Mi volt előbb?

2014. 11. 06.
Szerző: Novák Péter
|
Jut eszembe a tyúk vagy a tojás prioritását firtató felvetés, midőn meglepően részletes asztali naptáram a szaporodás meszes héjú gyümölcsének ünnepére figyelmeztet, október második péntekén.
Na nem biológiai, állatvédelmi, esetleg esztétikai értelemben. A Nemzetközi Tojásszövetség már 1999-ben kijelölte a dátumot, és azóta a több mint harminc tagország rendezvények sokaságával hívja fel figyelmünket nélkülözhetetlenségére. Mármint a tojáséra... Úgy tűnik, összeesküvés-elméletekben gazdag „közgondjaim” az élelmezés tekintetében is nyughatatlanok, amennyiben a gazdasági érdekek kölcsönhatásai körvonalazódnak az ilyen és hasonló típusú jeles napok felfedezése kapcsán, de azonnal. Hisz a manapság újra kergülő marhák, az évről évre barátságtalanabb sertések és az örökké népszerűtlen vízi szerzetek alternatívájaként emlegetett baromfik nemrég még influenzásak voltak, egyetlen petesejtjük pedig koleszterinbombaként robbant az újságok címoldalán. Tán rosszul emlékszem? Mi több, a húsimádók tragikomédiája a zöldség-gyümölcs fronton sem ismeretlen: a vetőmagtól a terményig, az őstermelőtől a multiig mind kellékek és szereplők a felhasználói osztályharcban!

Ha már itt tartunk, most nyugtatom meg a Kedves Olvasót – nemkülönben afrikai, ázsiai és még ki tudja, a planéta hány pontján, például hazánkban is éhező testvéreinket –, nem kívánom a jól ismert indulatokat gerjeszteni afféle általánosságok számbavételével, mint a technológia, a népesség és a fogyasztás kóros összefüggései. Legyen bár kiindulásom origója ez utóbbi, azaz a kóros összefüggés.

Akárhogy is, de a létezés tünetegyüttesének sajátja, mondhatni kohéziója az anomália; egymásnak ellentmondó törekvések egyidejű jelenléte. Fajunk, jelenlegi vezető státusza törzsfejlődési jelentőséget tulajdonít nekik, ugyanakkor, az idő és hatásfok koordináta-rendszerében inkább a teremtéselméleti értelmezés a preferált; nehéz az evolúció végtelen kombinációinak valamely kivezetéseként definiálni magunkat, tekintve a számtalan életidegen hülyeséget...Az vagy, amit megeszel – zengi a Zen, embermagasságú hűtőszekrényem meditatív zümmögésének kíséretében mélyítve el a felfedezést: szemétláda vagyok! A szélesre tárt frizsider tartalma magáért beszél, érzékszervi tapasztalások útján igazolva a kritikus énképet. Egykor hívogató tejtermékek, csábító feliratok megtépázott tipográfiái emlékeztetnek a vágy titokzatos tárgyaira, az anno varázslatos illatú felvágottak savanykás erjedése, a valaha kemény, és mégis érett gyümölcsök fonnyadt tapintása. Csendesen bugyogó lekvár- és kompót-összeállítások mentén halad a mentális katasztrófaturizmus, hogy végül ne csak összegszerűen, lelkileg is elszámoltassam magam, lévén, mi magunk raktuk el a kert ingyen adományait.

Jó kérdés, hogy mi lesz az emberiséggel, de mi lesz velem, anyagilag, szervezetileg, végezetül morálisan? Mert a fagyasztó csak a jéghegy csúcsa!
Széleskörű kulináris érdeklődésem semmit nem hagy ki, már a költségvetés keretein belül; volt, hogy reggelizhettem kaviárt pezsgővel az esküvőm reggelén, és megőrülök a tejfölös kifliért. Szó, mint száz: szeretem a hasamat! Magyar vagy nemzetközi, kímélő vagy megterhelő, damasztos vagy fapados, egyre megy. Csak minőség legyen! Meg egészség, ahogy valójában mondani szokás, pedig ezzel szemben a mennyiség dominál, nem egyszer. A harmadik x óta feltűnő, majd eltűnő módon lifteznek hordozott kilogrammjaim, hasonlatosan a sűrűsödő prevenciós, és olykor már valós problémákkal foglalkozó orvosi vizsgálatok eredményeihez. Mondhatni, hedonistaként is, aszkétaként is viszem a prímet, kóros összecsengéseként a végleteknek...

Mi volt előbb? Egyik sem. Volt balansz, és egy minden hibája ellenére tökéletes felépítmény. Ismerve, és ahol lehet, segítve fogyatékos társaink küszködéseit a fizikummal, nem tudom, miként feledkezhetek meg időről időre erről? Olvasva, tapasztalva a nélkülözés embert próbáló valóságát, miért hagyom, hogy a lélek magas és mély pillanatai ennyire materiális formát(lanságot) öltsenek? Mert megengedhetem magamnak?

Kisebbik gyermekem úgynevezett rossz evő. Persze mihez képest, mikor magunk és a szakemberek tapasztalatai szerint semmi baja sincs, sőt, szerinte sem! Háromévesen mondta ki azt, amit nekem is tudnom kellene magamról: „Apa! Annyit eszem, amennyi vagyok!”
Ennyi bölcsességgel magunk is többre mehetnénk, fékekkel és ellensúlyokkal vigyázva a rendszert. Mert ezt is szokás mondani.
Januári akció

Centrum® My Immunity gumivitamin felnőtteknek

30 db

2 850 Ft

95 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Centrum® My Energy gumivitamin felnőtteknek

30 db

2 850 Ft

95 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Neo Citran belsőleges por felnőtteknek

14 tasak

2 580 Ft

184,3 Ft/tasak
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Csepp Forte® belsőleges oldatos cseppek

30 ml

1 550 Ft

51,7 Ft/ml
Vény nélkül kapható roboráló gyógyszer

Béres Actival Kid Gumivitamin gumitabletta

50 db

2 490 Ft

49,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 990 Ft

19,9 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Stodal® szirup

200 ml

1 740 Ft

8,7 Ft/ml
Vény nélkül kapható homeopátiás gyógyszer

Otrivin RAPID MENTOL 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

1 960 Ft

196 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Tantum Verde® 1,5 mg/ml szájnyálkahártyán alkalmazott spray

30 ml

1 680 Ft

56 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula

20 db

2 260 Ft

113 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Eurovit® Oliva-D 2200 NE kapszula

60 db

2 380 Ft

39,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 245 Ft

26,5 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Béres C-vitamin 500 mg filmtabletta

100 db

1 990 Ft

19,9 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Imodium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 170 Ft

58,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Oscillococcinum® golyócskák

10×3 adag

6 180 Ft

206 Ft/adag
Vény nélkül kapható homeopátiás gyógyszer

Magne B6® bevont tabletta

50 db

1 940 Ft

38,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

ACC® Long 600 mg pezsgőtabletta

10 db

2 100 Ft

210 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mucopront 50 mg/g szirup

200 ml

1 665 Ft

8,3 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Strepsils® Honey and Lemon szopogató tabletta

24 db

1 720 Ft

71,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Advil® Cold Rapid 200 mg/30 mg lágy kapszula

20 db

2 030 Ft

101,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® bevont tabletta

50 db

2 280 Ft

45,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dentinox® fogínygél gyermekeknek

10 g

1 770 Ft

177 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Coldrex® Junior por belsőleges oldathoz

10 db

1 880 Ft

188 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2020. januári száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el