Ez az ülőmunkát végzők népbetegsége?

Szerző: Szimpatika
Isiász - sokan ismerik a hirtelen hátba nyilalló fájdalmat, amely van, hogy hirtelen távozik, gyakran azonban hetekig megmarad.

Az isiász nem önálló kórkép, hanem a gerinc deréki szakaszából eredő tünetek együttese, egy szóval lumboischialgia – mondta Dr. Szentiványi Csilla reumatológus a Kossuth Rádió Napközben című műsorában. A gerincsérv lehet az egyik leggyakoribb okozója, a gerincből kilépő ideggyököt irritálja és a fájdalom az alsó végtagba sugárzik ki. Elmondta, hogy a betegség életkortól független inkább az ülő munkát végző embereknél jelentkezik.

Szedlacsek Enikő a Gerinc Műhely vezetője a műsorban felhívta a figyelmet a betegség megelőzésére. Már gyerekkortól az egyik legfontosabb dolog a mozgás – mondta. Hozzátette, hogy az ülőidegzsába kialakulásának hátterében lelki okok is állhatnak, a túlhajszolt életmód, egyes érzelmi válságok is okozhatnak isiászt.

Az isiászra való hajlamot akár örökölhetjük a gerinc görbületének kialakulásával. A betegség lefolyása különböző, vannak esetek, amikor már az elején óriási fájdalommal jelentkezik – tette hozzá Dr. Szentiványi Csilla. Dr. Szolnoki Lajos természetgyógyász szerint a gerinc terhelésének elmozdulása – aszimmetrikus izomterhelés – okozhat lumbágót. Megjegyezte, hogy akár gombás fertőzések is lehetnek a lumbágót kiváltó okok között: izomgyulladás alakulhat ki tőle a hátában, ami szintén asszimetrikusan támadja meg a hátizmokat.

Forrás: Hirado.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!