Mi vár ránk a kórházban?

Szerző: Kalmár Lalita
Mire vagyunk jogosultak, ha kórházba kerülünk? Mit tehetünk, ha nem rendelkeznek az általunk szedett gyógyszerrel? Miben más egy kórházban kapott készítmény, mint amit a patikában kapunk? Dr. Ladányi Gábor, a Kenézy Gyula Kórház főgyógyszerésze válaszol.
dr. Ladányi Gábor
Milyen gyógyszeres ellátásra vagyunk biztosítva a kórházi ápolás ideje alatt?

Jogszabály szerint a társadalombiztosítással rendelkező beteg számára a teljes tartózkodás alatt a kórház biztosítja a gyógyszereit. Ez alatt se a háziorvosa, se más kórházon kívüli kezelőorvos nem írhat fel receptre gyógyszert. Ez a szigorú elmélet, a gyakorlatban azonban előfordul, hogy a társbetegségek kezelésére szánt gyógyszereket behozatják a betegekkel. A kórházak kialakítanak egy úgynevezett kórházi gyógyszerlistát, ami azt jelenti, hogy az adott orvosi szakmák gyógyító gyakorlatának megfelelő, legkedvezőbb feltételek mellett beszerezhető gyógyszerek vannak raktáron. Ennek ellenére sokszor előfordul, hogy az adott osztály nem rendelkezik a beteg által eddig szedett készítménnyel. Ilyenkor két út létezik, vagy viszi magával a gyógyszert a kórházba, vagy vár az intézmény által számára megrendelt gyógyszerre. Röviden összefoglalva: minden beteg biztosan elvárhatja (és várja is el!), hogy a kórházban a bekerülés miatti betegsége gyógyszereit megkapja, a társbetegségek gyógyszerei tekintetében előforduló gyakorlat („behozatás”) pedig nem szabályos, de praktikus.

Milyen különbségek vannak a kórházak gyógyszerellátását illetően?

A kérdés gazdasági és orvosi szempontból is megközelíthető. A kórházak többsége „alulfinanszírozott”, így sok más mellett a gyógyszerkiadások is súlyos terhet rónak a költségvetésükre. Ezt a nehézséget különböző módszerekkel próbálják orvosolni, például kedvezmények kihasználásával, a kórházi kezelési napok optimalizálásával, vagy adósság átütemezéssel. Ebben a munkában a kórházi gyógyszerésznek is jelentős szerepe van, hiszen zökkenőmentesen kell biztosítani a gyógyító osztályok számára a szükséges gyógyszereket. Már Magyarországon is vannak olyan kórházak, klinikák, ahol a beteg is találkozhat gyógyszerésszel, aki klinikai gyógyszerészként részt vesz a viziten és megbeszéli a gyógyszerelést az orvossal.
A gyógyszerellátás orvosi szempontból a különböző fekvőbeteg gyógyintézetekben az ún. progresszivitási szinteknek megfelelően változik. Ez azt jelenti, hogy például egy kisebb városi kórházban nem feltétlenül ugyanazokat a gyógyszereket alkalmazzák, mint egy országos intézetben, vagy esetleg klinikán.

Miben különböznek a kórházban kapott gyógyszerek a patikában vásárolhatóktól?

Sok olyan gyógyszer létezik, amiket csak kórházakban használnak. Ennek több oka van. Több olyan szer létezik, melyeket a beteg otthon nehezen tud alkalmazni, ilyenek például a gyógyszeres infúziók. Vannak olyan gyógyszercsoportok, például egyes antibiotikumok, amelyek hatóanyagtartalmuk miatt csak kórházi forgalomban alkalmazhatók. A kórházak beszereznek egyedi gyógyszereket is, melyek nincsenek forgalomban hazánkban, de bizonyos súlyos, vagy ritka betegség esetében a gyógykezeléshez szükségesek. Végül akadnak olyan gyógyszerek, melyek otthoni alkalmazása értelmetlen és veszélyes lenne, például az altatáshoz vagy a sebészeti műtétekhez használt szerek.

Pontosan mire vagyunk biztosítva egy kórházi ellátás során?

A jogszabály szerint minden betegnek joga van az egészségi állapota által indokolt, megfelelő egészségügyi ellátáshoz. Az érvényes egészségbiztosítással rendelkező személy betegsége esetén jogosult fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásra, amibe természetesen a gyógyszerellátása is beletartozik. Az ellátás része a betegség megállapításához szükséges vizsgálatok biztosítása, a gyógykezelés illetve gyógyászati ellátás, a szükséges gyógyszerek, kötszerek, gyógyászati segédeszközök biztosítása, az ápolás, tanácsadás, az ideális étkezés (diéta) biztosítása, és a megfelelő kórházi elhelyezés.

Lehet-e véges a kórházi ellátás?

Nincs limit, ameddig a kórházban tartózkodás a gyógykezelés szempontjából indokolt, addig az ellátás megilleti a beteget.

Milyen jogszabályi változások léptek érvénybe az elmúlt évek során?

A betegeket érintő kórházi gyógyszerellátás tekintetében lényeges változások nincsenek, az eddig idézett jogszabályok az 1997. évi CLIV. Törvény az egészségügyről ill. az 1997. évi LXXXIII. Törvény kötelező egészségbiztosítás ellátásairól meghatározzák az ellátás alapelveit, az apróbb változások ezeket az elveket nem érintik.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!