Harc a szabályos fogakért

2014. 11. 04.
|
Milyen esetekben van szükség fogszabályozásra? Mikor érdemes elkezdeni a kezelést? Hogy lehet a legkevésbé feltűnő a szánkban lévő készülék? Dr. Suszták Adrienn, a zuglói Méhes Fogászat fogszabályozó szakorvosa válaszolt kérdéseinkre.
Dr. Suszták Adrienn
Mióta foglalkoztatja az embereket a fogszabályozás?

Nem is gondolnánk, milyen régóta! Ásatásokon több száz évvel ezelőttről származó maradványokat és eszközöket is találtak, amelyek azt bizonyítják, hogy az emberek már nagyon korán érdeklődtek a fogak szabályzása iránt. A mai eszközökhöz képest ezek persze kegyetlen szerszámoknak tűnnek. Ha csak a szüleink korába megyünk vissza, a fogszabályozó még akkor sem a felragasztott tappancsokból állt, mint ma, hanem minden egyes fogon egy gyűrű helyezkedett el, és ezzel alakították a helyzetüket. A technika persze egyre jobban fejlődik.

Mikor jött divatba a fogszabályozás?

A pontos időpontot nehéz lenne megállapítani. Az utóbbi évtizedben talán azért is válhatott egyre népszerűbbé a fogszabályozás, mert ma már láthatatlan készülékek is léteznek. Ráadásul egyre több embernek van fogszabályozója, ami motiválja a dilemmázókat. Régebben cikinek számított, ha volt az iskolában valakinek, most már szinte az a kellemetlen, ha nincs. A gyerekeket vonzzák a színes gumik, a különböző variációs lehetőségek. A felnőtteknél viszont az esztétika a fontosabb: egyre több olyan készülék van, amelyeknél már nem is látható, hogy a szájban van valami.

Milyen típusú készülékek léteznek?

Két nagy csoportja van a fogszabályozóknak: a kivehető és a rögzített, ragasztott készülékek. Nem szeretem a kivehető fogszabályozókra az elterjedt „éjszakai” besorolást használni, mert az éjszakai használat a minimum, de minél többet van egy ilyen készülék a szájban, annál jobb hatást lehet elérni. Ezért szoktuk javasolni a gyerekeknek, hogy ahogy hazamennek az iskolából, tévéznek, játszanak, rakják be a fogszabályozót, amikor csak tudják.

Milyen technikák léteznek arra, hogy kevésbé legyen feltűnő egy fogszabályozó?

A külső fogszabályozó esetében esztétikus megoldást nyújtanak az átlátszó vagy fehér színű, műanyagból vagy porcelánból készült tappancsok (brekettek), amelyek nagyon szépen illeszkednek a fog színéhez, de már az összekötő ív is kaphat fehér borítást. Vannak a láthatatlan kategóriába tartozó fogszabályozók, amelyek a fogív belső oldalára kerülnek fel. Gyerekeknek általában ezt a fajtát nem szoktuk ajánlani, mert náluk egyébként is problémás a készülék tisztítása, ha azonban nem is látja, még kényelmetlenebbé válik a kezelés. Ezenkívül pedig léteznek olyan fogszabályozók, amelyek átlátszó sínekből állnak. Ezekből egy teljes sorozatot kap a páciens, amiket bizonyos időközönként cserélni kell. Sok mindentől függ, hogy melyik készüléket használhatjuk: vannak olyan eltérések, ahol bármelyik módszer alkalmazható, más problémák esetében viszont kötöttebb, hogy melyik fogszabályozót ajánljuk.

Melyek a leggyakoribb problémák, amelyek miatt fogszabályozásra szorul valaki?

Amikor saját maguktól fordulnak hozzánk az emberek, akkor általában az esztétikai eltérést veszik észre. A többi problémával inkább kollégáktól érkeznek, például általános fogorvos irányítja át őket, vagy iskolai szűrővizsgálaton tanácsolják, hogy menjenek el fogszabályozó szakorvoshoz. Alapvetően két nagy csoport van. Egyrészt a helyzeti rendellenesség, amikor nem úgy állnak a fogak az állcsonton belül, ahogy kellene nekik. A másik kategóriába a harapási problémák tartoznak. Ilyenkor a két állcsont nem szabályos módon érintkezik egymással: egyik előrébb vagy hátrébb van a másikhoz képest. Ezeket a problémákat ritkábban veszik észre a páciensek, nehezebben is korrigálhatók.Milyen korban érdemes a fogszabályozást elkezdeni?

Nagyon fontos, hogy mikor kezdünk el javítani egy problémát. Ebben nagy szerepe van az iskolai szűrővizsgálatoknak és a gyermekfogorvosnak. Nem kell feltétlenül megállapítaniuk, hogy kell megoldani a problémát, csak felhívni a figyelmet az eltérésre, és elküldeni őket fogszabályozó szakorvoshoz. Gyakran előfordul, hogy a kollégák azon a véleményen vannak, hogy elég megvárni a fogváltás végét, amikor már csak állandó fogakat kell szabályozni. Sok esetben azonban ki kell használni az előtte lévő növekedési időszakot. Inkább jöjjön el egy páciens úgy, hogy még fél évet várni kell a fogszabályozással, mint hogy lecsússzunk egy javítási lehetőségről.

Felnőttkorban általában megnő a kezelés időtartama?

Vannak olyan problémák, amik hosszabb kezelést igényelnek: más a csontozat, lassabban lehet haladni, már kialakulhattak olyan fogágyproblémák, amik befolyásolhatják a fogszabályozás lehetőségeit. Másrészt előfordulhatnak olyan eltérések, amiket nem korrigáltak, amikor kellett volna. Ezért nem mindig elég felnőttkorban a fogszabályozó, vannak olyan esetek, amikor már foghúzásokra vagy állcsontműtétre van szükség.

Mekkora fájdalommal jár egy fogszabályozó készülék?

A felrakás után elkezd hatni a fogszabályozó, és megmozgatja a csontban a fogakat. Ilyenkor 3-4 naptól egy hétig terjedően kellemetlen érzés jelentkezhet, amikor sok páciensben megfordul a „kellett ez nekem…” gondolat. Az elején a legérzékenyebbek a fogak, főleg harapásra és nyomásra, ezért nagyon kemény dolgokat (almát, szendvicset) nem tudnak egészben enni a páciensek. Azonban, ahogy ez a kezdeti idő eltelik, egyik napról a másikra gyors javulás történik. Bizonyos időközönként ellenőrzésre kell jönni, ilyenkor állítjuk, aktiváljuk a fogszabályozót. Ezután néhány napig szintén lehetnek kellemetlenségek.

Milyen hosszú általában egy fogszabályozó kezelés?

A kezelés időtartama teljesen egyén- és problémafüggő. Az egyszerűbb foghúzásos, rögzített fogszabályozós esetek átlagosan másfél-két évig tartanak. Egy kivehető készülék esetében ez függ attól is, mennyit használja a fogszabályozót a páciens. Gyakran előfordul, hogy nem mozdulnak a várt ütemben a fogak, ekkor pár hónnappal elhúzódhat a kezelés.

Mi a teendő, miután leveszik a fogszabályozó készüléket?

A ragasztott fogszabályozó lekerülése után általában egy kivehető készüléket kell hordani egy bizonyos ideig. Van példa arra is, hogy a fogív belső oldalán egy erre a célra kialakított ívvel összeragasztjuk az első négy vagy hat fogat, mert általában itt szokott előfordulni kisebb visszaalakulás.
Augusztusi akció

Dentinox® fogínygél gyermekeknek

10 g

1 775 Ft

177,5 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Otrivin® 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

1 815 Ft

181,5 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

30 db

1 780 Ft

59,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Curiosa® sebkezelő gél

30 g

2 070 Ft

69 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Béres Porcerő Forte 1500 filmtabletta

90 db

5 180 Ft

57,6 Ft/db
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

1 870 Ft

116,9 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mucopront 50 mg/g szirup

200 ml

1 665 Ft

8,3 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Idelyn® Beliema® Effect hüvelytabletta

10 db

3 500 Ft

350 Ft/db
Orvostechnikai eszköz*

Kitonail® 80 mg/g gyógyszeres körömlakk

3,3 ml

4 995 Ft

1513,6 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sedatif PC® bukkális tabletta

40 db

1 610 Ft

40,3 Ft/db
Vény nélkül kapható homeopátiás gyógyszer

Béres CalciviD 7 filmtabletta

60 db

2 700 Ft

45 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Magnosolv® granulátum

30 db

1 990 Ft

66,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bánó® -féle fokhagyma-galagonya-fagyöngy kapszula

100 db

3 310 Ft

33,1 Ft/db
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

Diclac® Dolo 50 mg/g gél

50 g

1 320 Ft

26,4 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula

20 db

2 185 Ft

109,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Valeriana Relax lágyzselatin kapszula

60 db

2 585 Ft

43,1 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Wartner® szemölcsfagyasztó spray

50 ml

4 720 Ft

94,4 Ft/ml
Orvostechnikai eszköz*

Laevolac® 670 mg/ml szirup

500 ml

2 110 Ft

4,2 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Degasin® lágy kapszula

32 db

2 010 Ft

62,8 Ft/db
Orvostechnikai eszköz*

Rutascorbin® 20 mg/50 mg tabletta

50 db

1 085 Ft

21,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Visine® Classic 0,5 mg/ml oldatos szemcsepp

15 ml

1 805 Ft

120,3 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2019. augusztusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el