Újabb járvány fenyegeti a világot?

2015. 03. 15.
Szerző: Szimpatika
Szakemberek figyelmeztetése szerint jóval több gyerek vált sebezhetővé a kanyaróval és más betegségekkel szemben az ebolajárványtól sújtott nyugat-afrikai országokban, minthogy a helyi egészségügyi rendszerek túlterheltsége miatt hónapokra leállt a gyerekkori védőoltások beadása.
A Science tudományos folyóiratban közölt tanulmány készítői szerint mielőbb átfogó oltási programokat kell indítani az érintett területeken, mert ha az egészségügyi rendszerek talpra állása előtt csap le egy nagyméretű kanyarójárvány, több ezer ember is odaveszhet.

A kanyaróvírus modellje (Fotó: ipon.hu)
„Humanitárius válságok után gyakran üti fel a fejét kanyarójárvány, mert a betegség különösen fertőző” - magyarázta a kutatást vezető Justin Lessler, a Johns Hopkins Egyetem szakértője. „Nem a kanyaró az egyetlen egészségügyi fenyegetés, amelyet súlyosbított az ebolajárvány, és talán nem is ez a legijesztőbb, de olyan kockázat, ami ellen tehetünk valamit”.

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) 339 kanyarógyanús esetről tud Guineában, 27-et erősítettek meg közülük. Az Orvosok Határok Nélkül szervezetnek 182 kanyarógyanús esetről van tudomása Libériában és néhány továbbiról Sierra Leonéban.

Libériában már megkezdték a gyermekkori védőoltások beadását. Az UNICEF és az Orvosok Határok Nélkül a helyi illetékesekkel együttműködve nagyszabású kanyaró és gyermekbénulás elleni oltókampányt tervez májusra, amellyel több mint 600 ezer, öt éven aluli gyermeket készülnek megcélozni. Az ebolahelyzettől függően hasonló kampányokat terveznek Sierra Leonéban is.

Illusztráció - vakcinák (Fotó: AFP/Hirado.hu)
Lessler csapata azt próbálta felvázolni, hogy mi történne, ha nagy kanyarójárvány csapna le Libériára, Sierra Leonéra és Guineára. A szakemberek szerint az ebolajárvány előtt nagyjából 127 ezren betegedtek volna meg egy rendkívül súlyos regionális kanyarójárványban, a gyermekkori védőoltások nélküli hónapokat követően azonban további 100 ezer - főként a gyermekeket érintő - megbetegedéssel és 2-16 ezerrel több halálesettel kellene számolni.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön jelentette be, hogy a 2014 eleje óta Nyugat-Afrikában tomboló ebolajárvány halálos áldozatainak száma átlépte a tízezret. Jelentésében hozzátette, hogy a riasztó adatok ellenére folytatódott a járvány visszaszorulása.

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!