintoleranciában szenvedőknek általában alacsony hisztamintartalmú diétát kell követniük a tünetmentesség eléréséhez. Az érintett élelmiszerek listája pedig korántsem rövid.

A magas hisztamintartalom miatt kerülni kell a belsőségek, füstölt hús, kolbász, sonka (különösen a szárított), a csirke, a halkészítmények (halkonzervek, rák, kagyló, csiga, polip), az érlelt sajtok (Camembert, Brie, Gruyere, Ceddar, Roquefort) és a parmezánhoz hasonló, hosszú érlelésű „kemény” sajtok (minél hosszabb az érlelési idő, annál magasabb a hisztamintartalom), az ecet és ecettartalmú ételek (például mustár), a csokoládé és kakaó, a savanyú káposzta, a tartósított és fermentált zöldségek, a spenót, a sör és pezsgő, a vörösbor (minél idősebb a bor, annál magasabb a hisztamin tartalma), a paradicsom és ketchup, illetve a fermentált szójatermékek, szójaszósz fogyasztását.

Fotó: divat-trend.com
Vannak azonban olyan élelmiszerek is, amelyek a hisztamin lebontását gátolják, vagy éppen felszabadulását váltják ki. Ilyen többek között az ananász, a papaya, az avokádó, a dió, a nyers tojásfehérje, az eper, a paradicsom, a hal és az alkohol. Sőt bizonyos gyógyszerek is ide sorolandóak. Hozzátette, kerülendőek a nem friss, állott ételek is, amelyekben elszaporodhatnak a hisztamintermelő baktériumok, vagyis csak annyit főzzünk, amennyit el is fogyasztunk, és ne tartogassuk az ételt napokig a hűtőben.

A szakember hangsúlyozta, a két csoportba tartozó élelmiszerek az étkezést követően percek alatt kiváltják az említett tüneteket.

Diagnosztizálását vérvizsgálattal végzik, a vérből ugyanis meghatározható a hisztamint lebontó DAO-enzim (diamino-oxidáz) szintje. Ha így igazolódott az állapot, az érintett diétás tanácsadást is kérhet.

Ha valaki az intolerancia mellett is szenved egyéb allergiás, esetleg keresztallergiás tünetektől, ezek együtt fokozottan jelentkeznek, ezért feltétlenül szükséges az adott allergiás tünet megfelelő kezelése. Erre többféle lehetősége van, például immunterápia, tüneti gyógyszeres kezelés vagy fényterápia - magyarázza Augusztinovicz Monika.

A betegeket segíti, hogy az enzimet tabletta formájában pótolni lehet, amit étkezés előtt 1-2 órával célszerű bevenni. A tüneteket emellett antihisztamin tablettával is csökkenteni lehet. Elmondása szerint mindenképpen hasznos a gyomor-bélrendszer optimális állapotban tartása is sok folyadék fogyasztásával, időnként, szükség esetén probiotikus kúrával, vegyes, megfelelő rosttartalmú étrenddel.

A problémás ételek sorát megpillantva az emberben óhatatlanul felmerül esetleges tápanyaghiányok kialakulásának és orvoslásának lehetősége, ám a szakember szerint a javasolt diéta betartása, és a lehetőleg friss, vegyes étrend mellett csak hiányállapotban van szükség étrendkiegészítőkre.

Forrás: Hirado.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!