Napszemüveg - de melyiket válasszam?

2015. 06. 13.
Szerző: Szimpatika
Az egyre erősebb napsütésben a jó napszemüveg nemcsak ápol és eltakar, de a legmegfelelőbb védelmet jelenti szemünknek. De mi alapján válasszunk?
Napszemüveget választani - különösen egy nő számára - legalább olyan nehéz feladat, mint mondjuk megtalálni azt a tucatnyi szandált, amit egy nyáron át viselhet. Mert mi alapján is választunk? A tapasztalatok szerint ma már nem feltétlenül csak az ár és az épp aktuális trend számít, az utóbbi évtizedben bizony egyre képzettebbek lettünk ez ügyben is, többet tudunk arról, hogy az általános árnyékoláson kívül mire is való a napszemüveg. Megtanultuk, hogy az UV szűrés a lehető legfontosabb szempont a napszemüveg kiválasztásában. A forma, a szín, a márka mind ezután következik. Mert bármilyen banálisan is hangzik, a napszemüveggel elsősorban a szemünket, a szaruhártyát védjük  az erős UV sugárzástól, elkerülve vagy minél távolabbá téve a látást korlátozó szürke hályog kialakulását.

Olcsó napszemüveg kontra trendi, drága típus. Melyik a jobb?

Sokszor halljuk azt is, talán már betéve tudjuk: az olcsóság nem feltétlenül jelenti azt, hogy a szemüveg csupán hajpántként használható sötétben, mint ahogy az sem feltétlenül garancia a kiváló minőségre, ha a drágább típust választjuk. Előfordulhat, hogy az optikusnál vásárolt, bevizsgált, alacsonyabb árú szemüveg tud annyit, mint drágább társa. Azért igyekezzünk arra törekedni, hogy a hosszabb életű, valóban UV szűrős napszemüveg kiválasztásához szaküzletekbe sétáljunk be, nyugodtan bízhatunk az optikusok ajánlásaiban, s ma már annyiféle fajta és árkategóriájú termék vásárolható, hogy bizonyára megtaláljuk közülük a számunkra legmegfelelőbbet.


De mégis miről ismerjük fel a jó napszemüveget?

Induljunk el a konyhától, azaz a szaküzletből. Ott vélhetően már nem kell alaposan górcső alá vennünk a választott szemüveg jelzéséit, de azért nem árt, ha tudjuk: a szemüvegek nyelén található CE jelzés garanciát jelent arra, hogy a szemüveget bevizsgálták, UV szűrési értéke megfelel a leírtaknak.

Szemészorvosok szerint a választott jó szemüveg 400-as UV szűrési értékkel rendelkezzen, így kerülhetjük azt el, hogy a ultraibolya sugárzás károsítsa a szaruhártyát, ami hosszú távon a szürke hályog kialakulásának kedvez. Amennyiben bizonytalanok lennénk az UV szűrési érték valódiságában, kérjük meg az optikust, hogy mérje be számunkra a lencséket.

A napszemüvegek négy kategóriába sorolhatók: a 0-ás kategória a legvilágosabb lencsét jelöli, a 4-es fokozat a legsötétebbet. Utóbbiról azt kell tudni, hogy ilyen típusban nem szabad autót vezetni.

Fontos, hogy ne legyen karcos a napszemüveg lencséje, hogy semmiképpen ne torzítson (ez fejfájáshoz vezethet), hogy jól illeszkedjen a fejünkre, azaz oldalt is jól zárjon a keret. Az UV szűrő nélküli szemüveg viselete hosszú távon (évek alatt) a pupilla kitágulásához vezet - így a káros sugarak még gyorsabban hatolnak be a szembe.

Ha ezeknek a kritériumoknak mind megfelel a napszemüvegünk, biztosak lehetünk benne, hogy viselésével csak jót teszünk a szemünknek. A csinos, jó színű, jó formájú keret pedig csak hab a tortán egy nő számára...

Forrás: hirado.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!