Mely korban vagyunk a legboldogabbak?

2014. 12. 25.
Szerző: Szimpatika
Húsz évesen, amikor úgy érezzük, hogy semmi sem lehetetlen? 30 évesen, a szakmai és családi teljesítményünkkel? Negyven után, amikor a gyerekek elhagyják a szülői fészket, és részben leveszik a terhet a vállunkról? Egyáltalán nem! A boldogság 60 évesen jön el. Leghamarabb 45 és 54 év között.
Ez tudható meg a The Lancet orvosi havi lapból, angolszász kutatók tanulmányának konklúziójából, amelyet a különböző életkorok „jó érzetének” alakulásáról készítettek - írja a gepnarancs.hu.

De mit értünk „jó érzés” alatt, mivelhogy a fogalom homályos és szubjektív? A szerzők szerint három változat létezik. Az első, aki boldognak érzi magát, tudja élvezni a gyönyöröket és hedonista. A másodikak inkább csak jó a közérzet, hogy teljesítette a feladatát. A harmadiknak attól van jó napja, mert úgy érzi, hogy megtalálta életének az értelmét. A „jó közérzet” nyilvánvalóan attól függ, amit megélünk, de az elégedettség nem lesz ugyanaz a húszévesnek, vagy a negyvenesnek. A Gallup World Poll széleskörű szondázására alapozva, amelyet 160 országban végeztek, a kutatók felfedezték, hogy a boldogság szintje egy görbe szerint alakul. Egyre kevésbé leszünk boldogok 25 és 40 év között, majd ezt követően egyre inkább, míg a csúcsot 60 év körül érjük el. A 40 évesekre az élet minden nyomása nehezedik: a serdülő gyerekek, vagy akik éppen, hogy beléptek az aktív életbe, a hitelek visszafizetése, az öregedő szülők, akikkel foglalkozni kell. A munkában ugyanakkor harcolni kell, hogy elérjenek egy előléptetést, vagy hogy éppenséggel megőrizhessék a munkájukat.


Az 50 éves úgy tűnik, eléri a szellemi bölcsességet. Miután felépítette a karrierjét és a családját, az ambíciói csökkennek és megszabadul bizonyos nyomásoktól. Ne felejtsük el, hogy a várható élettartam növekszik, és szebben öregszünk. És a szexualitás sem szűnik meg a ráncokkal. A 60 évesek jó közérzetének ez a foka azonban csak az anglofon országok lakosaira érvényes, mint az amerikaiakra, a kanadaiakra, az angolokra, az írekre, ausztrálokra, és az új-zélandiakra. Könnyű elképzelni, hogy jobb olyan országban élni, ahol például jó a nyugdíj-, az egészségügyi- és az idősebbek alkalmazás politikája. Kelet-Európában és a volt Szovjetunió államaiban a jó közérzet a kor emelkedésével csökken. Afrikában, ahol az idős kor referenciául szolgál, és tiszteletet követel, a jó közérzet szintje a korral nem változik.

De hogyan legyen boldog az idős ember? A kellemes időtöltéssel, hobbikkal, közösségi életbe való bekapcsolódással. Egy angol tanulmány, amely az életkor hosszát kutatja, kimutatta, hogy a kevésbé boldog emberek közel egyharmada előbb hal meg, minthogy valóban boldog lenne. És ez független a kortól, a nemtől, a fizikai és szellemi egészségtől, valamint a társadalmi és demográfiai tényezőktől.

Forrás: gepnarancs.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!