Lécre Magyar!

2015. 02. 20.
Szerző: Sallai Ervin
Jó reggelt kívánok, a nevem Jürgen. Én leszek az önök síoktatója. Örülök, hogy ilyen szép számmal összegyűltünk. Ha a gyerekek egy pillanatra csendben maradnak, hallhatják a lavinaágyúk dobhártyarepesztő robaját.
Na, akkor ellenőrizzük a felszerelést. Jó, jó, ez mondjuk korcsolya, de hát az is téli sport, legalább az évszakot el tetszett találni. Múltkor volt egy vendégem, az curling felszereléssel jött, végig sikálta lefelé a pályát. Ez jó, ez is, csak majd a hegye a lécnek előre álljon. A síszemüvegről miért nem veszi le a nejlon zacskót? Ja, hogy így vissza tudja vinni a jövő héten a Decathlonba. Értem.
Látom, maga síugró léccel érkezett. Ugyanannyi volt egy hétre a kölcsönzés, akkor meg miért ne a leghosszabbat válassza, mi?! Na mindegy. Kanyarodni nem tud majd vele, de legalább elsőnek leér, és ki tudja rendelni az agancsos kólát mindenkinek, amit a helyiek Jägermeisternek hívnak. Az ugrósánc felé ne menjen, nehogy elszálljon, ha nincs egyiptomi vízuma.
Örülök, hogy jó melegen öltöztek, bár a hosszú juhászsuba szerintem akadályozni fogja az urat a mozgásban. Kicsit várok, amíg mindenki lefotózza magát a Facebookra. Jó, tegyük el a mobilokat, a tableteket és a laptopokat, lesiklás közben úgyis csak százméterenként van wifi. Nem, Cseszlai anyuka – a sítanfolyam ára nem tartalmazza a korlátlan internetelérést a hegyen. Akkor sem, ha megírja ezt a Tékozló Homárnak és a fogyasztóvédelemnek.
Bemelegítéssel kezdünk. Így van, adják körbe a zsebkulacsot. Mi van benne, szilvapálinka? Ki ne löttyintse, mert leolvad a hegyoldal. Térdrogyasztás egy-kettő, nyújt, három-négy. Kezek oldalra egy-kettő, kihúzzuk a síbotot a mellettünk álló lapockájából három-négy. Most mindenki próbáljon meg leülni a sarkára. A saját sarkára. Nem megy? Bokaérintés? Az se? Térd? Ööö akkor csípő? Remek. Tegyék csípőre a kezüket egy-kettő majd tárják szét a karjukat tanácstalanul három-négy. Ezt kell ismételniük, ha valaki megpróbál németül beszélni magukhoz.
No, kérem szépen. Vegyük át az alapokat. A lábuk alatti ferde talaj a hegy. A tetején lévő fehér réteg a hó. Az csúszik. Ahol nem látnak ilyen fehér réteget, ott nem tudnak síelni. Ilyen például a melegedő lépcsője. Az ideális rétegsorrend a hegyen a következő: talaj, hó, síléc, síelő, sisak. Amennyiben ez a sorrend jelentős mértékben összekeveredik, hívják a hegyimentőket! A lecsúszás megkezdéséhez a lécek hegyét állítsuk a lejtő irányába, majd lassú, de határozott mozdulatokkal engedjük el kezünkkel a sífelvonó kezelőszemélyzetét. Síetikett szerint a párhuzamos lécek azt jelzik, hogy még sportolnánk, a menet közben keresztbe tett lécek pedig, hogy sürgősen lepihennénk.
A haladáshoz szükséges energiát a gravitáció biztosítja. Így önöknek csak a kanyarodásra és a megállásra kell koncentrálni. Vegyük először a megállást. Ezt többféleképpen érhetik el. Az egyik megoldás, hogy menetirányukba keresztbe beiktatnak egy masszív alkalmatosságot, például kőház, oszlop vagy fa. Na mármost a másik megoldás kevesebb fájdalommal jár. Ez az úgynevezett hóeke. A lécek elejét zárjuk, hátulját nyitjuk combunkat összeszorítva, mintha hosszú sort kellene végigállnunk egy nyilvános illemhely előtt. A valódi hóekével ellentétben nekünk hátul nem kell sót szórnunk.
Mögöttem a kék pálya, azon fogunk elindulni, balra a piros, jobbra a fekete, amin most Marika néni lecsúszott. Jó, hogy még csak az egyik síléc volt rajta, legalább a hegyimentőknek nem kell kettőt leflexelni róla, mielőtt a kórházba viszik.
A forralt borral óvatosan. Lesiklás előtt pin kód jellegű alkoholtesztet végzünk. Ha valaki háromszori próbálkozásra sem tudja kimondani a nevét, az nem csúszhat.
Igyekszünk biztonságosan végigmenni a pályán. Ha mégis valami gond történne, ne aggódjanak: megtettük az óvintézkedéseket. A lavinacsipogó drága lett volna a teljes csapatnak, de mindenki nyakába akasztok madzagon egy-egy szelet rántott húst. Azt biztosan kiássák a bernáthegyi kutyák.
Pár szót a síelő etikettről. Itt a hegyen illik lecsatolni a lécet, ha bemegyünk egy hüttébe. Ha szaunába megyünk, akkor érdemes a sisakot is. Apropó szauna. Helyi szokás szerint a szaunát meztelenül kell használni. De a fürdőruhát elég az öltözőben levenni, ne menjenek pucéran a lanovkán és a helyi járatú buszokon, mint a tavalyi csoport. Ja, és nagyon kérem, a forró szaunakövön ne süssenek pácolt hússzeleteket.

Végül a legfontosabb szabály: sárga havat ne egyenek!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!