Mi volt előbb?

2014. 11. 06.
Szerző: Novák Péter
|
Jut eszembe a tyúk vagy a tojás prioritását firtató felvetés, midőn meglepően részletes asztali naptáram a szaporodás meszes héjú gyümölcsének ünnepére figyelmeztet, október második péntekén.
Na nem biológiai, állatvédelmi, esetleg esztétikai értelemben. A Nemzetközi Tojásszövetség már 1999-ben kijelölte a dátumot, és azóta a több mint harminc tagország rendezvények sokaságával hívja fel figyelmünket nélkülözhetetlenségére. Mármint a tojáséra... Úgy tűnik, összeesküvés-elméletekben gazdag „közgondjaim” az élelmezés tekintetében is nyughatatlanok, amennyiben a gazdasági érdekek kölcsönhatásai körvonalazódnak az ilyen és hasonló típusú jeles napok felfedezése kapcsán, de azonnal. Hisz a manapság újra kergülő marhák, az évről évre barátságtalanabb sertések és az örökké népszerűtlen vízi szerzetek alternatívájaként emlegetett baromfik nemrég még influenzásak voltak, egyetlen petesejtjük pedig koleszterinbombaként robbant az újságok címoldalán. Tán rosszul emlékszem? Mi több, a húsimádók tragikomédiája a zöldség-gyümölcs fronton sem ismeretlen: a vetőmagtól a terményig, az őstermelőtől a multiig mind kellékek és szereplők a felhasználói osztályharcban!

Ha már itt tartunk, most nyugtatom meg a Kedves Olvasót – nemkülönben afrikai, ázsiai és még ki tudja, a planéta hány pontján, például hazánkban is éhező testvéreinket –, nem kívánom a jól ismert indulatokat gerjeszteni afféle általánosságok számbavételével, mint a technológia, a népesség és a fogyasztás kóros összefüggései. Legyen bár kiindulásom origója ez utóbbi, azaz a kóros összefüggés.

Akárhogy is, de a létezés tünetegyüttesének sajátja, mondhatni kohéziója az anomália; egymásnak ellentmondó törekvések egyidejű jelenléte. Fajunk, jelenlegi vezető státusza törzsfejlődési jelentőséget tulajdonít nekik, ugyanakkor, az idő és hatásfok koordináta-rendszerében inkább a teremtéselméleti értelmezés a preferált; nehéz az evolúció végtelen kombinációinak valamely kivezetéseként definiálni magunkat, tekintve a számtalan életidegen hülyeséget...Az vagy, amit megeszel – zengi a Zen, embermagasságú hűtőszekrényem meditatív zümmögésének kíséretében mélyítve el a felfedezést: szemétláda vagyok! A szélesre tárt frizsider tartalma magáért beszél, érzékszervi tapasztalások útján igazolva a kritikus énképet. Egykor hívogató tejtermékek, csábító feliratok megtépázott tipográfiái emlékeztetnek a vágy titokzatos tárgyaira, az anno varázslatos illatú felvágottak savanykás erjedése, a valaha kemény, és mégis érett gyümölcsök fonnyadt tapintása. Csendesen bugyogó lekvár- és kompót-összeállítások mentén halad a mentális katasztrófaturizmus, hogy végül ne csak összegszerűen, lelkileg is elszámoltassam magam, lévén, mi magunk raktuk el a kert ingyen adományait.

Jó kérdés, hogy mi lesz az emberiséggel, de mi lesz velem, anyagilag, szervezetileg, végezetül morálisan? Mert a fagyasztó csak a jéghegy csúcsa!
Széleskörű kulináris érdeklődésem semmit nem hagy ki, már a költségvetés keretein belül; volt, hogy reggelizhettem kaviárt pezsgővel az esküvőm reggelén, és megőrülök a tejfölös kifliért. Szó, mint száz: szeretem a hasamat! Magyar vagy nemzetközi, kímélő vagy megterhelő, damasztos vagy fapados, egyre megy. Csak minőség legyen! Meg egészség, ahogy valójában mondani szokás, pedig ezzel szemben a mennyiség dominál, nem egyszer. A harmadik x óta feltűnő, majd eltűnő módon lifteznek hordozott kilogrammjaim, hasonlatosan a sűrűsödő prevenciós, és olykor már valós problémákkal foglalkozó orvosi vizsgálatok eredményeihez. Mondhatni, hedonistaként is, aszkétaként is viszem a prímet, kóros összecsengéseként a végleteknek...

Mi volt előbb? Egyik sem. Volt balansz, és egy minden hibája ellenére tökéletes felépítmény. Ismerve, és ahol lehet, segítve fogyatékos társaink küszködéseit a fizikummal, nem tudom, miként feledkezhetek meg időről időre erről? Olvasva, tapasztalva a nélkülözés embert próbáló valóságát, miért hagyom, hogy a lélek magas és mély pillanatai ennyire materiális formát(lanságot) öltsenek? Mert megengedhetem magamnak?

Kisebbik gyermekem úgynevezett rossz evő. Persze mihez képest, mikor magunk és a szakemberek tapasztalatai szerint semmi baja sincs, sőt, szerinte sem! Háromévesen mondta ki azt, amit nekem is tudnom kellene magamról: „Apa! Annyit eszem, amennyi vagyok!”
Ennyi bölcsességgel magunk is többre mehetnénk, fékekkel és ellensúlyokkal vigyázva a rendszert. Mert ezt is szokás mondani.
Októberi akció

Otrivin Rapid Menthol 1 mg/ml oldatos orrspray

10 ml

1 870 Ft

187 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Actival Extra filmtabletta

120 db

4 700 Ft

39,2 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Diclac® Dolo 50 mg/g gél

50 g

1 330 Ft

26,6 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres C MAX 1500 mg RETARD filmtabletta csipkebogyó kivonattal + 3000 NE D3-vitamin

90 db

3 780 Ft

42 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény*

Magne B6® bevont tabletta

50 db

1 950 Ft

39 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neogranormon kenőcs

25 g

1 340 Ft

53,6 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Patikárium Multivitamin 50+ tabletta

60 db

1 640 Ft

27,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény*

Oscillococcinum® gólyócskák

10×3 adag

6 260 Ft

208,7 Ft/adag
Vény nélkül kapható homeopátiás gyógyszer

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

1 900 Ft

118,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cetebe 500 mg retard kemény kapszula

120 db

3 800 Ft

31,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Imodium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 180 Ft

59 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Csepp Extra® belsőleges oldatos cseppek

30 ml

1 350 Ft

45 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mucopront 50 mg/g szirup

200 ml

1 690 Ft

8,5 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neo Citran Max köptetővel por belsőleges oldathoz

10 db

2 530 Ft

253 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Eurovit® Oliva-D 2200 NE kapszula

60 db

2 460 Ft

41 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény*

ACC Instant 600 mg belsőleges por

10 db

2 300 Ft

230 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ocuvite® LUTEIN forte tabletta

30 db

2 960 Ft

98,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény*

Sperti Preparation H® végbélkúp

12 db

2 450 Ft

204,2 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Tantum Verde® menta 3 mg szopogató tabletta

20 db

1 690 Ft

84,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cataflam Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

1 900 Ft

95 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

LINEX® FLORA élőflórát tartalmazó kapszula

14 db

1 750 Ft

125 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény*

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2019. októberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el