Nyolc évvel rövidíti meg az életet az elhízás

Szerző: Szimpatika
Az elhízás évekkel rövidíti meg az életet, és jó néhány betegségben eltöltött évet is jelent - derült ki egy brit felmérésből, amiről a The Telegraph számolt be.
A fiatal kori elhízás akár nyolc évvel is megrövidítheti az életet, és a betegeskedéssel eltöltendő évek számát is növeli - figyelmeztetnek brit kutatók. Most először sikerült ugyanis számszerűsíteni, hogy milyen befolyással van az életkilátásokra az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód.

Szakértők abban bíznak, hogy a sokkoló számok hatni fognak: és többen igyekeznek majd megszabadulni felesleges kilóiktól. A kanadai McGill Egyetem kutatói azt számolták ki, hogy az elhízás, illetve a túlsúly okozta betegségek, amilyen a kettes típusú cukorbetegség vagy a szívbetegség, milyen halálozási kockázattal járnak.

Azt találták, hogy az átlagéletkort nyolc évvel rövidíti meg az elhízás. Ráadásul az elhízottak számára átlagosan további 19 év betegeskedést is jelent ez az állapot. Ez azt jelenti, hogy egy rendkívüli mértékben elhízott személy a húszas éveiben arra számíthat, hogy már az ötvenes éveitől betegeskedni fog, és a várható életkora 71 év - az átlagos 79 helyett. Az elhízás következtében megnő a szívbetegség, a cukorbetegség, a stroke és a rák kockázata.



"Minél inkább túlsúlyos valaki, és minél fiatalabb, annál nagyobb a hatása ennek az egészségére" - mondta el Paul Grover, a McGill Egyetem professzora. A szakértő szerint a számok talán figyelmeztethetik az érintetteket a valós veszélyekre. Ami annál is inkább fontosabb lenne, hiszen Nagy-Britanniában minden ötödik gyerek elhízott. Előrejelzések pedig azt mutatják, hogy 2050-re Nagy-Britannia lakosságának körülbelül a felét fogja érinteni az elhízás problémája, ami évente körülbelül 50 milliárd fontjába fog kerülni az államnak.

A kutatásban két amerikai egészségügyi adatbázis 2003 és 2010 közötti adataival dolgoztak; ezek alapján alkottak meg a kutatók egy olyan számítógépes modellt, amely meg tudta becsülni, hogy az egyes betegségeknek mennyivel nő meg a kockázatuk a testtömeg függvényében. Ezek után azt nézték meg, hogy az elhízás mennyire befolyásolja az egészségben eltöltött évek számát, illetve a halálozást az amerikai 20 és 79 év közötti felnőttek körében - a normál testsúlyú emberekhez viszonyítva.

Az eredmények szerint azok a túlsúlyos személyek, akiknek a testtömegindexük (BMI) 25-30 kg/m2, várhatóan legfeljebb három évvel élnek kevesebbet - függőn a nemüktől és az életkoruktól. Azok az elhízott személyek, akiknek a BMI-jük 30-35 kg/m2, egy-hat évvel rövidítik meg az életüket. A rendkívül elhízottak pedig, akiknek a BMI-jük 35 kg/m2 fölött van, nyolc évet veszítenek. Ez pedig a fiatalokat, a 20 és 39 éves kor közöttieket érinti a leginkább. A kutatás azt is kimutatta, hogy a fölösleges kilók nemcsak a várható évek számát csökkentik, de az egészségesen eltöltött időt is megrövidítik. A legdrámaibb módon ez a fiatalokat, a 20-29 éveseket érinti: az ő esetükben akár 19 évnyi betegeskedést is jelenthet az elhízás. A szakértők abban bíznak, hogy az elhízás következményeinek számszerűsítése segít abban, hogy a problémát a helyén kezeljék az emberek, és próbáljanak meg tenni ellene.

Forrás: Napi Doktor

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!