Biopiaci körkép-adnak-e többet mint a hagyományosak?

2010. 03. 22.
Szerző: Szimpatika
Nem mondhatni, hogy nem divat a bio. Ennek jelei ránk köszönnek a nagyáruházakban, ezzel nyúz a szomszéd lány, rendelhetünk bioebédet, bújhatunk biopamutba, kenjük magunkra, a húú de organikus krémeket.
Ennek oka egyrészt a divat, másrészt az egyre több tudatos vásárló, aki megnézni mit is kap a pénzéért, harmadrészt meg az egyre több civilizációs betegséggel küzdő ember.

Megnéztem milyen piacok vannak a majdnem kétmillió lakosú fővárosunkban. Mert több is van ám itt, hiába gondolná az ember, hogy elég a sok biobolt, vagy a hipermarketek egyre bővülő kínálata.

Mitől más egy itt vásárló, mint a konvencionális piachoz szokott? Elsősorban sokkal tudatosabban választja ki mit is szeretne. Ha neki három tojás kell a hétre, nem vesz meg ötöt. Ha két répa, akkor kettő. Másodsorban szinte tűzzel-vassal ragaszkodik az eladóhoz. Hiába szebb máshol az árú, neki Józsié kell ha a fene fenét eszik is. A vevők nagyrésze kismama, őket követik a negyvenes jólkereső párok- akik általában nem kifejezett piacra járók, majd a nyugdíjasok.

A legrégebbi: MOM Biopiac a Biokultúra egyesület szervezésében
Nyitva tartás: szombatonként 6.30-12 óra között
Új helyszínen: Jagelló úti Kongresszusi Központ előtti parkoló.

A legősibb piac, fő ismertető jele, hogy minden évben egyszer, de nemritkán kétszer is költözik. Mivel mindig Budán található meg ( a vásárlók nagy része budai), ezért ennek a piacnak a legmagasabbak az árai. Ezenkivül itt található az 1 nm-re eső legtöbb celeb. Bár nem gondolná az ember, hogy Dolly szombat reggel hétkor búzafűért rohan, vagy a menő glossy magazin főszerkesztője itt detoxikálódik a péntek esti buli után, de határozottan állítom, hogy tény, tény, tény.

A piac nagyon közkedvelt mind a termelő, mind az egyre nagyszámúbb kereskedők körében, hisz aki ide beteszi a lábát, az biztos hogy jól jár. Ezért fordulhat elő, hogy árulnak itt ruhát, kozmetikumot, háztartási szereket, egyszóval mindent amire egy embernek szüksége lehet. A „nagyok” már csak presztízsből is kivonulnak, a Piszke Pékség, vagy a Biopont cég valószínüleg nem itt fogja megkeresni a mindennapi betevőt. A piac nemrégiben megint költözött, a MOM Park bővítése miatt tette át székhelyét a Novotel parkolójába.

Ellenzői a magas árakra panaszkodnak, a gonosz hangok árkartelleket emlegetnek. Érdemes mindenesetre tömött pénztárcával érkezni.


A legújabb: Hidegkúti út mentén található Klebelsberg Kultúrkúria udvarán
Szombatonként: 7-13:00

Szintén a Biokultúra szervezésével létrehozott piac a környékbeli tehetős vevők árubeszerző helyévé válhat, akiknek emiatt nem kell a MOM-hoz autózniuk, így meglehetősen sok szén-dioxid megtakarítást érhetnek el.

A Kultúrkúria felső udvarán rendezték be a piacot. A fapavilonok miatt a vásárlók télen-nyáron beszerezhetik kedvenc zöldségeiket. A zöldség és gyümölcs felhozatal kora tavasszal nem erős még, de hamarost jön a medvehagyma, és a primőrök megjelenése. Kaphatóak még tejtermékek, fagyasztott áruk, mézek, borok, szinte minden amit megeszünk.
Az árusok kétharmada a MOM-al párhuzamosan árul itt, a maradék egyharmad az ottani piacról kiszorult termelőkből tevődik össze.


A virágos: Ökopiac a Floracoop Virágpiac területén
Szerdánként 6-12 óráig

Korábban ez a piacocska is a Biokultúra Szövetség égisze alatt működött, de ma már az ott áruló termelők szervezik. A szerdán kora reggel nyitó piacon mindössze 3-5 árus kínálja termékeit. A kudarc oka valószínűsíthetően a rossz elhelyezkedés, vagy a virágárusok nem bio hívek.


Piac a csarnokban:
Budapesti Vásárcsarnok
Fővám tér szerdánként

Piac a piacon belül, mondanánk ha igaz volna. Az árusok egészen kevesen vannak, időnként számuk egyre csökken. Ebből következik a meglehetősen visszafogott választék, főleg idényzöldséget kínálnak az árusok. Ennek ellenére létezik vevőkör, különben kutya sem árulna itt. A CSAPI olcsó bérleti díjjal próbálta becsábítani az árusokat, de úgy tűnik legtöbben inkább a budai oldalt preferálják.

A pesti: Újpesti Biopiac és Biobolt (Budapest, IV. Baross u. 105-107.)
Nyitva tartás: szombat, szerda 7-13 óra között

A szinte egyetlen „igazi” pesti oldalon található piac. Az eredetileg orvosok által létrehozott vásártér sok éve várja a vásárlókat, akiknek egy része a betegek közül kerül ki. A piac nem titkolt célja volt eredetileg, hogy a Gerson-diétát( speciális étrend, főképp beteg embereknek) folytatók számára lehetőséget adjon a vásárlásra. Az árusok száma állandó, az árak a MOM alatt maradnak, feltehetőleg ennek oka, hogy a vevők az alacsonyabb keresetűek közül kerülnek ki.

Újpesti Biopiac és Biobolt (Zöldsziget Ökopiac és Biobolt)
Címe: Budapest, IV. Baross u. 105-107.
Nyitva tartás: Szombatonként és szerdánként 7-13 óra között

Biopiac az Albertfalvai piac területén
Címe: Bp. XI. ker. Fehérvári u. 213.
Nyitva tartás: Minden szombaton reggel 7.00-től délután 15.00 óráig.

MOM Ökopiac (MOM Művelődési Ház udvara)
Címe: 1124 Budapest, Csörsz u. 18. Költözött !!!!
Nyitva tartás: Szombatonként 6.30-12 óra között (néha 13.00, az érdeklődéstől függően)

Belvárosi Biovásár - Miskolc
Címe: Tudomány és Gazdaság Háza, Miskolc, Görgey Artúr u. 5.
Nyitva tartás: péntekenként 8-14 óráig


Bioudvar-Debrecen
Címe: Debrecen, Kandia u. 14. (Szent Anna utcából nyílik)
Nyitva tartás: Nyitva: szombatonként 7-12 óráig.

Győri piac
Címe: Petőfi Művelődési Ház
Nyitva tartás: Szombatonként 7-13 óra között

Kecskeméti ökopiac
Címe: Piaccsarnok, Izsáki út (Erdősi ház előtt)
Nyitva tartás: Péntek délelőttönként

Kiskunfélegyházi ökopiac
Címe: Kiskunfélegyháza, Béke tér

Miskolci Belvárosi Biovásár
Címe: Miskolc, Technika Háza árkádsorán-Görgey u 5
Nyitva tartás: Minden pénteken 8-14 között tart nyitva

Nyíregyháza - Búza téri piac
Címe: Búza téri piaccsarnok

Siófoki Bioudvar
Címe: 8601 Siófok, Széchenyi u 6/a.
Nyitva tartás: Szerdánként, délelőtt.

Szegedi ökopiac
Címe: Mars téri piac, 400-as asztal
Nyitva tartás: Folyamatos, főleg szombatonként

Tokod-Altárói ökopiac
Címe: Tokod-Altáró, Béke tér 1.
Nyitva tartás: Szombat délelőttönként

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!