Így csökkentse a szénhidrátot!
2015. 04. 22.
Három kanál nokedlit vagy egy fél szelet pizzát enni, mert „csak annyi fér bele a diétába”, nagyon lelombozó, de erre is van megoldás!
Amikor valakiről kiderül, hogy inzulinrezisztens, és megtudja, hogy állapotának javításához „diétáznia” kell, az első reakció általában a kétségbeesés. De a dietetikusok tapasztalatai szerint a páciensek hamar ráéreznek, hogy ez a diéta nem éhezést és állandó bűntudatot jelent, csupán egy kontrolláltabb, hosszú távon fenntartható étrendet.
Az inzulinrezisztencia diétájában kiemelkedő szerepük van a szénhidrátoknak: az egyénileg megállapított napi szénhidrátmennyiséget tartani kell, meg van határozva ennek az eloszlása, és az is szempont, hogy a szénhidrát lassú vagy gyors felszívódású-e. Látszólag sok a szabály, de sok-sok – mára egészségesebb – életmódváltó bizonyíthatja, hogy betartásuk nem ördöngösség.
Tény azonban, hogy vannak olyan ételek, ropogtatnivalók, klasszikus köretek, melyekből hiába sütnek otthon a fehér liszt és cukor lecserélésével, IR- kompatibilis alapanyagokból „reform” változatot, mégis kevés lesz az az adag, ami belefér a diétába. És csak három kanál nokedlit vagy egy fél szelet pizzát enni nagyon lelombozó.
Megoldás: a túró
Néhány trükkel azonban bárki készíthet otthon is alacsonyabb szénhidrát - és energiatartalmú változatokat ezekből az örök kedvencekből is. A varázsszó, az egyik legkedveltebb alapanyag: a túró. Nézze, mi történik, ha ezzel helyettesítjük a liszt egy részét:
De a túró – amellett, hogy jelentősen csökkenthetjük vele az ételek szénhidráttartalmát – több előnyös tulajdonsággal is bír:
Az inzulinrezisztencia diétájában kiemelkedő szerepük van a szénhidrátoknak: az egyénileg megállapított napi szénhidrátmennyiséget tartani kell, meg van határozva ennek az eloszlása, és az is szempont, hogy a szénhidrát lassú vagy gyors felszívódású-e. Látszólag sok a szabály, de sok-sok – mára egészségesebb – életmódváltó bizonyíthatja, hogy betartásuk nem ördöngösség.
Tény azonban, hogy vannak olyan ételek, ropogtatnivalók, klasszikus köretek, melyekből hiába sütnek otthon a fehér liszt és cukor lecserélésével, IR- kompatibilis alapanyagokból „reform” változatot, mégis kevés lesz az az adag, ami belefér a diétába. És csak három kanál nokedlit vagy egy fél szelet pizzát enni nagyon lelombozó.
Megoldás: a túró
Néhány trükkel azonban bárki készíthet otthon is alacsonyabb szénhidrát - és energiatartalmú változatokat ezekből az örök kedvencekből is. A varázsszó, az egyik legkedveltebb alapanyag: a túró. Nézze, mi történik, ha ezzel helyettesítjük a liszt egy részét:
De a túró – amellett, hogy jelentősen csökkenthetjük vele az ételek szénhidráttartalmát – több előnyös tulajdonsággal is bír:
- értékes állati eredetű fehérje
- növeli a teltségérzetet
- olyan aminosavakat tartalmaz, melyek hajhullás esetén is javasolhatók
- az egyik legsokoldalúbb alapanyag: használható sós, édes ételekhez, kelt tésztákhoz, krémekhez stb. is
Forrás: Mandulaliget.com
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Mit tehetünk az agyunk egészségéért?
- Már az anyaméhben eldől, ha balkezesek leszünk
- Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma?
- Tévhitek, amelyek a laktózintoleranciát övezik
- Életmentő beavatkozások méhen belül
- Hamis emlékeket alakít ki az elménk
- Gördülő sportok tavasszal
- Útmutató kismamáknak a genetikai vizsgálatokhoz
- Miért nevetnek a babák?
- Evészavarok megoldókulcsa: a család
- Örökölt mintázatok: nagyszüleink, szüleink sorsát éljük tovább?
- Ábel Anita: „Azért vagyunk, hogy áttörjük a falat”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!