Mit jelent a tenziós fejfájás?

Szerző: Szimpatika
A tenziós fejfájás a fejfájások leggyakoribb típusa. Bár nem jár súlyos szövődményekkel, a munkavégző képességre és az életminőségre jelentős befolyással bír.
A tenziós fejfájás, általában enyhe vagy mérsékelten súlyos fájdalommal jár, amelynek nincs jellemző helye, a fej bármely részét érintheti. Sokan abroncsszerűen szorító fájdalomról számolnak be, sok esetben pedig tarkótáji fájdalom is társulhat hozzá. A betegség nők esetében gyakoribb, mint férfiaknál: a nők mintegy 80, míg a férfiak 70 százaléka szenved el élete során legalább egyszer tenziós fejfájást, leggyakrabban 20 és 50 éves kor között. A migrénben szenvedő betegek többségének tenziós típusú fejfájása is van.

Noha a panasz oka általában nem deríthető ki pontosan, létezik hatékony kezelés a betegségre. A terápia életvezetési változtatások, nem gyógyszeres eljárások és gyógyszerek megfelelő kombinációjából áll.

A tenziós fejfájás tünetei

A tenziós fejfájás időtartama 30 perc és egy hét között változhat. Lehet, hogy csak időről időre jelentkezik a fájdalom, ám az is előfordulhat, hogy ezalatt az idő alatt szinte folyamatosan fennáll. Ha a fejfájás több hónapon keresztül havonta több mint 15 napon kialakul, akkor idültnek (krónikus) tekintjük. Sajnálatos módon a krónikus tenziós fejfájás néha évekig is elhúzódik. A tenziós fejfájás enyhe vagy mérsékelten súlyos, általában tompa, szorító vagy sajgó fájdalom, amely a homloktájékon, illetve a két halántékcsont között jelentkezik. Sokan számolnak be abroncsszerűen szorító fájdalomról. Előfordul, hogy a fájdalom a fejről elindulva mintegy csuklyaként lesugárzik a vállakba. Sokan számolnak be arról, hogy a fejfájás már reggel kialakul, de van, akinél csak akkor jelentkezik, amikor a munkahelyi, illetve otthoni stresszhatás éri. A fájdalom időszakonként és betegenként is változhat.

Fotó: www.bouvet.cafeblog.hu
A tenziós fejfájásban szenvedő betegeknél az alábbi tünetek alakulhatnak ki:
  • A fejbőr, a vállak és a nyakizmok nyomásérzékenysége.
  • Alvási nehézség.
  • Fáradtság.
  • Ingerlékenység.
  • Étvágytalanság.
  • Koncentrálási nehézség.
Tenziós fejfájás vagy migrén?

A migrén bizonyos formáival szemben, a tenziós fejfájáshoz nem társulnak különböző látáspanaszok (sötét foltok vagy villódzó fények), émelygés, hányás, hasi fájdalom, gyengeség vagy zsibbadás a test egyik oldalán, illetve nem jelentkezik elkent beszéd. Miközben a fizikai aktivitás fokozza a migrént, a tenziós fájdalomra nem gyakorol semmilyen hatást. Vannak, akik a tenziós fejfájás mellett, fokozottan érzékenyekké válnak fényre illetve hangokra, de ez nem gyakori tünet. Mivel a tenziós fejfájás és a migrén hasonló agyi kémiai változásokkal jár, egyes kutatók szerint a két fejfájástípus kapcsolatban áll egymással. Van, aki szerint a migrén a rendszeresen kialakuló tenziós fejfájás talaján fejlődik ki, mások szerint a tenziós fejfájás nem más, mint enyhe és tünetszegény migrén.

Az epizódikus tenziós fejfájásban szenvedő betegek ritkán mennek orvoshoz. Ennek egyik oka, hogy a tenziós fejfájás általában könnyen kezelhető a vény nélkül kapható gyógyszerekkel. A másik ok, hogy sokak szerint a fejfájás orvosilag nem komoly dolog. A fejfájás - még ha súlyos is -, általában valóban nem valamilyen komoly betegség tünete, hanem inkább a betegségeket jelző, fájdalomképző rendszer működészavara. Néha azonban a fejfájás súlyos betegséget is jelezhet (pl. daganatot vagy egy ér megrepedését), ezért mindig forduljon orvoshoz, ha olyan típusú vagy erősségű fejfájást észlel, amelyet korábban még nem tapasztalt! Ha a tenziós fejfájás befolyásolja a mindennapjait, ne habozzon, beszéljen orvosával, mivel ez a fájdalom könnyen csillapítható! Orvosa az Ön segítségével egyénre szabott kezelési tervet dolgoz ki a tünetek enyhítése és megszüntetése érdekében, amelyben életviteli módosítások, gyógyszeres és alternatív gyógyászati kezelések is szerepelnek.

Feltétlenül keresse fel orvosát vagy hívjon mentőt, ha az alábbi figyelmeztető tüneteket észleli:
  • Hirtelen, villámcsapásszerűen kialakuló, súlyos fejfájás.
  • Lázzal, nyaki merevséggel, kiütéssel, zavartsággal, görcsökkel, kettős látással, gyengeséggel, testfél zsibbadással, illetve beszédzavarral társuló fejfájás.
  • Fejfájás fejsérülést követően, különösen akkor, ha fokozódik.
  • Tartós és egyre romló fejfájás, amit köhögés, mozgás, erőlködés, vagy hirtelen mozdulat fokoz.
  • A fejfájás 50 éves életkor felett alakul ki.
  • Gyermek esetében olyan súlyos a fejfájás, hogy miatta nem tud iskolába járni.

Forrás: WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!