Kutyamentő mentőkutyás

2015. 01. 30.
|
„Egy nemzet nagysága és erkölcsi fejlettsége híven tükröződik abban, ahogyan az állatokkal bánik.” – mondta Gandhi. Az egyes emberé hasonlóképpen. Sajnos miközben nálunk a gyepmesteri rendszer – önkormányzati pénzekből – még mindig virul, a valódi menhelyek és a kidobott kutyák sorsa jórészt a civileken múlik. Szerencsére olyan szenvedélyes kutyabolondokon is, mint Zachár Erzsébet. Ahhoz, amit csinál, kell egy csipetnyi a szentek fanatizmusából; ő mégis megmaradt jó humorú, önmagával harmóniában lévő embernek.
Te az a kisgyerek voltál, akinek lehetett kutyája, vagy aki csak könyörgött érte?

Volt egy német juhászunk, de amíg kertes házban laktunk, csak kint lehetett. Amikor elköltöztünk, anyukám akkor szembesült vele, hogy lakásban problémásabb a tartása: sétáltatni kell, hullik a szőre, stb. Míg nyaraltam, a szüleim elajándékozták. Ez sokkolt. Sírtam, könyörögtem, végül azzal próbáltak leszerelni, hogy ha szerzek egy másik német juhászt, megtarthatom. Gondolták, 9 éves vagyok, ez úgyis kizárt, de én megkaptam a megoldandó feladatot. Írtam az Állatvilág magazinnak, hogy mi történt, és mit szeretnék. Rengeteg levél jött, mindenki kutyát akart nekem ajándékozni: mindenfélét. Akkor jöttek rá a szüleim, hogy itt lesz kutya. Már kinéztem egy kölyköt, mikor táviratot kaptam: elvihetek egy felnőtt német juhászt, vagy másnap elaltatják. Őt választottam. A húgom lovat szeretett volna, neki már nem merték megígérni a szüleim, hogy ha szerez magának, lehet lova. Mikor kiköltöztünk Biatorbágyra, ismét kertes házba, a kutyám sajnos kiszorult a kertbe. Pedig a lakótelepen minden nap kétszer felmostam és porszívóztam, mert anyunak ez volt az egyik feltétele.

Erős túlzásnak tűnik...

Az is volt. De mindent vállaltam. Miután a német juhászom megöregedett és meghalt, pár évig nem volt saját kutyám, de a kamaszkori barátomnak igen: a katonaságtól mentette meg, mert a kiskatonák folyamatosan bántották, és mikor leszerelt, „ellopta”. Egy másik barátommal találtuk a következő kutyát, akihez közöm lett, majd a következő szerelmemmel is találtunk egyet, persze: az erdőben szegődött mellénk, és ugye, nem hagyunk ott állatot. Csak vaddisznót. Így kezdtem visszakutyásodni. Ez a talált kutya staffordshire terrier volt, a köztudatban ún. harci kutya. Félni szoktak tőlük, de én mindig is vonzódtam a kemény fajtákhoz.

Nem voltak averzióid?

Nem. Ők nem ember ellen akarnak harcolni. Vonzott a kettősségük: az erejük, a makacsságuk, és a lényük másik oldala, a törékeny, bújós emberközpontú lelkük. Tény, hogy kihívás a nevelésük, csak nyugodt, kitartó, következetes embernek valók, aki rengeteget foglalkozik velük. Én jobban tartok a kisebb kutyáktól, kiszámíthatatlanabbak, de tényleg vannak nagyok, akik meg szeretik az erejüket fitogtatni. Ahogy mi, emberek. De mivel nálam szinte mindenféle kutya megfordult az elmúlt évek alatt, akikhez közöm lett, megszerettem az összes fajtát. A piciket is, akikhez annyira nem vonzódtam.

Fotó: Molnár Ivett
Hogy kerülnek hozzád a kutyák?

Évekig önállóan mentettem őket. Ha találtam egyet, összeszedtem, orvoshoz vittem, gazdát kerestem neki. Persze, hamar híre ment, és az ismerősök is felhívtak, ha kóbor állatot találtak. Mindig jó néhány vendégkutya lakott nálam, de munka mellett nehéz volt az újakat beilleszteni a falkába, a sajátjaim közé. Egy éve új szabályt hoztam: csak azt viszem haza, akit én találok. És sajnos talál, aki nem csukja be a szemét. 30 éves korom körül úgy éreztem, keresnem kell olyan embereket, akik hasonlóan gondolkoznak, mint én. Beléptem a Kóborka Állatvédő Egyesületbe (www.koborka.hu) Biatorbágyon, ahol lakom: 11 éve egyesületi kereteken belül dolgozom, a titkára lettem. Ez persze, önkéntes munka, mindig is volt főállásom. Az állatvédelem csak „hobbi”; kb. olyan drága, mint a búvárkodás. De ha megkérdezik, mivel foglalkozom, ezt felelem, nem pedig azt, hogy rendszeranalitikus vagyok egy biztosítótársaságnál.

A Kóborka Egyesület titkáraként mit csinálsz?

Pályázatot írok, ideiglenes és végleges gazdát keresek a befogadott kutyáknak. Hirdetek, felteszem a netre a képeket; orvoshoz viszem az állatokat, gyógyszereket szerzek be. A Kóborka „rehabilitációs tanyája” most Lovasberényben van: ott lakik és a munka oroszlánrészét ott végzi Horváth Barbara, vagyis Bora barátnőm, az egyesületünk elnöke. Anno ugyanaznap léptünk be. Az első közös nagy akciónk a biatorbágyi sintértelep felszámolása volt.

Hogy sikerült felszámoltatnotok egy sintértelepet?

Vérlázító körülmények közt sínylődtek ott az állatok, látszott, hogy csakis a kutyák befogása és tartása után járó pénzről szól a biznisz. A tó melletti gátra épült a telep, és amikor megemelkedett a vízszint, rengeteg kutya megfulladt. Nem nagyon kaptak enni sem; a szabály szerint 14 napig kell egy állatot tartani, utána elaltathatják. Megspórolták a tartási költséget, és gyakran az altatásét is: van róla videofelvétel, hogy csapták agyon a kutyákat. Feljelentettük őket, folyt a pereskedés. Közben lopkodtuk ki az állatokat. Bekommandóztunk a nádason keresztül, ételt cipeltünk be, vizet adtunk nekik, és akiről láttuk, hogy örökbe tudjuk adni, felnyaláboltuk. Nem tűnt fel a sintérnek, csak a pénz érdekelte: a havi adózott nyeresége több millió forint volt. Hatvannál több településnek látta el a sintéri feladatát, és tartásra, állatorvosra ugye nem költött... Hosszú évekig azért nem sikerült elvetetni a telep működési engedélyét, mert nem is volt neki. Egészen abszurd.

Például ha valakinek nincs személyije, bármit csinálhat, hisz nem létezik… Hogy bírtál éveken át bejárni ebbe a kutya-haláltáborba?

Csak arra gondoltam, hogy szükség van rám. Már este az volt bennem, mennyivel korábban keljek, hogy még valamit tegyek: pl. kifertőtlenítsem egy kutya sebét munka előtt. Ez a sintértelep olyan megrázó indítása volt a kóborkás állatvédő karrieremnek, hogy nem lehetett abbahagyni. Amit láttam, arról képtelenség volt nem tudomást venni.

Norton - Fotó: Molnár Ivett
A Kóborka egészen áttelepült Lovasberénybe?

Évekig úgy oldottuk meg a kutyák elhelyezését, hogy Biatorbágyon házat béreltünk a saját költségünkön. Az egyesület pénzéből erre nem telt volna. Egy hajléktalant költöztettük oda, Istvánt – mert „miért ne?” alapon hajléktalanokat is mentettünk. Ő egy budai erdőben lakott, míg felgyújtották a kulipintyóját. A bérelt házunkba hozta a tíznél több kutyáját, és mi is oda gyűjtöttük a talált állatokat, míg gazdát kerestünk nekik. István meghalt, a ház már nincs meg, a kutyák Biatorbágyon ideiglenes befogadóknál vannak.
Bora az örökségéből vette a lovasberényi tanyát. Feladta a munkáját, ő csak a kutyákkal foglalkozik. Nem is tudom, hogy csinálja, szerintem magára nem költ semmit. Vannak önkéntes segítői, de alkalmazottai nincsenek. Már rám is mondják, hogy nem vagyok normális, én meg rá mondom. Ebbe a tanyába tette az életét, a vagyonát, a munkáját. Hét közben én nem tudok ott lenni, hétvégén a mentőkutyás csapattal tréningezünk – viszont velük el szoktunk menni sétáltatni, rendet rakni… amit kell. Most szereztünk csomó festéket, meg egy kamion macskakaját – visszük le.

Vannak macskák?

Ideiglenes befogadóknál, nem nálunk. De őket sem hagyjuk magukra éhesen, betegen. Néha úgy érzem, púp van a hátamon, de hát a púpot se tudja ledobni az ember. Ez nem választható. Van, hogy irigyelem azokat, akik el tudnak menni egy kidobott vagy elütött állat mellett, de én nem bírok. Lovasberényben falkatartásban 5-10 kutya van együtt egy-egy kifutóban, és vetésforgószerűen mindig 25-30 futkos a nagy közös területen. Ők bemehetnek a házba, szobatisztaságot tanulnak, látnak porszívózást, házi tevékenységeket – így szocializálódnak, és könnyebben örökbe adhatóak. Bora vásárolni is mindig magával visz kettőt. A humánusabb társadalmakban nem csapják ki a kertbe a kutyát, társnak tekintik, és mi az osztrák partnerszervezetünk által sok kutyát adunk örökbe Ausztriába. Egyébként tőlük kapjuk a tápot, ami nagy segítség, mert a felajánlott 1%-ok már januárban elmennek állatorvosi tartozásokra.

Van követés örökbeadás után?

Igen, és eleve van szűrés. Sokat beszélgetünk a leendő gazdikkal, kitaláljuk, milyen kutya passzol legjobban az életmódjukhoz, és ha Borának vagy nekem rossz érzésünk van, bízunk az intuíciónkban. Jelentettek már föl azért, mert nem adtunk valakinek kutyát. Az is benne van a szerződésben, hogy nekünk hozzák vissza, ha mégis szabadulnának az állattól. Sajnos megesik. De így is évi 300-500 kutyát adunk örökbe, chipezve, ivartalanítva.

Pimpa - Fotó: Molnár Ivett
Most hány saját kutyád van?

2002-ben vásároltam egy kis házat Biatorbágy üdülőterületén, és megvettem bele Pimpát, az amerikai bulldogot. Közben a szomszédban pont akkor születtek kiskutyák, és mivel a gazdájuk nyers rizst adott nekik, átjártam etetni őket. Elhoztam egy keverék kölyköt, Dolfit, azóta is megvan. 50 kilós, okos, erős, békés, gyerekimádó kutya lett belőle: az Isten is munkakutyának teremtette. Még a félős kóbor kutyákat is segített befogni: odament barátkozni, megnyugtatta és hozzám csalogatta őket. A másik két kutyám is munkakutya: a kétszeres Európa-győztes amerikai bulldog, Norton, terület- és romkutató vizsgával, és McAfee a belga juhász. Ő a legfiatalabb, mentőkutyaként már csak vele dolgozom.
Pimpa nem volt olyan szociábilis, mint a többiek, de imádtam; makacs, érzékeny állat volt. Fél éve halt meg. Számítottam rá, azt hittem, könnyebben viselem majd. Annyi mindent láttam már. De 3 hónapig elmondani se tudtam senkinek. A húgomnak se. Talán mert volt egy szörnyű gimis élményem, miután meghalt a nálunk született kiskutyám. Azóta is bennem van: 16 éves voltam, egész éjjel nem aludtam, mert az állatorvos azt mondta, etessem a beteg kölyköt félóránként húslevessel, és vagy megmarad, vagy nem. Hajnalig bírta. Másnap nem tudtam figyelni, sírtam az órán, a magyar tanárom meg letolt érte. Azt mondta: „A kutya ugat, a karaván halad. Te is haladjál.” Ez beégett.

Hogyan kezdtél mentőkutyázással foglalkozni?

Egy ismerősöm hívott el a kereső-tréningre, akinek segítettem kiképezni a kutyáit. Kiderült, hogy Pimpa és Dolfi rettentően élvezi a bulit. Fantasztikus volt látni, hogy az én óriási kanapé-ölebeim milyen ügyesen, szisztematikusan keresnek. Ráadásul ez nem öncélú játék: segítünk vele. Mostanra remek társaság jött össze a mentőkutyás egyesületünkben: a neve Mancs a Kézben. Jellemzően erdős területeket kutatunk át szektoronként: elkóborolt idősek, öngyilkosjelöltek, kamaszok és pici gyerekek után. Amíg az embernek nem vész el hozzátartozója, azt hiszi, ez nem történhet meg, holott nagyon gyakori. Ha riasztás van, szólnak nekünk, hisz minél többen keresünk valakit, annál jobb. Amikor dolgozom, nem tudok elmenni, de munkaidőn kívül bármikor, akár éjszaka is.

Hogy bírod másnap a 8 órás munkát?

Amin más szörnyülködik, hogy „Úristen, hogy bírsz alvás nélkül dolgozni?!”, engem éltet. Akcióban érzem magam elememben. Nem veszélyben, hanem ha valamit meg kell oldani. Például nemrég börtönbe került valaki, a kutyája ott maradt a házban. Esélyes volt, hogy a bűntársai bent vannak, vagy a kutya védi a házat és megharap. De ilyenkor csak a feladatot látom: bejutni, leszedni a láncot a kutyáról és kimenteni. Mikor próbáltunk átmászni vele a kerítésen, jöttek a rendőrök, mert ugye „betörtünk”. De megúsztuk, és a kutya se halt éhen odabent.

Hogyan tréningeztek a keresésre? Valaki elbújik, és a kutyáknak meg kell találniuk?

Pontosan. Előbb labdát keresnek, majd egyre nehezednek a feladatok. Imádják. Bár élesben már csak a belga juhászom keres, a másik kettőt is kiviszem tréningre, nem fosztom meg őket a mókától. Minden rendellenes testhelyzetben lévő embert megtalálnak: akár bújik egy fán, akár félig kihűlve fekszik egy bokorban.

McAfee - Fotó: Molnár Ivett
Kell valakihez alkalmazkodnod a nem mindennapi életformáddal?

Nem. Nem bírják a pasik. A mentőkutyázás és a kutyamentés is kétféle reakciót vált ki: vagy csodálják, vagy azt mondják, nem vagyok normális. A férfiakat, akikkel kapcsolatban voltam, kezdetben vonzotta. Tudták, hogy minden hétvégén tréningezem, mindkét nap. Eleinte velem jöttek, de egy kívülálló erre hamar ráun. Következtek a játszmák, a durca, például ők meg „nem értek rá” hétköznap. Én ezt már nem keresem. A párom fogadjon el, azzal együtt, ami engem boldoggá tesz, ami az életem lényege, és ne kelljen félnem, hogy lehülyéz, ha éjszaka riasztásra megyek.

Azt nem szoktad megkapni ismeretlenektől, hogy a kutya „gyerekpótlék”?

Pont a családban kaptam meg, hogy én akarom alakítani a világot, ahelyett, hogy követném a rendjét: hogy feleség legyek és anya. Szerencsére, aki igazán fontos, megért. Egyébként én nagyon örülnék, ha lenne gyerekem, szívesen terelgetném. A húgom gyerekeivel napi szinten nagynéniskedem. Rengeteget vannak nálam. A 8 éves unokahúgom jár velem mentőkutyázni, a család aggódik is, hogy rám ütött. A sógorom azt szokta mondani, hogy „A kutyás vénlány eggyel jobb, mint a macskás – a lányomra is ez a sors vár”. Ő amúgy fanatikus veteránautó-rajongó. 48 órát szereli pihenő nélkül a kocsiját, amit nem használ – és simogatja. De szeretjük egymást. A szüleim elfogadták a szenvedélyem, anyu a szőrös unokáinak hívja a kutyáimat, de vigyázni azért nem hajlandó rájuk.
Januári akció

Mucopront 375 mg kemény kapszula

50 db

2 015 Ft

40,3 Ft/db
Megkönnyíti a hörgőváladék felköhögését és kiürülését. Kettős hatásával szabályozza a nyák- és köpettermelést és elfolyósítja azt.
Valeant Pharma Mo. Kft.,
1025 Budapest, Csatárka út 82-84.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Linex® Forte élőflórát tartalmazó speciális tápszer

14 db

1 660 Ft

118,6 Ft/db
Több milliárdnyi élőflóra sejtet tartalmaz, melyre a bélflórának az antibiotikumkezelés első napjától szüksége lehet
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

Algoflex® forte filmtabletta

20 db

1 845 Ft

92,3 Ft/db
1,5x-es hatóanyag-tartalmával¹ hatékonyan csillapítja a fejfájást! (¹Az Algoflex 400 mg filmtabletta hatóanyag-tartalmához képest.)
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Imodium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 175 Ft

58,8 Ft/db
Már egy adag (2 db kapszula) megszüntetheti a különböző eredetű hasmenés tüneteit. Alkalmazható felnőtteknél és 6 éven felüli gyermekeknél. Felnőtteknél irritábilis bél szindrómához (IBS) kapcsolódó hasmenés esetén is
Vény nélkül kapható gyógyszer

Walmark Proenzi® 3 Expur csomag

90 db+50 db

5 075 Ft

36,3 Ft/db
Alkalmazása javasolt ízületi betegség következtében kialakuló porc- és ízületi rendellenesség esetén a különleges táplálkozási igények kielégítésére
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

Vizol S 0,21% oldatos szemcsepp

10 ml

1 875 Ft

187,5 Ft/ml
Szemcsepp a szemszárazság tüneteinek kezelésére. Gyorsan enyhíti az égő, viszkető, homokszem-érzést és a kivörösödést. Tartósítószer-mentes
Orvostechnikai eszköz*

Apranax Dolo 220 mg filmtabletta

30 db

1 295 Ft

43,2 Ft/db
Enyhe és középsúlyos fájdalmak, pl. izomfájdalom, ízületi fájdalom, hátfájás rövid távú kezelésére. Csökkenti a gyulladást és a fájdalmat.
val
Vény nélkül kapható gyógyszer

SeptaNazal® 1 mg/1 ml + 50 mg/1 ml oldatos orrspray

10 ml

1 555 Ft

155,5 Ft/ml
Csökkenti az orrnyálkahártya duzzanatát és az orrváladék-képződést, ennek köszönhetően csökkenti az orrdugulást. Dexpantenol-tartalmával elősegíti a sebgyógyulást és védi az orrnyálkahártyát
Vény nélkül kapható gyógyszer

Centrum Energy A-tól Z-ig® filmtabletta

30 db

2 640 Ft

88 Ft/db
13 féle vitamint, 8 féle ásványi anyagot, valamint ginzenget és ginkgo bilobát tartalmazó komplex multivitaminkészítmény
Pfizer Kft.
1123 Budapest, Alkotás utca 53.
Étrend-kiegészítő készítmény**

Oscillococcinum® golyócskák

30 adag

6 060 Ft

202 Ft/adag
Hidegrázás, rossz közérzet, láz esetén, már az első influenzás tünetektől!
Boiron Hungária Kft.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Emulgel Forte 20 mg/g gél

150 g

4 125 Ft

27,5 Ft/g
Csillapítja az ízületi- és izomfájdalmakat akár 12 órán keresztül és csökkenti azok gyulladását. Könnyen nyitható kupakja az ízületi gyulladásos betegek számára lehetővé teszi a könnyű használatot
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Advil® Cold Rapid 200 mg/30 mg lágy kapszula

10 db

1 190 Ft

119 Ft/db
Hatékony megoldást kínál a megfázás és az influenza számos tünetének enyhítésére: csökkenti a lázat, mérsékli az orr és az orrmelléküregek dugulását, csillapítja a fájdalmat és gyulladáscsökkentő hatású
Pfizer Kft.
1123 Budapest, Alkotás utca 53.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres C-Vitamin 500 mg filmtabletta

30 db

665 Ft

22,2 Ft/db
Szedése biztosítja az egészség megőrzéséhez nélkülözhetetlen C-vitamin megfelelő mennyiségű bevitelét
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 240 Ft

26,4 Ft/g
Egész nap biztosítja a műfogsor stabilitását, így biztonságérzetet nyújt használójának. A ragasztó védi a nyálkahártyát a protézis okozta sérülésektől, illetve megakadályozza az ételmaradék protézis alá jutását
Orvostechnikai eszköz*

Neo Citran Max köptetővel por belsőleges oldathoz

10 tasak

2 480 Ft

248 Ft/tasak
A Max formula komplex megoldás a megfázás és az influenza kínzó tüneteire
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bánó® -féle fokhagyma-galagonya-fagyöngy kapszula

100 db

3 180 Ft

31,8 Ft/db
Érelmeszesedés megelőzésére, a vér koleszterinszintjének csökkentésére, magas vérnyomás és szívpanaszok kezelésénél a gyógyszeres terápia kiegészítőjeként
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

ACC® 200 granulátum

30 db

1 890 Ft

63 Ft/db
Segít már a hurutos köhögés kezdetén! Célzottan a lerakódáson hat, feloldja a sűrű váladékot és segít megtisztítani a légutakat
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula

20 db

2 085 Ft

104,3 Ft/db
Gyorsan felszívódó lágy kapszula², mely hatékonyan enyhíti a fejfájást, fogfájást és a menstruáció következtében fellépő fájdalmat. ²Diklofenák-kálium tablettához képest.
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nasopax orrspray gyermekeknek

10 ml

1 595 Ft

159,5 Ft/ml
Két hatóanyag kombinációjával küzd meg az orrdugulással és a heveny arcüreg-gyulladással. Kíméletes, nem szárítja az orrot. 3 éves kortól alkalmazható
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Tantum Verde® 1,5 mg/ml szájnyálkahártyán alkalmazott spray

30 ml

1 585 Ft

52,8 Ft/ml
Hatékonyan csillapítja a torokfájást, csökkenti a gyulladást és elpusztítja a kórokozókat, így segítve a gyógyulást
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Csepp Extra® belsőleges oldatos cseppek

30 ml

1 320 Ft

44 Ft/ml
Komplex összetételével hatékonyan támogatja az immunrendszert nátha, influenza idején
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Vény nélkül kapható roboráló gyógyszer

Coldrex® Junior por belsőleges oldathoz

10 db

1 775 Ft

177,5 Ft/db
6 éves, vagy annál idősebb gyermekeknél a megfázás és influenza tüneteinek enyhítésére szolgál. Hatóanyagainak köszönhetően enyhíti az orrdugulást, a torokfájást, csillapítja a fejfájást és csökkenti a lázat
Omega Pharma Hungary Kft.
1138 Budapest, Madarász Viktor u. 47-49.
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2019. januári száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el