Ilyen hatással van egészségünkre az időjárás

2015. 05. 23.
Szerző: Szimpatika
A legtöbb, az időjárással összefüggő halálozás a mérsékelten meleg és különösen az átlagosnál hidegebb napokon következik be, a hideg idő jobban veszélyezteti az egészséget, mintegy hússzor annyi halálesetet okoz, mint a meleg - állapította meg 74 millió haláleset adatainak elemzésével egy új brit tanulmány.
A londoni Higiéniai és Trópusi Betegségek Intézetének Antonio Gasparrini vezette kutatócsoportja 13 országban, 1985 és 2012 között történt halálesetek adatait vetette össze minden egyes részt vevő ország optimális hőmérsékletével - írja az MTI.

Az elemzésből kiderült, hogy hétszer nagyobb a halálozás kockázata a mérsékelten meleg vagy hideg időjárás esetében, mint a szélsőséges meleghullámok és fagyos hideg idején, és mintegy hússzor annyi halál írható a hideg, mint a meleg idő számlájára.

A tanulmány az eddigi legnagyobb léptékű munka, mely az egészség és a hőmérséklet összefüggéseit vizsgálta. Európát Spanyolország, Svédország és Nagy-Britannia képviselte, a kutatást a Lancet brit orvosi hetilap csütörtökön megjelent száma ismertette.

A túl nagy meleg mindenekelőtt a szívet és a vérkeringést sújtja. A tanulmány szerint a túl nagy hideg a légzőszervekben okoz problémát, ezenkívül az immunrendszer is gyengébb ilyenkor.

Az adatok alapján a hideg az összes haláleset 7,29 százalékát okozta, a meleg 0,42 százalékát, ám a szélsőséges hőmérséklet - akár a fagyos hideg, akár a hőség - csak viszonylag kis számú halálesetet idézett elő - magyarázta közleményében Gasparrini.

Madridban például a legtöbb halál 8 Celsius-fokos hőmérsékleten történt, a görbe második legmagasabb pontja 25 Celsius-foknál volt. A szélsőséges hideg esetében nulla foknál, az extrém melegnél 30 foknál emelkedett a grafikon görbéje. Spanyolországban az egészség szempontjából ideális hőmérséklet a számítások szerint 22 fok.

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!