A szervezet öngyógyításának elősegítése

Gyógytorna, gyógymasszázs, csontkovácsolás és a többi – távolról sem azonosak, a köztudatban mégis egybemosódnak. Összeállítás-sorozatunkban arra teszünk kísérletet, hogy elhatároljuk őket egymástól. Az első részben dr. Kálbori Zsolttal, a kiropraktika doktorával beszélgettünk.
dr. Kálbori Zsolt
Az emberek többségének Magyarországon egyelőre legfeljebb Alan Harper ugrik be a kiropraktikáról a Két pasi meg egy kicsi című sorozatból, illetve az, hogy valami csontkovácsoláshoz hasonló dolog. Úgy tudom, így nem teljesen pontos...

Ha gyorsan kell elmagyaráznom, miről van szó, néha én is élek ezzel a példával, ez azonban félrevezető. A technikákban akad némi átfedés, és mindkét kezelés esetében lehet hallani ízületi kattanásokat, ezt leszámítva viszont ég és föld a kettő, sőt, a kiropraktika sok olyan technikát ismer, amely nem is alkalmazza a jellegzetes kattanó hangot. A gerinc olyan eltéréseit, szubluxációit kezeljük, melyek a kilépő idegpályák működését gátolhatják. Lehet szó normális pozíciójából elmozdult csigolyáról, ízületi blokkról, illetve arról, hogy az elmozdult csigolya irritál egy kilépő ideggyököt, ami rossz működéshez vezet a szervezetben. Ha e három tényező fennáll, akkor beszélünk ténylegesen szubluxációról. Ezeket kívánja a kiropraktőr helyrehozni, a szervezet öngyógyító képességeit is befolyásolva. Gerincen dolgozunk, mégis az idegrendszer a cél, tehát más, szintén a gerincet célzó kezelésekkel szemben szemléleti különbségről beszélhetünk.

Mi a lényeg? A fájdalmak enyhítése, vagy a problémák megszüntetése?

A szemlélet lényege, hogy a szervezetnek akarunk segíteni megszüntetni a problémákat, vagyis soha nem a tünetek kezelése a lényeg. Az emberi szervezet öngyógyító képessége rengeteg problémát képes megszüntetni, ha semmi sem gátolja a normális működését. A fájdalom megszüntetése többféle természetes módszerrel is elérhető: hideggel, meleggel, akár mechanikus stimulációval. Jó példa erre, amikor az ember dörzsöli a beütött testrészét: ilyenkor számtalan idegvégződés stimulálásával érünk el fájdalomcsillapító hatást. A kiropraktika lényege nem a fájdalomcsillapítás, de a rövid erőkarú, hirtelen kis mozdulatok segítenek beindítani a leakadt ízületben a mozgást. Onnantól a szervezet újra tudja végezni a dolgát, azaz szűnnek a tünetek, fájdalmak.

Fájdalmas a kezelés?

A cél, hogy ne legyen az. Ezért kell többféle technikát ismerni, melyekkel úgy lehet területeket kezelni, hogy közben nem aktiváljuk azok fájdalomreceptorait. Természetesen nem mondom azt, hogy ha gerincsérv, netán akut vagy krónikus gyulladás esetén nyomjuk vagy mozgatjuk az adott területet, az nem fáj, de törekszünk rá. Sokszor nem is kézzel, hanem műszerekkel aktiváljuk a gerinc mentén található mozgás- és pozícióreceptorokat, hogy így „mozdítsunk meg” bizonyos központokat az agyban.

Korábbi agyterületek újbóli aktivizálását célozzák?

A szervezet szokásokra épül: megszokik valamit, és ugyanazt csinálja újra meg újra, akkor is, ha az rossz. Ilyenkor be kell segíteni, hogy ismét megfelelően működjön. Ezt célozzák a kezeléssorozataink azáltal, hogy a leakadt kisízületeket ismétlődően mozgásra stimuláljuk.Mennyire gyógyítható meg így például egy gerincsérv, és mennyire kompatibilis a kiropraktika más terápiákkal?

A kiropraktikai kezelésekkel teljes mértékben meggyógyítható egy gerincsérv. A nagykönyv szerint nagyjából kettő-nyolc hónap a gyógyulás: megfelelő kezelés esetén gyorsítható a sejtszintű regeneráció. Az időre elsősorban ahhoz van szükség, hogy a szervezet az immunrendszer által lebontsa és elszállítsa a gerinccsatornában található fizikai kitüremkedéseket. A sebészet is ezt teszi, eltávolítják a sérvet, de a működés és a statika a gerincben ettől nem javul, márpedig a sérvnek ez az oka. Így rövid időn belül új sérv alakulhat ki. A kiropraktika emellett százszázalékosan kompatibilis más terápiákkal is. Gyógymódként azonban eszünkben sincs azt felvázolni, hogy miután átesett a kezelésen, a beteg bármit csinálhat, már nem lehet semmi baja. Ez egy természetes gyógymód, az a kiinduló gondolata, hogy az emberi szervezet fő irányítóközpontja az idegrendszer, és gyógyszer, illetve műtét nélkül oldjuk meg azokat a problémákat, melyek nem balesetből vagy sérülésből erednek.

Eszerint ilyen esetekben nem alkalmazható a kiropraktikai kezelés?

A kiropraktika alkalmazható a gyógyulást elősegítő gyógymódként, de kontraindikált csonttörések, netán a csontokat gyengítő, gerincáttétes daganatos megbetegedések meglétekor, illetve közeli műtéti eljárások esetében az érintett területeken nem alkalmazzuk.

Tud-e valamit kezdeni egy térdsérülésnél, egy vállproblémánál, melyek csak közvetetten kapcsolódnak a gerinchez?

A kiropraktika több mint százféle különböző technikát ismer és alkalmaz, ezek között akadnak kimondottan olyan metodikák, melyek a lágyrészekre, a végtagokra és azok ízületeinek manipulációjára alkalmasak.

Életkori korlátozás van?

A kiropraktőr a kezeléshez használt módszerekkel, technikákkal alkalmazkodik a páciens korához. Egy újszülöttnél nagyon fontos az idegrendszer zavartalan működése a helyes fejlődés miatt, ebben segít a kiropraktikai igazítás, ami nem fáj a babának. Időseknél szintén érdemes módosítani a technikákat a merevebb ízületek és izmok, netán a gyengült csontszerkezet miatt. Sőt, várandós kismamák esetében is vannak alkalmazható technikák. A babának kimondottan fontos, hogy megfelelő mozgástere legyen a méhen belül, amit egy elmozdult keresztcsont vagy egy elcsavarodott medence egyértelműen gátol. Emellett, a terhesség alatt gyakori a hát-, a nyak- és a derékfájdalom, de ettől még nem természetes.

A páciens mennyire segíthet rá két kezelés között arra, hogy javuljon az állapota?

A rendelőben eleve gyógytornával és gyógymasszázzsal egészítjük ki a kezeléseket, hiszen nem az a cél, hogy valaki egy életen át heti több alkalommal is terápiára járjon. Ha közben igyekszik a beteg saját magát is karbantartani, a problémák is sokkal kisebb eséllyel térnek vissza. Fontos, hogy tornáztassuk magunkat: a gyógytorna a kiropraktikát is segíti.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ajánlataink

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!