Árvizek és soha nem látott szárazságok fenyegetnek

Szerző: Szimpatika
A klímaváltozás következtében megduplázódhat az árvizek száma és korábban nem látott szárazságokkal kell számolni a földközi-tengeri térségben akár már tizenkét éven belül klímakutatók szerint.
A klímaváltozás következtében megduplázódhat az árvizek száma és korábban nem látott szárazságokkal kell számolni a földközi-tengeri térségben akár már tizenkét éven belül klímakutatók szerint. A szakértők az Európai Földtudományok Egyesületének (EGU) bécsi közgyűlésén tanácskoztak a témáról.

Az osztrák székhelyű Alkalmazott Rendszeranalízisek Nemzetközi Intézetének (IIASA) munkatársa, Szato Juszuke tanulmányában kiszámította a klímaváltozás különböző forgatókönyvei alapján az aszályok lehetőségét 2050-ig a világ 26 régiójában.



Az üvegházhatású gázok legnagyobb mértékű kibocsátásával és az abból eredő felmelegedéssel számoló forgatókönyv alapján ebben ez időszakban tizenhárom régióban lehet számítani történelmi jelentőségű szárazságokra.

A Földközi-tenger térségében már 2027-ben okozhat a klímaváltozás korábban nem tapasztalt száraz periódusokat, az Egyesült Államok nyugati térségében pedig akár két éven belül is - fejtette ki Szato. Mivel a víztározókat és az öntözőberendezéseket az eddigi aszályok alapján alakították ki, ezeken a területeken sürgősen alkalmazkodni kell a várható nagy mértékű változásokhoz.

Az áradások kockázata is drámaian megnő, számuk a következő évtizedekben meg is duplázódhat - vélte Lorenzo Alfieri, az Európai Bizottság tudományos szolgálatának (Joint Research Centre) munkatársa. Míg a mai klíma mellett évente 216 ezer európai embert érintenek az áradások, addig 2050-re számuk 500-640 ezer közé emelkedik, 2080-ra már akár 950 ezer ember életét befolyásolhatják az árvizek Európában.

Forrás: MTi

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!