Gyógynövénnyel az ebola ellen?

Szerző: Szimpatika
A hagyományos kínai gyógyászatban használt egyik gyógynövény egy összetevője reményekkel kecsegtet az ebolavírus legyőzésére: egérkísérletekben hatásosan a sejtekben zárva tartja a vírust, amely így nem képes megfertőzni a szervezetet - közölték amerikai és német kutatók.
Forrás: news.virginia.edu
A Science című tudományos folyóiratban pénteken közzétett tanulmányukban a Texasi Orvosbiológiai Kutatóintézet és a Freiburgi Egyetem kutatói a Stephania tetrandra nevű évelő szőlőfaj egyik összetevőjét, a tetrandrint vizsgálva megállapították, hogy az megakadályozta az emberi fehérvérsejtek megfertőződését kémcsövekben és meggátolta azt, hogy az ebolavírus betegséget okozzon a kísérleti egerekben.

Ez annak köszönhető, hogy a szer képes blokkolni két csatornát is, amelyekre a vírusnak ahhoz van szüksége, hogy bejusson a sejtekbe és megfertőzze azokat - írták a szakemberek tanulmányukban.

A szakemberek hozzátették, hogy további kutatásokra van szükség, köztük majmokkal való kísérletekre, mielőtt a hatóanyagot embereken is kipróbálnák.

Munkánk felfedett "egy újabb repedést az ebolavírus fegyverzetén" - hangsúlyozta Robert Davey, a texasi kutatóintézet virológusa, aki úgy becsüli, hogy kettő-öt éven belül ezt a módszert fel lehet használni emberek gyógyítására. "Reménykedem, hogy biztonságos lesz az a dózis, amely a betegség elnyomásához szükséges, csupán végig kell menni az úton, hogy ezt kiderítsük" - tette hozzá.

Az ebolavírus elleni nincs sem hatásos gyógyszer, sem oltóanyag, a Nyugat-Afrikában több mint egy éve terjedő járvány megfékezése érdekében a kutatók versenyt futnak az idővel ezek kifejlesztésére.

Norbert Klugbauer, a Freiburgi Egyetem kutatója annak a véleményének adott hangot, hogy a tetrandrin az egyik legígéretesebb szer arra, hogy meggátolják, hogy az ebolavírus megbetegítse az embereket.

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!