Agytornával megelőzhető a memóriazavar!

Szimpatika Voltaren Emulgel Forte hirdetés
Szerző: Szimpatika
Az öregedés folyamán beszűkülnek a véredények, ami megzavarja az egyes szervek vérellátását. A nem kielégítő vérellátás különösen az agyat érinti, melynek következményei tájékozódási nehézségek és gyors hangulatváltozások lehetnek.
Kutatások igazolták, hogy a szellemi képességek az öregedési folyamatban éppen akkor csökkennek kevésbé (vagy egyáltalán nem), ha állandóan igénybe vesszük őket – hiszen az agyunkra is igaz, ami izmainkra vagy ízületeinkre. Amit nem használnak és nem edzenek, az elsorvad.
Kiegyenlítheti gyengülő érzékelési és reakciós gyorsaságát, amennyiben több időt szán magára, több gonddal, körültekintéssel cselekszik. Itt az öregedésnek segít az, hogy más képességek fokozódnak: ítélőképesség, megfontolt, tervező gondolkodásmód, a fogalmak összefüggéseinek áttekintése, önállóság, felelősségérzet, megbízhatóság.

Az idős emberek közmondásos feledékenységét általában eltúlozzák: tény, hogy idősebb korban a rövidtávú emlékezet – egyénileg nagyon különböző mértékben – gyengül, ugyanakkor a messzire nyúló memória viszont kiválóan működik. Amennyiben nem tud már kizárólag az emlékezésre hagyatkozni mindennapi teendői során, ne szégyelljen segíteni magán puskákkal, feljegyzésekkel, emlékeztető jegyzetekkel.

Az öregedési folyamat során a tanulási képesség is megváltozik. Az optimális tanulási lehetőségek az idősebb embereknél részben mások, mint a fiataloknál: a vak magolás például elutasítandó.
Néhány tipp az idősebb kori tanuláshoz:

- Mivel a tiszta anyagtudás emlékezete magasabb korban gyengül, a tananyag értelmét és célját világosan felismerhetővé, alkalmazhatóvá kell tenni.

- A rövid idő alatti tanulás nehezebbé válik. Hagyjon rá magának elég időt.

- Könnyebben tanul, ha a tananyag áttekinthetően tagolt, rendezett.

- Az emlékezet gyengülő raktározóképességét egyenlítse ki ismétléssel!

- Minél kevesebb szünetet iktat be, annál kevésbé fogja elveszíteni a fonalat.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!