Segítség a tavaszi fáradtság legyőzésében

Ébred a természet, csicseregnek a madarak, és végre napsütésben kel fel és érkezik haza, mégis egyre kimerültebbnek érzi magát. Önt is utolérte a „tavaszi fáradtság”?
A jelenséget a téli vitaminhiányra szokás fogni, és bár a vitaminpótlásnak valóban nagy szerepe van a fáradtság leküzdésében, érdemes átgondolni: mindent megtesz a vitalitása fokozásáért? Talán van egy pár gyenge pontja az életmódjának is, amin változtathatna.
Ezek a tanácsok felpörgetik, és egész évben érvényesek.

Egyen naponta ötször

A nappali többszöri étkezéssel a szervezet folyamatosan és egyenletesen jut energiához. Mivel a táplálék kis adagokban jut be, kisebb megterhelést is jelent, nem fárasztja le az emésztés. Így a vércukorszint sem ingadozik nagyon, és evés után sem jelentkezik hirtelen ólmos fáradtság.

Eleget iszik?

Tévhit, hogy csak a nyári melegben kell sokat inni. Ha rendszeresen fáradt, nem tud koncentrálni,  az annak a jele is lehet, hogy nem iszik eleget. Semmiképp ne kalória- és szénhidrátdús üdítővel vagy gyümölcslével próbáljon hidratálni! Válassza a vizet, a cukormentes gyümölcsteát, és a szupererőért facsarjon bele C-vitaminban gazdag friss citromlevet.



C-vitaminból sosem elég

Legismertebb vitaminunk hamar kiürül a szervezetből, ezért ajánlott nagy mennyiségben fogyasztani. Mivel a hőre érzékeny, érdemes nyers zöldségekkel és gyümölcsökkel, például naranccsal, citrommal, kivivel, petrezselyemmel bevinni. Hamarosan már frissen is kapható a ribizli, paprika, amik szintén magas C-vitamin tartalmúak.

Válassza a teljes értékű gabonát

A fogyasztott gabonák legalább fele teljes értékű legyen. Első lépésként váltson teljes kiőrlésű kenyérre. De arra is figyeljen, hogy az üzletekben sokszor gyanúsan könnyű, olcsó, illetve „egészségesre” színezett árut is találunk.
Bár a teljes kiőrlésű gabonák rostban dúsak, laktatóak, de azt kevesen tudják, hogy gazdag B1-vitamin forrást is jelentenek. Ez a vitamin pedig nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok és a szívizom egészséges működéséhez, elősegíti a kiegyensúlyozottságot, energetizál.
Tudta, hogy a B1 „életöröm” vitamin nem csak gabonafélékben, hanem olajos magvakban, húsban, belsőségben és hüvelyesekben is megtalálható?

Mindenképp mozogjon

Kifogást lehet találni ellene, de nem érdemes. A napi rutin része kell, hogy legyen a séta, esetleg a játszóterezés, biciklizés, kertművelés, kinek mi illeszkedik a napjába. És persze a komolyabb sport is, legalább heti háromszor.
Fontos, hogy kihasználjuk a hosszabbodó nappalokat és kimenjünk a levegőre, mert a mozgás nem csak a vérkeringést frissíti fel, de gyorsítja az alapanyagcserénket, segíti az endorfin felszabadulását (és ez kitakarítja az energiát elszívó rossz gondolatokat). Egy óra biciklizés a verőfényes napsütésben legalább 500 kcal mínuszt jelent és mosolyt csal az arcára.
Az utána érzett jóleső fáradtság már biztosan nem tavaszi fáradtság lesz!

Forrás: mandulaliget.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!