Három kanál nokedlit vagy egy fél szelet pizzát enni, mert „csak annyi fér bele a diétába”, nagyon lelombozó, de erre is van megoldás!
Amikor valakiről kiderül, hogy inzulinrezisztens, és megtudja, hogy állapotának javításához „diétáznia” kell, az első reakció általában a kétségbeesés. De a dietetikusok tapasztalatai szerint a páciensek hamar ráéreznek, hogy ez a diéta nem éhezést és állandó bűntudatot jelent, csupán egy kontrolláltabb, hosszú távon fenntartható étrendet.
Az inzulinrezisztencia diétájában kiemelkedő szerepük van a szénhidrátoknak: az egyénileg megállapított napi szénhidrátmennyiséget tartani kell, meg van határozva ennek az eloszlása, és az is szempont, hogy a szénhidrát lassú vagy gyors felszívódású-e. Látszólag sok a szabály, de sok-sok – mára egészségesebb – életmódváltó bizonyíthatja, hogy betartásuk nem ördöngösség.
Tény azonban, hogy vannak olyan ételek, ropogtatnivalók, klasszikus köretek, melyekből hiába sütnek otthon a fehér liszt és cukor lecserélésével, IR- kompatibilis alapanyagokból „reform” változatot, mégis kevés lesz az az adag, ami belefér a diétába. És csak három kanál nokedlit vagy egy fél szelet pizzát enni nagyon lelombozó.
Megoldás: a túró
Néhány trükkel azonban bárki készíthet otthon is alacsonyabb szénhidrát - és energiatartalmú változatokat ezekből az örök kedvencekből is. A varázsszó, az egyik legkedveltebb alapanyag: a túró. Nézze, mi történik, ha ezzel helyettesítjük a liszt egy részét:
De a túró – amellett, hogy jelentősen csökkenthetjük vele az ételek szénhidráttartalmát – több előnyös tulajdonsággal is bír:
- értékes állati eredetű fehérje
- növeli a teltségérzetet
- olyan aminosavakat tartalmaz, melyek hajhullás esetén is javasolhatók
- az egyik legsokoldalúbb alapanyag: használható sós, édes ételekhez, kelt tésztákhoz, krémekhez stb. is
Forrás: Mandulaliget.com
Három kanál nokedlit vagy egy fél szelet pizzát enni, mert „csak annyi fér bele a diétába”, nagyon lelombozó, de erre is van megoldás!