A street food veszélyei: ezt ne együk

Szerző: Szimpatika
Vegyem vagy ne (v)egyem? Rohanó világunkban egyre többen étkeznek útközben, vásárolnak gyorsbüfékben vagy a szép idő beköszöntének és számos szabadtéri rendezvénynek köszönhetően az úton-útszélen megjelenő utcai árusoktól.
Az egységeket és az utcai árusokat a hatóságok is ellenőrzik, azonban az igazi visszajelzést a fogyasztótól kapják, aki a pénztárcájával szavaz arról, életben maradjon-e a vállalkozás. A vásárló nem lát be a színfalak mögé, de sok apró jelből tájékozódhat, és eldöntheti, megveszi-e, megeszi-e az ételt. Legyünk igényesek, nem mindegy, hogy kitől vásárolunk!



Milyen az ideális fagylaltárus, lángosos vagy éppenséggel gyrosos? Lássuk!


- Az üzlet, eladóhely tiszta, rendes, szinte ragyog
- Minden a helyén van, nincsenek felesleges tárgyak, lomok
- Nincsenek legyek, egyéb rovarok vagy háziállatok
- A kiszolgáló világos, egyszínű munkaruhát vagy formaruhát visel
- Haját lefedi vagy szorosan hátraköti
- Keze tiszta, nincs felékszerezve, körme nem lakkozott, nincs műkörme
- Nem nyúl kézzel az ételhez
- Nem dohányzik
- Van kézmosási lehetősége, és használja is
- Az ételeket szennyeződéstől védve, lefedve, kellő hőfokon tárolja
- A kiszolgált meleg étel forró, a hűtendő étel jéghideg
- A tányér, pohár, evőeszköz kifogástalanul tiszta
- Van kihelyezve hulladékgyűjtő
- A kínálat és az ár egyértelműen, jól láthatóan fel van tüntetve
- Számlát, iIIetve blokkot kérés nélkül ad.

Az ideális gyrosos tisztában van azzal, hogy...

- a nyers gyros-nyárson veszélyes baktériumok lehetnek, ezért gyakran mos kezet;
- a gyros-nyársat forgatni kell, hogy minden oldala egyenletesen átsüljön, egyik oldala se égjen oda, illetve ne maradjon nyers. Az alapos sütés a baktériumokat elpusztítja
- a nem eléggé átsült hús veszélyes, ilyet még kérésre sem szolgál ki
- a húst csak a rendeléskor szeleteli le, így elkerüli azt, hogy a tálcára lehulló hús a nyársból kicsepegő, esetlegesen még nyers húslével szennyeződhessen
- nap végén a megmaradt gyros húst meg kell semmisítenie, másnap nem használhatja fel. Kezdjünk gyanakodni, ha üzletnyitáskor megkezdett nyársról származó hússal akarnak kiszolgálni
- a gyros húshoz kínált köretet (például rizst) megfelelő hőmérsékletre beállított melegen tartó pultban, forrón kell tárolni, a salátákat, önteteket pedig hidegen;
- a kért ételt kérésre át kell forrósítani.

Az ideális lángossütő...

- környékén nem érezni átható, égett olajszagot. Az erős, kellemetlen olajszag azt jelzi, hogy a sütéshez használt olaj rendszeres cseréje elmarad. Az elhasználódott olaj az egészségre káros anyagokat tartalmaz
- a lángost frissen készíti, így az kiadáskor még forró (a nyúlós, langyos lángos arra utal, hogy az már jó ideje kisült)
- a kiadásra váró lángost, illetve a feltéteket védi a szennyeződéstől, rovaroktól
-  mindig csak kis mennyiségű lángos-feltétet (tejföl, reszelt sajt stb.) tart a pultban, a többit hűtőszekrényben tárolja. Így elkerüli, hogy azok szobahőmérsékleten felmelegedjenek, szennyeződjenek;
- a feltéteket, szóratokat, önteteket tartó edények tiszták;
- ezekhez kizárólag a kiszolgáló személy nyúlhat, a vásárlók nem.

Az ideális fagylaltárus...

- fagylaltpultja a vásárlói oldalról zárt, a kiszolgálási szünetekben a kiszolgáló rész felől védi a cseppfertőzéstől, rovaroktól, portól, szennyeződéstől (például elhúzható vagy felnyitható plexilappal)
- a fagylaltpultot nem éri közvetlen napfény
- az esetleg megolvadt fagylaltot nem fagyasztja le újra, a frissen készült fagylaltot nem tölti rá a régire
- a tégelyben csak a fagylalthoz illő, ehető díszítés van
- a fagylalt nem kőkemény, de nem is folyik
- a tégelyek cseréjekor a fagyasztóból kivett fagylaltot azonnal beteszi a hűtőpultba, nem tárolja szobahőmérsékleten
- az adagolókanalat nem mártja piszkos vízbe, nem törli ruhába. Ha kanálöblítés szükséges, a fagylaltpultban van kanálmosó, ebben a víz mindig tiszta
- a tölcsért szalvétával fogja meg és nyújtja át nekünk, vásárlóknak.

Bármilyen ételt, italt is vesz, illetve fogyaszt az utcán, sose feledje!

- Csak megbízható helyen vásároljon!
- Legyen igényes, ne vásároljon ételt elhanyagolt higiénéjű, rendetlen helyen!
- Az ételt csak tiszta kézzel, vagy tiszta szalvétával fogja meg! A kézen baktériumok, vírusok lehetnek
-Étkezés előtt mosson kezet! Ha kézmosásra nincs lehetősége, használjon fertőtlenítő kéztörlő kendőt, gélt!
- Csak forrón tálalt melegételt, hűtőben tárolt hidegételt fogadjon el!
- Utcán árult, előre szeletelt gyümölcsöt vagy gyümölcsből facsart levet nem ajánlatos venni.
- A tojásos, darált húst tartalmazó vagy töltelékes ételek fogyasztásának nagyobb a kockázata.
- A langyos helyen tárolt vagy kellően át nem sült étel veszélyes.
- Ne fogyassza el az ételt, ha állott, romlásra gyanús vagy szokatlan ízű!
- A frissen készült, forrón tálalt étel biztonságos.

Forrás: NÉBIH

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!