Alvászavar - komoly következményei lehetnek

2015. 06. 15.
Szerző: Szimpatika
Nem tud aludni? Éjszaka többször felébred? Hangosan horkol? Magas a vérnyomása? Napközben álmos és fáradt? A tünetek hátterében alvászavarok állhatnak. Ha az alvás valamilyen oknál fogva nem pihentető, szervezetünk létfontosságú folyamatai sérülnek, ha pedig ez az állapot tartósan fennáll, alvászavarról beszélünk. Az alvási apnoe szindróma életveszélyes is lehet.
Az alvászavar lényege, hogy egyszerre nem tudunk elég levegőt juttatni a tüdőnkbe, miközben zavartalanul alszunk. Alvás közben munkát végzünk, hormonokat termelünk, homloklebenyünket alkalmassá tesszük a másnapi gondolkodáshoz, a memóriánkat konszolidáljuk, a szöveteket igyekszünk ellátni megfelelő oxigénnel, de ilyenkor egyszerűen minden folyamat tökéletlen lesz – magyarázza Szakács Zoltán neurológus főorvos, szomnológus. Az ismétlődő oxigénhiány következménye a hajnalra felfutó magas vérnyomás, a gyengébb szívműködés és az agykéreg esetleges sérülése. A 2-es típusú cukorbetegség, a depresszió, és egyéb pszichiátriai betegségek is fenyegetőbbé válnak, ha nem jut elég oxigén a szervezetbe.

Mik a tünetek?

A betegek jellegzetesen sokat pisilnek éjjel, megizzadnak, forgolódnak, rúgnak, ebből pedig reggelre rendetlenség marad a homloklebenyben, nincs elég hormon a vérünkben, amit kialvatlanság formájában érzünk, ezért éber állapotban, amikor passzív helyzetben vagyunk, az agyunk elkezd „susogni”: hagyjuk, amit csinálunk, menjünk le mélyalvásba, rendezzük a hiányt – sorolja a tüneteket a szakember. Ilyenkor mindig fáradt, álmos az ember, sosem tudja magát kipihenni, független attól, mennyit alszik.


Alvási apnoe

A legveszélyesebbnek tartott alvászavar, az alvási apnoe szindróma egyenesen életveszélyes lehet, hiszen több mint tízszeresére növeli az éjszakai szívinfarktus és a stroke előfordulását – figyelmeztet már Dr. Terray-Horváth Attila neurológus szakorvos, szomnológus. Alvási apnoe szindrómáról akkor beszélhetünk, ha valaki óránként legalább öt alkalommal nem vesz levegőt ki, de ez a szám akár száz is lehet, és elképzelhető ez milyen súlyos oxigénhiányt jelent.

A testhelyzet

Fontos az is, milyen testhelyzetben alszunk. Amikor valaki csak hason, vagy csak oldalt alszik, nem is gondolja, hogy a tudatalattija segítséggel elkerüli az alvási apnoét és az alvásfüggő légzészavart. A legegészségesebb a háton fekvés, hiszen így a legszabadabb a légzés.

A hozzátartozók veszik észre

A súlyos alvási apnoés tényleg el tud aludni, vezetés, beszéd, evés közben. Sokan egyébként nem is tudnak róla, hogy aluszékonyak, hiszen megisznak hárommal több kávét, a bajt általában a környezet veszi észre. A riportban megszólaló Kiss Ágnesről tíz éve derült ki, hogy alvási apnoéban szenved, amikor lánya már nem bírta tovább hallgatni a horkolását, és kivizsgálásra küldte.

Úton, vízen, levegőben

Ágnesnél megállapították még a narkolepsziát is, vagyis hogy bármikor, bármilyen helyzetben elaludhat. Ha valaki kiejti a kezéből a poharat, ha sorai lefelé görbülnek, ha megperzselődnek a ruhák - ez mind-mind árulkodó jel – mondja Ágnes, aki például főzés közben nekidőlt a lábasnak, és arra eszmélt, hogy lángol a blúza. Mindez azonban csak addig veszélyes, amíg nincs diagnosztizálva, ugyanis van rá gyógyszer, és minőségi életet lehet élni vele – hangsúlyozza.

Kezelhető!

Már gyerekkorban is előfordulhat az alvási apnoe szindróma, de 35 éves kortól idős korig a legjellemzőbb. A tünetek általánosak, nem járnak fájdalommal, ezért sokan bagatellizálják azokat, egészen addig, amíg nagy bajuk nem származik belőle, miközben ez a betegség százszázalékosan kezelhető.

Forrás: Hirado.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!