Városi sport: káros lehet a tüdejére!

2015. 04. 08.
Szerző: Szimpatika
A testmozgás elengedhetetlenül fontos az egészségünk megőrzéséhez, tavasszal egyre többen kezdenek sportolni a szabadban. Sajnos a nagyvárosokban a légszennyezettség sokszor olyan mértékű, hogy a tüdőre káros lehet a szabad levegőn végzett futás, biciklizés. A Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának igazgatóhelyettese, dr. Müller Veronika adott tanácsokat azzal kapcsolatban, hogy ilyenkor mire érdemes figyelni.
„Sportolás közben nagyobb tüdőtartalékot kell mozgósítani, mélyebben lélegzünk, gyakrabban kell levegőt venni. Emiatt jobban lejutnak a levegőben levő szennyező anyagok a tüdőbe, így nagyobb károsodást tudnak kiváltani, mint ha valaki csak sétálgat” – mondja a pulmonológus.

A szmog, más néven füstköd erős légszennyezettség esetén alakul ki. Két típusa létezik: londoni vagy más néven téli szmog és a Los Angeles-i, amit nyári szmogként is emlegetnek. Mindkettő szélcsendes időben alakul ki, de míg előbbire a nyirkos idő, utóbbira az erős napfény és meleg jellemző. Abban hasonlítanak, hogy mindkettő sok káros anyagot tartalmaz. Ezek közül a legártalmasabbak az nitrogén-dioxid, az ózon, a króm, és a szállópor részecskék.

A szállópor a levegőben eloszlatott finomszemcsés szilárd vagy folyékony halmazállapotú anyagok gyűjtőneve.  A 10 mikron átmérőjű részecskék nagy része nem jut le a tüdőbe, ha a sportoló orron keresztül lélegzik, ezért fontos pl. futás közben orron keresztül venni a levegőt. Sajnos azonban a 2.5 mikron alatti részecskék még így is lejutnak, és egyáltalán nem, vagy nehezen ürülnek ki a tüdőből – hangsúlyozza Müller professzor.

Fotó: Szakszon Péter

Más szennyező anyagok (nitrogén-dioxid, ózon, króm) mennyisége és aránya  is fontos, mert ezek a tüdőbe jutva kapcsolatba lépnek a tüdő sejtjeivel és különféle káros hatásokat, főleg gyulladást válthatnak ki. Hatásukra a nyálkahártya duzzadtabb lesz, szűkebbek lesznek a hörgők, több lesz a váladék, sőt arra fogékony egyénekben még tüdőgyulladás is kialakulhat. Egy kutatás a közelmúltban egyértelműen kimutatta, hogy magas a szennyező anyag és szállópor tartalom esetén a sportolást követően a vérnyomás magasabb marad, mint a tiszta levegőn végzett testmozgáskor. A rendszeresen szmogban, vagy nagy forgalomban végzett sportolásnak lehetnek káros következményei. Ráadásul vannak olyan szálló szerves porok is, például a pollenfélék, amelyeknek szintén lehet negatív hatása, főleg, ha valaki érzékeny rá – emlékeztetett dr. Müller Veronika.

A szakember azt javasolja, ha szmogos az idő, lehetőség szerint válasszuk a beltéri sportolást – évszaktól függetlenül. Ha valaki mindenképpen a szabadban akar sportolni, érdemes kerülnie azokat az időszakokat, amikor a csúcsforgalom miatt megnövekedhet a levegő szennyezőanyag tartalma. Semmiképp sem tanácsos például a délutáni csúcsforgalom idején futni a belvárosban, ehelyett Müller Veronika a kisebb mellékutcákat, parkokat javasolja, főleg a hajnali órákban. Ilyenkor ugyanis a legalacsonyabb forgalomhoz kapcsolódó károsanyag-kibocsájtás, a szállópor egy része az éjszaka folyamán leülepedik. További bizonyított tény, hogy a nagy forgalmú utaktól 15 méterre már csökken a szállópor-koncentráció. Ha valaki biciklivel jár dolgozni, tanácsa szerint próbáljon meg nem a főutakon, hanem a csendesebb mellékutakon közlekedni. A védőmaszk segíthet, bár az igazán jók viselése, melyek kiszűrik a 2.5 mikron alatti részecskéket is kényelmetlenséget okozhat, méretük miatt.

Ha valakinek légúti betegsége van – asztmás vagy megfázott –, arra teljesen más szabályok vonatkoznak, mert ilyen esetben halmozottan érvényesek a levegőben levő káros anyagok rossz hatásai. Betegség esetén érdemes szakember tanácsát kérni, és inkább beltéri sportolási lehetőségeket keresni.

A testmozgás természetesen nemcsak a tüdőre hat, hanem az egész szervezetre jótékony hatással van. A tiszta levegőn végzett sportolás lenne az ideális, de magának a mozgásnak olyan sok pozitív élettani hatása van, hogy ha választani kell, még mindig jobban megéri a közepes minőségű levegőn sportolni, mint ennek hatásaitól félve nem sportolni – magyarázza Müller professzor asszony.

TANÁCSOK:

  • Érdemes a magasabban fekvő területeken sportolni, mert ott jellemzően alacsonyabb a légszennyezettség.
  • Hajnalban vagy reggel érdemes futni, amikor még kisebb a forgalom.
  • Szmogos időben délután, de még este sem ajánlott futni, mert a nappali por éjszaka ülepszik csak le.
  • Ne fusson olyan helyen, ahol sok dohányos áll, mert a dohányfüst passzív belélegzése is nagyon káros.
  • Ne fusson nagy forgalmú út mellett, mert ott állandóan magas lehet a légszennyezettség. Érdemes a kisebb forgalmú utakat választani gyalogosan és biciklivel is.
  • Ne szájon át, hanem orron át lélegezzenek be futás, sportolás közben a légszennyezett területeken.
  • Azok a maszkok, melyek a legkisebb szálló por részecskéket is kiszűrik, drágábbak és általában nagyobbak, így sajnos a sportélmény nem az igazi, de aki kénytelen rendszeresen nagy forgalomban biciklizni (pl. úgy jár munkába) annak érdemes használnia.
  • A nagyvárosi levegő minőségéről több honlapon tájékozódhat, így ehhez igazíthatja szabadtéri sportolását.

Forrás: Semmelweis Egyetem Médiasarok

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!