Judit legújabb élete

2010. 04. 01.
|
Judit 36 éves korára menő budapesti ügyvédből kisvárosi fodrász lett, és ezzel végleg hátat fordított annak a pénzközpontú, „szingli-trendi” létformának, amelyet olyan sokan azonosítanak a sikerrel, boldogsággal (és amelyről én sokáig azt hittem, nem más, mint a bulvármédia kitalációja).
Az ő (1001 éjszaka) meséje azzal kezdődött, hogy megtanult: aludni. Később megtanult „kicsinek” lenni (borravalóért hajat mosni, ebédért szaladni a „nagyobbaknak”…), végül pedig mindent maga mögött hagyott: pályáját, családját és Magyarországot is. Fehér repülőn érte jött a nem-szőke herceg, hogy magával vigye országába – Norvégiába, ahol hideg van és évi 260 napot esik az eső (ahogy az igaz mesékben). Kinti életének fényképeit nézegetem: hegyek, tenger, férj gyerekekkel, persze kutyák és velük – csöppet sem tájidegen elemként – ő: bomba alakú, sokat próbált, barna nő, aki (két éve) hisz az örök szerelemben.

Tudatosan ügyvédnek készültél?

Ellenkezőleg. A jogi egyetemen eldöntöttem, hogy ügyvéd biztosan nem leszek. Így a Pénzügyminisztériumban kezdtem jogászként, ahol kemény három hónapig bírtam a szellemi semmittevést. Feladat híján 6 másodperc alá fejlesztettem magam számítógépes pasziánszban, majd inkább mégiscsak ügyvédjelöltként helyezkedtem el egy jól menő, belvárosi irodában.

Amíg „bojtár” voltam, napi 10-14 órát dolgoztam, sokszor hétvégén is, a hetek repültek, és közben felkészült, jó ügyvéddé váltam. Örültem, hogy így alakult. A szakvizsga után önálló praxisom lett, elkezdett dőlni a pénz, nem kellett bejárnom reggel 9-re, a magam ura lettem. Az ügyfeleket azonban fárasztónak és gyötrőnek találtam, az ügyeket sablonosnak, unalmasnak. Ráadásul Magyarországon a bírói kar olyannyira kontraszelektív, hogy azt éreztem, a rulettasztalnál állok, semmi nem múlik rajtam.

Tuti nyerő ügy veszíthet, tuti vesztő nyerhet. Miután egy hosszabb párkapcsolatom véget ért, a budapesti jólszituált, magukat (alaptalanul) értelmiséginek nevező szinglikből álló „elit” üres világába csöppentem. Aktívan pasiztam, de egyedül éltem: senki nem volt elég jó nekem, ha nagyritkán mégis, annak meg én nem kellettem. Mivel itthon nem éreztem jól magam, rengeteget utaztam.

Ezért, amikor Budapesten voltam, egész nap hajtanom kellett, amit este a „szocializáció” és stresszoldás követett: éttermek, bulizás, társasági ivással, dohányzással összekötve. Nagyon modernnek és menőnek éreztem magam, de – igazság szerint – utáltam hazamenni, hogy azzal szembesüljek: magányos vagyok és boldogtalan. Persze a másnaposság igen kellemetlen volt, reggel a konditeremben kezdtem (heti 3-szor személyi edzővel), este pedig akár másfél órát is ültem a szaunában, hogy kitisztuljak.

Rendesen kizsigerelted a szervezeted…


2001. február 1-jén meg is jelent egy drámai mellékhatás: az álmatlanság. Nem bírtam elaludni 1-ig, fél 2-ig, aztán ha mégiscsak sikerült, akkor felébredtem: minden éjjel, pontban 3.15-kor! Utána már csak vergődtem. Sokszor sírtam kimerültségemben; az arcom egyre nyúzottabb lett, a szemem folyton vörös volt.

Kipróbáltam mindent, amit lehetett: pszichiáter, gyógyszerek, masszázs, alváscentrum, kineziológia, homeopátia, reiki, asztrológus… semmi nem segített. Egy nyugtató eleinte enyhítette a kínjaimat, de míg a dózist egyre emelni kellett, a hatása gyengült. Napi 6 tabletta netto 4 óra alváshoz volt elég. Akadtak jobb periódusok (nyaranta), de 2006-ra olyan lettem, mint a holdkóros.

Nem próbáltál visszavenni a tempóból? Mi hozott változást?


Nem vettem vissza, mert amúgy sem tudtam aludni. Volt egy barátnőm, akivel gyakran jártunk egy buddhista centrum melletti trendi étterembe. Ő a buddhista körhöz tartozott, amelytől én igyekeztem magam távol tartani: nekem egy felszínes, önjelölt guru által vezetett szektának tűnt.

Később sem csatlakoztam volna, de időközben sok haverom lett ott, és egyszer, vacsi előtt a többiek belökdöstek a szomszédban kezdődő meditációra.

Aznap éjjel 7 órát aludtam, megszakítás nélkül. Maga volt a csoda! Sikerült, buddhistául szólva, „lenyugtatni” a tudatomat. Nem sokkal később kiutaztam Spanyolországba egy kurzusra, ami napi 6-7 órás meditációt jelentett. Kemény volt, de végigcsináltam. Ezután minden nap megvolt a magam kis 20 perces meditációja, és lassan változni kezdett az életszemléletem. Az utazásaim célpontjait pedig már a buddhizmus motiválta: Nepál, India, Bhután. Újra jól aludtam, és az életem is teljesen megváltozott.

Sik
erült kilépned a turista-szerepből, amikor utaztál?

Nekem kelet a buddhizmusról szól. Pl. a Taj Mahalt még sosem láttam, pedig volt, hogy 3 km-re autóztunk el mellette. Meditálunk, kolostorokat látogatunk, lámákkal találkozunk, beavatásokon veszünk részt, felajánlást teszünk. Semmi turistáskodás nincs benne. Bhutánba pl. nem is lehet turistaként beutazni.

Mi a királyi család meghívólevelével, szervezett csoportban tölthettünk ott 10 napot. Nagyon klassz volt, számomra mégis India a legnagyobb csoda. Az utazótársaim azt mondják: nekem csak azért jöhet be az a mocsok, mert oda kötnek az előző életeim. Így lehet… De a Himalája is elképesztő élmény. Ott éreztem először a buddhizmus lényegét: tér és öröm egységét.

Azt értem, hogy végre tudtál aludni, ami továbblendített a meditáció gyakorlásában. De hogy lettél innen: buddhista? Ez még nagy ugrásnak tűnik…


Szerintem én előbb lettem „buddhista”, mint hogy a buddhizmusról bármit is tudtam volna. A meditáció nekem módszer volt ahhoz, hogy a lelki békémet megtaláljam, az meg, hogy mögötte olyan tanítások állnak, amelyeket követendőnek tartottam, csak külön szerencse. Mint minden vallásban, itt is rengeteg a visszásság, de a vallási oldal abszolúte nem foglalkoztat. A buddhizmus számomra életirányító bölcsesség és menekülés a modern, erkölcstelen, én-központú világból.

Hogyan lett a buddhizmusból Norvégia?


Norvégiát nem választottam, csak azt, hogy külföldi párt keresek, interneten. A magyar férfiak el vannak kényeztetve: itthon túl sok a szép, értelmes lány, akik ráadásul még jobban elrontják őket, mert nálunk gyakran a nők versenyeznek a pasikért. Aki nekem tetszik: vagy már elkelt, vagy sajnos a legrosszabb fajta, mivel tudja magáról, hogy minden csajnál befutó. 2007 őszén regisztráltam egy nemzetközi társkeresőn, és volt is kb. 10 randevúm azokkal, akik megfeleltek a magas elvárásaimnak – de valahogy egyik sem fogott meg.

Közben a szokásos India-Nepál „zarándokutamról” hazatérve másnap már egy yacht-túrára voltam hivatalos a Karib-szigetekre. Az agyam teljesen megzavarodott a 34 órán belül megtett hatalmas távolságtól. Ezért az első napokban félrevonultam, sokat meditáltam.

Ott a hajón, ebben a tudatállapotban jött a nagy elhatározás: abba kell hagynom az ügyvédkedést, és el kell költöznöm Magyarországról, különben nincs esélyem a boldogságra. De mi legyek? Mi az a szakma, amivel bárhol a világban el lehet helyezkedni….? Tíz nap múlva beiratkoztam egy fodrászsuliba. Muris volt, főleg a gyakorlat: kapkodtam a telefont, mindenkinek én mentem ki hamburgerért…, és kaptam egy-egy százast borravalónak, hajmosásért. Nagyon-nagyon élveztem!!!

Közben a netes társkeresés folytatódott… Melyik országba vágytál?


Indiába, de ott ugye nem lehet élni, ezért Nepál volt a favorit. Emlékszem, anyunak bejelentettem: Kathmanduban leszek fodrász. Azt mondta, jól van, kislányom, csak sok meleg ruhát vigyél. Decemberben írt valami pasas Norvégiából. Éppen válófélben, 3 gyerekkel, még gimibe sem járt, ráadásul az egyik fotón dagadt volt, a másikon öreg, a harmadikon meg úgy nézett ki, mint Joe Pesci a Casinoban. Még mit nem! De egyszer véletlenül elkezdtünk csetelni.

Csak úgy sziporkázott. Kérdeztem, mivel foglalkozik. Fodrász, mondta. Másnap vett egy webkamerát. Egész helyes volt. Január végén beadtam a derekam, jó, találkozzunk, bár ebből úgysem lesz kapcsolat. „És mi van, ha te vagy AZ…?” – írta sms-ben a reptéren, és amikor megláttuk egymást, becsapott a ménykű.

11 randevú után, augusztusban házasodtunk össze, azóta Bergenben élek. Az angol a közös nyelv, de annyira egy hullámhosszon vagyunk, hogy nem zavaró. Ő korábban helyi médiasztár volt, azután váltott – akárcsak én. A spiritualitásunk is rokon, és ezt ő olyan fontos szempontnak tartotta a társválasztásban, hogy azt állítja, még a fotóimat sem kellett volna látnia. (Na, persze…)

Most fodrászként dolgozol, mint a férjed…

Szeretem a divatot, szeretek emberekkel foglalkozni, és ez a szakma volt gyorsan megtanulható. Persze, csodafrizurákat nem kell kreálnom, arra ott vannak a kollegáim. A fodrászatunk Skandinávia legnagyobb egyetemi kórházában van: a vendégkörünk kórházi dolgozókból és betegekből áll. Jó érzés, ha a vendég örül, amikor feláll a székből. Nemrég volt az első saját parókás vendégem, nagyon büszke vagyok. Tudod, kórház vagyunk, sok a rákos beteg.

Ilyenkor a kemoterápia előtt egész rövidre vágjuk a vendég haját, mert a kezelés csúnya meglepetéseket tartogat. Nemcsak a betegséget kell elviselniük, hanem azt is, hogy meg kell válniuk a hajuktól. Sokan sírnak. Azután felpróbálják a parókájukat, és végül gyakran már azért sírnak, mert hálásak, hogy mégiscsak mehetnek emberek közé. Nagyon megható. Persze van, amikor mi sírunk.

A férjem fantasztikus személyiség, tőle próbálunk tanulni: végtelen az együttérzése, mégsem szentimentális. Naponta jár fel halálos betegekhez, gyermekintenzívre, traumatológiára. Mert ugye van, amikor a beteg már nem tud lejönni.

Budapest vagy a magyar nyelv nem hiányzik?

Nem. Egyelőre a társaság sem. Norvégia amúgy cseppet sem jobb, mint Magyarország, az emberek nem kedvesebbek, a közigazgatás sem gördülékenyebb, az áruválaszték silány, a kajáról jobb nem is beszélni. Az átlag norvég kissé műveletlen; és a nyelvükben nem létezik az a szó, hogy: „kérem”… De a tenger sok mindenért kárpótol. A férjem családja és a természet köti le minden szabadidőmet.

Három gyerek, két kutya, anyós, após. Van egy kis halászhajónk, azzal pecázunk, rákászunk. Kirándulás, kajak, kenu, búvárkodás, bringa, futás, görkori, sí, sziklamászás… nincs olyan, amit a férjemmel ne lehetne csinálni. Mindig humorizálunk, vajon hány életet húztunk már le együtt. A kórházban látunk öreg párokat, akik napi 24 órában fogják egymás kezét. Mi is hiszünk benne, hogy végleg összetartozunk. Pedig nem tinik vagyunk, én lassan 38, ő 42, rengeteg tapasztalattal a hátunk mögött. Ilyen, amikor két idealista egymásra talál.


Nem biztos, hogy az a boldogság, amire rá van írva. Nem feltétlenül kell úgy éreznünk, ahogy mások éreznének a helyünkben. A jegesmedvés vicc bölcsessége jut eszembe: „A kis bocs kérdezgeti anyukáját: – Anyu, te jegesmedve vagy? – Igen, kicsim. – Apa is az? – Igen. – Nagyapáék is jegesmedvék? – Persze, de miért kérdezed?! – Azért, mert én annyira fázom.”


Polgár Teréz Eszter
Júniusi akció

Flebaven® 1000 mg tabletta

60 db

4 565 Ft

76,1 Ft/db
Krónikus vénás elégtelenség okozta panaszok és tünetek: lábfáradtság, nyugtalan láb, éjszakai lábikragörcsök, oedema, és trophicus elváltozások, valamint akut aranyér-betegséggel összefüggő tünetek kezelésére
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Emulgel Forte 20 mg/g gél

150 g

4 240 Ft

28,3 Ft/g
Csillapítja az ízületi- és izomfájdalmakat akár 12 órán keresztül és csökkenti azok gyulladását. Könnyen nyitható kupakja az ízületi gyulladásos betegek számára lehetővé teszi a könnyű használatot.
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sperti Preparation H® végbélkúp

12 db

2 430 Ft

202,5 Ft/db
Hatékonyan csillapítja az aranyér kellemetlen tüneteit: csökkenti az irritációt, enyhíti a fájdalmat és elősegíti a sebgyógyulást. Kizárólag természetes hatóanyagokat tartalmaz
Pfizer Kft.
1123 Budapest, Alkotás utca 53.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Kitonail® 80 mg/g gyógyszeres körömlakk

3,3 ml

4 995 Ft

1513,6 Ft/ml
Körömgomba kezelése hatékonyan és egyszerűen: napi 1×-i használat, körömreszelés nélkül. Egyedülálló technológiájának köszönhetően a hatóanyag gyorsan felszívódik és kiváló gombaölő hatást eredményez
Vény nélkül kapható gyógyszer

Septofort tabletta

24 db

1 325 Ft

55,2 Ft/db
Szájüregi fertőzések, gyulladások és szájnyálkahártya betegségek kezelésére is alkalmas
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ocuvite® LUTEIN forte étrend-kiegészítő tabletta

30 db

2 925 Ft

97,5 Ft/db
Komplex összetétel luteinnel, antioxidánsokkal és cinkkel. A cink hozzájárul a normál látás fenntartásához
Valeant Pharma Mo. Kft.,
1025 Budapest, Csatárka út 82-84.
Étrend-kiegészítő készítmény*

Octenisept® külsőleges oldat

50 ml

1 880 Ft

37,6 Ft/ml
Seb-, bőr-, nyálkahártya-fertőtlenítő. Színtelen, nem csíp
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sudocrem®

125 g

2 145 Ft

17,2 Ft/g
A pelenkával fedett bőr ápolására. Védi, nyugtatja a bőrt és támogatja a regeneráló funkciót. Hatékony egyéb bőrproblémák ápolásában is (repedezett, kipirosodott, irritált bőr)
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Kozmetikum

Visine Classic 0,5 mg/ml oldatos szemcsepp

15 ml

1 810 Ft

120,7 Ft/ml
A szem kisebb irritációinak tüneteként jelentkező kötőhártya-duzzanat és vörösség átmeneti, tüneti kezelésére
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula

20 db

2 170 Ft

108,5 Ft/db
Gyorsan felszívódó lágy kapszula¹, mely hatékonyan enyhíti a fejfájást, fogfájást és menstruáció következtében fellépő fájdalmat ¹Diklofenák-kálium tablettához képest
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Gynoflor hüvelytabletta

6 db

2 600 Ft

433,3 Ft/db
A természetes hüvelyflóra helyreállítására, a visszatérő hüvelyi fertőzések megelőzésére, a változókori intim panaszok kezelésére
Valeant Pharma Mo. Kft.,
1025 Budapest, Csatárka út 82-84.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Advil® Ultra lágy kapszula

10 db

995 Ft

99,5 Ft/db
Gyorsan felszívódó fájdalom- és lázcsillapító, gyulladáscsökkentő hatással. Alkalmas  enyhe, középsúlyos fájdalmak, valamint a meghűlés és az influenza tüneteinek csillapítására.
Pfizer Kft.
1123 Budapest, Alkotás utca 53.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-Sandoz® + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta

10 db

890 Ft

89 Ft/db
Kalciumpótlásra és C-vitamin-hiány esetén (pl. fertőző betegségekben az ellenállóképesség növelése) javasolt. Citromízű pezsgőtabletta
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Tőzegáfonya filmtabletta

60 db

1 550 Ft

25,8 Ft/db
700 mg Tőzegáfonya gyümölcs 90%-os koncentrátum a napi adagban
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Étrend-kiegészítő készítmény*

Prostayol 6 FORTE lágyzselatin kapszula

40 db

1 920 Ft

48 Ft/db
A prosztata megfelelő működésének fenntartásához törpepálmagyümölcs-kivonattal, kisvirágúfüzike-kivonattal és tökmagolajjal
Étrend-kiegészítő készítmény*

Otrivin® Menthol 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

1 860 Ft

186 Ft/ml
Gyorsan megszünteti az orrdugulást és hatása akár 12 órán át tart
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dentinox® fogínygél gyermekeknek

10 g

1 775 Ft

177,5 Ft/g
Fogzáskönnyítő fogínygél  csecsemőknek és kisgyermekeknek, kizárólag helyi kezelésre
Vény nélkül kapható gyógyszer

LINEX® FLORA élőflórát tartalmazó kapszula

28 db

2 660 Ft

95 Ft/db
Két, liofilizált baktérium törzset tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Étrend-kiegészítő készítmény*

Tebofortan® 120 mg filmtabletta

30 db

3 535 Ft

117,8 Ft/db
Minőségi Ginkgo biloba hatóanyagú, hatékony gyógyszerkészítmény az időskorral összefüggő szellemi hanyatlás és az életminőség javítására enyhe fokú demenciában szenvedőknek
Vény nélkül kapható gyógyszer

Darmol® bevont tabletta

24 db

1 095 Ft

45,6 Ft/db
Növényi eredetű gyógyszer alkalmanként fellépő székrekedés rövid ideig (1-2 hét) tartó kezelésére. Kalcium-szennozid A és B tartalmú bevont tabletta
Valeant Pharma Mo. Kft.,
1025 Budapest, Csatárka út 82-84.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 220 mg filmtabletta

30 db

1 300 Ft

43,3 Ft/db
Enyhe és középsúlyos fájdalmak pl. izomfájdalom, ízületi fájdalom, hátfájás rövid távú kezelésére javallott. Csökkenti a gyulladást és a fájdalmat
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2019. júniusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el