Mi volt előbb?

2014. 11. 06.
Szerző: Novák Péter
|
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Jut eszembe a tyúk vagy a tojás prioritását firtató felvetés, midőn meglepően részletes asztali naptáram a szaporodás meszes héjú gyümölcsének ünnepére figyelmeztet, október második péntekén.
Na nem biológiai, állatvédelmi, esetleg esztétikai értelemben. A Nemzetközi Tojásszövetség már 1999-ben kijelölte a dátumot, és azóta a több mint harminc tagország rendezvények sokaságával hívja fel figyelmünket nélkülözhetetlenségére. Mármint a tojáséra... Úgy tűnik, összeesküvés-elméletekben gazdag „közgondjaim” az élelmezés tekintetében is nyughatatlanok, amennyiben a gazdasági érdekek kölcsönhatásai körvonalazódnak az ilyen és hasonló típusú jeles napok felfedezése kapcsán, de azonnal. Hisz a manapság újra kergülő marhák, az évről évre barátságtalanabb sertések és az örökké népszerűtlen vízi szerzetek alternatívájaként emlegetett baromfik nemrég még influenzásak voltak, egyetlen petesejtjük pedig koleszterinbombaként robbant az újságok címoldalán. Tán rosszul emlékszem? Mi több, a húsimádók tragikomédiája a zöldség-gyümölcs fronton sem ismeretlen: a vetőmagtól a terményig, az őstermelőtől a multiig mind kellékek és szereplők a felhasználói osztályharcban!

Ha már itt tartunk, most nyugtatom meg a Kedves Olvasót – nemkülönben afrikai, ázsiai és még ki tudja, a planéta hány pontján, például hazánkban is éhező testvéreinket –, nem kívánom a jól ismert indulatokat gerjeszteni afféle általánosságok számbavételével, mint a technológia, a népesség és a fogyasztás kóros összefüggései. Legyen bár kiindulásom origója ez utóbbi, azaz a kóros összefüggés.

Akárhogy is, de a létezés tünetegyüttesének sajátja, mondhatni kohéziója az anomália; egymásnak ellentmondó törekvések egyidejű jelenléte. Fajunk, jelenlegi vezető státusza törzsfejlődési jelentőséget tulajdonít nekik, ugyanakkor, az idő és hatásfok koordináta-rendszerében inkább a teremtéselméleti értelmezés a preferált; nehéz az evolúció végtelen kombinációinak valamely kivezetéseként definiálni magunkat, tekintve a számtalan életidegen hülyeséget...Az vagy, amit megeszel – zengi a Zen, embermagasságú hűtőszekrényem meditatív zümmögésének kíséretében mélyítve el a felfedezést: szemétláda vagyok! A szélesre tárt frizsider tartalma magáért beszél, érzékszervi tapasztalások útján igazolva a kritikus énképet. Egykor hívogató tejtermékek, csábító feliratok megtépázott tipográfiái emlékeztetnek a vágy titokzatos tárgyaira, az anno varázslatos illatú felvágottak savanykás erjedése, a valaha kemény, és mégis érett gyümölcsök fonnyadt tapintása. Csendesen bugyogó lekvár- és kompót-összeállítások mentén halad a mentális katasztrófaturizmus, hogy végül ne csak összegszerűen, lelkileg is elszámoltassam magam, lévén, mi magunk raktuk el a kert ingyen adományait.

Jó kérdés, hogy mi lesz az emberiséggel, de mi lesz velem, anyagilag, szervezetileg, végezetül morálisan? Mert a fagyasztó csak a jéghegy csúcsa!
Széleskörű kulináris érdeklődésem semmit nem hagy ki, már a költségvetés keretein belül; volt, hogy reggelizhettem kaviárt pezsgővel az esküvőm reggelén, és megőrülök a tejfölös kifliért. Szó, mint száz: szeretem a hasamat! Magyar vagy nemzetközi, kímélő vagy megterhelő, damasztos vagy fapados, egyre megy. Csak minőség legyen! Meg egészség, ahogy valójában mondani szokás, pedig ezzel szemben a mennyiség dominál, nem egyszer. A harmadik x óta feltűnő, majd eltűnő módon lifteznek hordozott kilogrammjaim, hasonlatosan a sűrűsödő prevenciós, és olykor már valós problémákkal foglalkozó orvosi vizsgálatok eredményeihez. Mondhatni, hedonistaként is, aszkétaként is viszem a prímet, kóros összecsengéseként a végleteknek...

Mi volt előbb? Egyik sem. Volt balansz, és egy minden hibája ellenére tökéletes felépítmény. Ismerve, és ahol lehet, segítve fogyatékos társaink küszködéseit a fizikummal, nem tudom, miként feledkezhetek meg időről időre erről? Olvasva, tapasztalva a nélkülözés embert próbáló valóságát, miért hagyom, hogy a lélek magas és mély pillanatai ennyire materiális formát(lanságot) öltsenek? Mert megengedhetem magamnak?

Kisebbik gyermekem úgynevezett rossz evő. Persze mihez képest, mikor magunk és a szakemberek tapasztalatai szerint semmi baja sincs, sőt, szerinte sem! Háromévesen mondta ki azt, amit nekem is tudnom kellene magamról: „Apa! Annyit eszem, amennyi vagyok!”
Ennyi bölcsességgel magunk is többre mehetnénk, fékekkel és ellensúlyokkal vigyázva a rendszert. Mert ezt is szokás mondani.

A nyitólapról ajánljuk

Júliusi akció

Béres Magnézium 250 mg + B6 filmtabletta

90 db

2 680 Ft

29,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Imodium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 170 Ft

58,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Flebaven® 1000 mg tabletta

60 db

4 790 Ft

79,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sperti Preparation H® végbélkenőcs

25 g

2 340 Ft

93,6 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

NiQuitin® Minitab 4 mg préselt szopogató tabletta

20 db

1 810 Ft

90,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Otrivin Rapid Menthol 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

1 960 Ft

196 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 245 Ft

26,5 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

AkusTone fülspray

15 ml

2 145 Ft

143 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

Millandjoy tabletta

100 db

2 850 Ft

28,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Voltaren Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula

20 db

2 260 Ft

113 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Salvequick® Tyúkszemtapasz

6 db

585 Ft

97,5 Ft/db
Orvostechnikai eszköz*

Calcium-Sandoz® pezsgőtabletta

20 db

1 520 Ft

76 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Gynoxin® 200 mg lágy hüvelykapszula

3 db

2 140 Ft

713,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dassergo 5 mg filmtabletta

30 db

1 700 Ft

56,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nurofen® 200 mg gyógyszeres tapasz

2 db

2 190 Ft

1095 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Fenistil 1 mg/g gél

50 g

2 240 Ft

44,8 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Valeriana Relax lágyzselatin kapszula

60 db

2 820 Ft

47 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Datif PC® Neo bukkális tabletta

40 db

1 610 Ft

40,3 Ft/db
Vény nélkül kapható homeopátiás gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2020. júliusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el