Megrázó történetek: így készülnek a ruháink

2015. 04. 26.
Szerző: Szimpatika
Egy kanadai szervezet indított kampányt a fair trade termékekért. A kampányban azt mutatják be, hogy egy-egy ruhadarab milyen méltatlan körülmények között készült el.
A ruhacímkére a szokásos megjelölések mellett jóval hosszabb szöveget tettek: kiderül, hogy a 100% pamut zakót Bangladesben Joya készítette, aki 12 évesen abbahagyta az iskolát, hogy testvéreiről és megözvegyült édesanyjáról gondoskodjon, mert az apja meghalt munka közben egy gyári tűzesetben - írja a Kreatív Online.


A következő ruhadarab címkéje a kambodzsai 9 éves Behnlyről szól, aki hajnalban sötétben indul dolgozni és este sötétben ér haza a munkából. Munkahelyén közel 30 fok van, és a fullasztó hőség mellett száll a por, amivel tele van az orra és a szája. Emiatt szüksége lenne egy maszkra, ami a gyárnak csak tíz centjébe kerülne, míg ő egy nap alatt kevesebb, mint egy dollárt fizetést kap.


Sierra Leonéban Tejanl eleinte vért köhögött fel, amit próbált a családja előtt eltitkolni, mert nem engedhették meg maguknak az orvosi kezelést, és a munkáját sem akarta elveszteni. Amikor egy nap az ültetvényeken dolgozott, balesetet szenvedett, megvizsgálták és kiderült, hogy vérmérgezést kapott. A 34 éves nőnek két lánya volt, az egyikük jövőre kezd el a gyárban dolgozni.


"A címke nem árulja el a teljes történetet" kampányt a Rethink ügynökség készítette a Canadian Fair Trade Networknek, és arra buzdítja a fogyasztókat, hogy ideje váltani: a nem biztonságos munkafeltételek között készülő ruhák helyett fair trade termékeket vásároljanak.

Forrás: Kreatív Online

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!