Jó eredmények az ebola elleni védőoltással

2014. 11. 28.
Szerző: Szimpatika
Egy kísérleti Ebola-vakcinával végzett humán kísérletek biztató eredményt hoztak amerikai kutatók szerint, akik azt remélik, hogy a halálos vírus ellen belátható időn belül hatékonyan védekezhetünk.
Húsz egészséges felnőttet oltottak be a vakcinával, akiknek a szervezetében ebola-ellenes antitestek jelentek meg. A National Institutes of Health (NIH) kutatói szerint súlyos mellékhatást nem tapasztaltak, igaz, két ember az oltást követő napon hőemelkedést produkált – a vakcinát a NIH egyik kutatóhelye és a brit GlaxoSmithKline gyógyszergyártó óriás közösen fejlesztette ki. „Az előzetes eredmények alapján folytatjuk a munkát és jóval nagyobb körben teszteljük a vakcina hatékonyságát" - mondta a CNN-nek Anthony Fauci, a NIH fertőző betegségek részletének igazgatója.


Ebben a vizsgálatban a genetikai anyag az ebola-vírus két törzséből (szudáni és zaire-i) származik, de fontos, hogy a vakcina nem tartalmaz teljes ebola vírust, és nem okozhat fertőzést. A kísérlet során az 18 és 50 év közötti önkéntesek fele alacsonyabb, másik fele nagyobb dózisban kapott a hatóanyagból. Az oltás után két, illetve négy héttel az ebola-ellenes antitestek mennyiségét mérték meg. Mindenkinél kimutatták az antitestek jelenlétét, a nagyobb dózissal oltott személyek esetében többet.

Ha a további klinikai vizsgálatokon nem bukik meg a vakcina, akkor nagy valószínűséggel az egészségügyi dolgozókat az elsők között oltják be – eddig 592 orvos és ápoló fertőződött meg a vírussal, közülük 340-en elhunytak. Az egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint összesen 5689 ember halt meg a 15935 fertőzött közül. Nyolc országban találtak betegeket, Libéria, Guinea és Sierra Leone a legfertőzöttebb.

Forrás: NOL.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!